Strona 130 z 415 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.291 do 1.300 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    A ja się zastanawiać zacząłem, czy by nie złożyć kompletu XZ-2 + Stylus 1... Niby 4k złoty, ale miejsca w torbie zajmuje mniej niż lustro ze szpejami... Łatwiej będzie nosić, a zakres i jakość bardzo dobra...
    Kiedys tak mialem ale z fufu x10 i x-s1, ba! nawet przez pewnien okres czasu mialem oba

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Kiedys tak mialem ale z fufu x10 i x-s1, ba! nawet przez pewnien okres czasu mialem oba

pozdroofka
    No właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi Oba razem...
    No i dodatkowy plus - dwa aparaty pod ręką a nie jeden...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

A ja się zastanawiać zacząłem, czy by nie złożyć kompletu XZ-2 + Stylus 1... Niby 4k złoty, ale miejsca w torbie zajmuje mniej niż lustro ze szpejami... Łatwiej będzie nosić, a zakres i jakość bardzo dobra...
    A nie lepiej czasem XZ-2 + CLA-12 + TCON-17? Masz wtedy około 200mm na długim końcu i pewnie lepszą jakość niż na długim końcu w Stylusie 1 przy przesłonie f/2.5.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

To rozwiązanie ma tylko jedną wadę, przy fotografowaniu trzeba zakładać i zdejmować telekonwerter. Pod względem ceny, jest niezaprzeczalnie lepsze.
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nie wiem czy ja dobrze rozumiem działanie tego konwertera w takim razie ale przecież po założeniu go z adapterem obiektyw pracuje wewnątrz adaptera czyli możemy normalnie używać zooma. Idąc dalej mamy wtedy obiektyw o zakresie ogniskowych od 47,6mm do 190,4mm. No chyba że działa to nie tak jak ja sobie to wyobrażam i wzmacnia tylko długi koniec. Proszę o oświecenie mnie jak coś
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 30.04.14 o 15:15
    Pozdrawiam - jaskier1969

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    A nie lepiej czasem XZ-2 + CLA-12 + TCON-17? Masz wtedy około 200mm na długim końcu i pewnie lepszą jakość niż na długim końcu w Stylusie 1 przy przesłonie f/2.5.
    Obawiam się, że takie rozwiązanie jest atrakcyjne tylko ze względu na cenę. Sam się zastanawiałem na tulejką i konwerterem do mojego Stylusa 1, ale znalezione w sieci sample zdecydowanie mnie do tego zniechęciły. Mam wrażenie, że XZ-2 z konwerterem mimo wszystko da gorszą jakość obrazka w stosunku do "gołego" obiektywu w Stylusie 1 -mającym zresztą długim końcu "tylko" f/2.8 Swoje założenie opieram wyłącznie na samplach z internetu i być może jest ono mylne. Nie miałem przyjemności używania XZ-2 ani konwertera.
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Nie wiem czy ja dobrze rozumiem działanie tego konwertera w takim razie ale przecież po założeniu go z adapterem obiektyw pracuje wewnątrz adaptera czyli możemy normalnie używać zooma. Idąc dalej mamy wtedy obiektyw o zakresie ogniskowych od 47,6mm do 190,4mm. No chyba że działa to nie tak jak ja sobie to wyobrażam i wzmacnia tylko długi koniec. Proszę o oświecenie mnie jak coś
    Zakładasz konwerter i cały zakres będziesz miał x1,7. W tym momencie przy założonym konwerterze będziesz miał aparat z zakresem jak napisałeś. Tylko "tracisz" pierwotny zakres.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Zakładasz konwerter i cały zakres będziesz miał x1,7. W tym momencie przy założonym konwerterze będziesz miał aparat z zakresem jak napisałeś. Tylko "tracisz" pierwotny zakres.
    Ale zyskujesz na krótszych ogniskowych fajna winietę.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ja również nie miałem przyjemności używania takiego zestawu (a przymierzam się do niego) jednak z opinii wyczytanych w testach Stylusa 1 wynika, że jego obiektyw wypada ogólnie nieco gorzej od tego w XZ-2 więc można się spodziewać, że długi jego koniec jest mało użyteczny. Z autopsji wiem również (sporo zdjęć zrobionych aparatem Pentax K-r + Tamron 18-200mm), że obiektywy tego typu robią mydło i mocno degradują kolory na długim końcu. Dlatego właśnie nie przekraczał bym 200mm na długim końcu i używał go tylko w najbardziej potrzebnych sytuacjach.

Ale zyskujesz na krótszych ogniskowych fajna winietę.
    No i tego się właśnie obawiam
    Pozdrawiam - jaskier1969

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

To jest fota na max tele i przesłonie 2,8 ze stylusa.
    I jeszcze jedno.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4250012-1.jpg
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	271,1 KB
ID:	116295   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4250034.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	116299  
    Ostatnio edytowane przez henry1 ; 30.04.14 o 15:40
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów