Możesz napisać exifa fotki z mostem? Dzięki.
Gdybym miał się czepiać mostu to troszkę w górę, aby lewa była symetryczna i miodziojutro wrzucę coś nocnego z Cro....
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Mam takie pytanie, ktore nurtuje mnie od pewnego czasu. Czy są jakieś argumenty w kwestii jakości fotki z xz2 za RAW+LR vs JPG z puszki? Chodzi mi głownie o detal i olympusowa kolorystykę. Czy LR nie narzuci swoich profili kolorystycznych i tą miłą do oka olympusową kolorystykę nie trafi szlak?No i czy z rawa wyciagniemy cos więcej w kwestii wysokiego ISO niż z puszkowego JPG? Wdzięczny będę za opinie koleghow praktyków.
Pozdrawiam.
Witam !
Nawet przy wylaczonym odszumianiu na wysokim ISO soft aparatu rewelacyjnie odszumia foty z zachowaniem jak najwiekszej szczegolowosci.
Raw ma w sobie wiecej informacji o obrazie niz JPG ale aby wycisnac wiecej... trzeba miec umiejetnosci radzenia sobie z surowym materialem.
Z odszumianiem soft aparatu robi to tak dobrze, ze wiele razy rezygnowalem z obrobki raw i bralem gotowego JPG-a.
Kolorystyka jest bliska rzeczywistych kolorow, wiec dla wiekszosci przypadkow odpada grzebanie w WB.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Dla mnie jakość jpg-ów w xz-2 była jednym z decydujących czynników przemawiających za zakupem tego aparatu, ponieważ baaardzo rzadko robię coś z rawami.
Esencja kultury śródziemnomorskiej - uliczki + skuter (tylko nie wiem jak obrócić po dodaniu)
Zdjecie obracamy przed dodaniem
Teraz juz tylko edycja postu, usuniecie zdjecia, obrocenie i dodanie ponownie
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia