Strona 141 z 415 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151191241 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.401 do 1.410 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    Jasna sprawa, dlatego pytam, jak to wygląda. Bo o ile górę i dół zdjęcia z 4:3 na 16:9 można przyciąć, to co z bokami zdjęcia? Rozciągają się jak w TV?
    Wg mnie wygląda to tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	JL050003-2.jpg
Wyświetleń:	169
Rozmiar:	198,1 KB
ID:	116791
    Przy zdjęciach w formacie 4:3 wykorzystuję się całą matrycę. Przy pozostałych formatach tylko jej część.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Dużo je obrabiasz?
    To pojęcie względne Lubie pogrzebać w RAWach Ale sporo jest takich praktycznie nie ruszanych, a jednynie wyostrzonych po zmniejszeniu na potrzeby publikacji do forum.
    Oryginalne jpg były dla mnie za mało kontrastowe(cienie mocno wyciągnięte) na początku może się to podobać, ale cień to powinien być cień, a nie półcień. Zmieniłem więc proporcje cieni i świateł za pomocą ustawienia krzywej(z poziomu aparatu) i teraz jest idealnie. Zresztą aparat ma tyle ustawień, że spokojne każde gusta zaspokoi

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Kurde Ty wiesz, że ja zrobiłem dokładnie to samo? Sprzedałem 50D i kupiłem XZ-2 i XZ-10
    Toż to chyba jakaś XZ-mania jest
    Problem z 50d, i w ogóle z lustrzankami w moim przypadku, jest taki, że nie mam zbyt dużo czasu na focenie, a jeśli już mam i gdzieś wychodzę, to nie chce mi się targać lustra. Dlatego postanowiłem poszukać dobrego kompakta w dobrej cenie, no i się okazało, że to xz-2.

Co do matrycy, to chyba rzeczywiście zmiana proporcji może powodować niewykorzystywanie całej matrycy, więc nie będę kombinował.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    Dlatego postanowiłem poszukać dobrego kompakta w dobrej cenie, no i się okazało, że to xz-2.

Co do matrycy, to chyba rzeczywiście zmiana proporcji może powodować niewykorzystywanie całej matrycy, więc nie będę kombinował.
    Bo XZ-2 fajny jest

Co do matrycy: tylko Panasonic (z tego co wiem) wkłada matryce "multi aspect". W LX5/LX7 możesz ustawić 3:2 lub 16:9 i obraz robi się "szerszy". Wcześniej było tak w GH2 (i chyba GH1).
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ale i tak ten "multi aspect" polegał na przycinaniu części matrycy (mniemam, że matrycy odrobinę większej w celu wyboru jej części aktywnej przy danym formacie)
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Moze jeszcze pokaze pare fot z XZ-2

Warto zwrócic uwage na foty robione w lesie w godzinach bardziej wieczornych
    Jedna z fot byla robiona z ciemnego lasu wprost pod Slonce.

Obrabialem z RAW-a i staralem sie maksymalnie wyciagnac swiatla i cienie na ile to bylo mozliwe.

link: https://copy.com/Z2OW9jwQyweg

link: https://copy.com/JjsW4ergJvGb

Fota z łańcuchem
    link: https://copy.com/7cN4kP8V8ZEI

BW
    link: https://copy.com/CwbN2cT6w1yX

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    To i ja pokaże fotkę w wątku o xz-2. Dla tych którzy się jeszcze zastanawiają nad zakupem. Bo ja jestem mega zadowolony z tej zabawki. Duży aparat mam do zadań specjalnych. I jak to mówią-najlepszy aparat to taki, który zawsze ma się przy sobie. A w moim przypadku właśnie tak jest
    Pani łosiowa
    ....
    Większość zdjęć które zaprezentowałem w wątku "zdjęcia do oceny" jest poczynine własnie xz-2
    Trafiłeś z ostrością? Coś mi się wydaje, że jest za daleko...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Trafiłeś z ostrością? Coś mi się wydaje, że jest za daleko...
    Jeśli już, to może być lekko poruszone(widać po zjadanych listkach) Ale upierać się nie będę, bo być może jest tak jak piszesz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    Jeśli już, to może być lekko poruszone(widać po zjadanych listkach) Ale upierać się nie będę, bo być może jest tak jak piszesz
    Twoja wersja też jest prawdopodobna, w każdym razie najostrzej jest w okolicach łopatki i tam ucieka wzrok.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

brawo dla Darekw1967 - wreszcie jakieś zdjęcia!
    może "narodzi się nowa Tradycja" i wzorem innych dyskusji na forach (np. nex na żółtym) pod posty będziemy podpinali zdjęcia!?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów