Na szybko wujek google zasugerował taką średnicę, ale wychodzi na to, że informacja jest błędna:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3403/comp/4530881
http://46.248.164.37/opinie-2922874-...5631bw000.html
http://www.opineo.pl/opinie-2922874-...5631bw000.html
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------
Bez obrazy, ale na chwilę obecną nie ma dla mnie znaczenia ile zapłaciłeś za aparat, czy też dekielek dwa lata temu. Ja jestem na etapie zakupy w tym momencie i nie mam zamiaru analizować, czy ktoś jakiś czas temu dokonał świadomego zakupy, czy przepłacił i teraz żałuje, czy też...skorzystał z jakieś promocji i jest zadowolony.
Stwierdzam jedynie fakt, że Olympus przesadził z ceną tej osłony. Skoro Chińczyk jest w stanie sprzedać taki produkt za 50zł (wliczając w to koszta wysyłki do Polski), to drogą dedukcji...taki dekielek sklep musi kupować od Olymusa, czy też dystrybutora za 10zł. Zatem narzucanie końcowemu klientowi 1000-1500zł marży za kawałek plastiku jest lekkim absurdem. Cóż, nie mam alternatywy, a zależy mi na tej osłonie, więc ją sobie kupię, ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.
Z perspektywy klienta uczciwsze byłoby gdyby Olympus dodawał w standardzie taką osłoną oraz klasyczną ładowarkę, oczywiście podwyższając odpowiednio cenę XZ-2. Producent ma jednak świadomość, że od strony marketingowej lepiej walczyć z konkurencją tańszym zestawem podstawowym, bo i tak 99% osób dokupi jeszcze coś z jego asortymentu.
Ostatnio edytowane przez cointreau ; 28.05.14 o 12:03
Masz rację ale naprawdę warto, ponieważ to oryginalny produkt specjalnie zaprojektowany dla xz-1 i xz-2. A ta różnica 50 zł nie jest istotna kiedy spojrzysz na jakość wykonania tego dekielka JJC. Podsumowująć są to dobrze wydane pieniądze.
Zastanawiam się nad takim filtrem UV. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat?
Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
Ostatnio edytowane przez Galipette ; 28.05.14 o 11:42
Oczywiście, iż będzie miało wpływ na to co wpada do obiektywu... natomiast na zdjęcia filtr UV wpływ będzie miał znikomy, ponieważ o ile mi wiadomo przed samą matrycą jest zawsze montowany filtr UV, więc w sumie to tylko przejdzie światło po drodze przez dwa takie same filtry. Natomiast dużym plusem jest fakt ochrony szkła obiektywu i powłok - chociażby przed palcowaniem. (Jakość filtra Uv pomijam w rozważaniach)Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Możesz wyjaśnić dlaczego
Używałeś już w ogóle xz-2
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale de facto przymusu kupowania Olympusa XZ-2 nie ma. To nie chleb, mleko, czy papier toaletowy.
To nie nasza wina, że:
W tym zamienniku JJC to wstawili takie zawiasy jakby miały utrzymać drzwi od stodoły, gdzie przy oryginalnym w ogóle tego nie widać
Wyjaśniać dlaczego białe, to białe, a czarne, to czarne...nie ma potrzeby.
Zupełnie nie zrozumiałeś tego co wcześniej napisałem. Jeszcze raz, powoli przeczytaj sobie to wszystko, a może zrozumiesz sens mojej wypowiedzi, tylko...nie spiesz się.
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 15:02 ----------
Ostatnio edytowane przez cointreau ; 28.05.14 o 15:42