Strona 124 z 415 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.231 do 1.240 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Hahahahha...oficjalnie znalazłeś uniwersalną tulejkę którą można przykręcić absolutnie do wszystkiego. Tulejka absolutna "dedykowana jest do wymienionych w opisie aparatów" a w opisie stoi "przeznaczenie: Olympus c5060z i inne"
    ja mam cuś takiego, nie jest to oryginał
    zapłaciłem 50 zł
    napisane jest na nim :LENSMATE, XZ-1, 52mm
    kiedyś widziałem na alledrogo
    srednica gwintu od strony mocowania w aparacie to około 46mm ( nie mam jak dokładnie zmierzyć )

http://www.ebay.co.uk/itm/Lens-Adapt...item3cc8634ab3

tutaj masz za 16 zł ( po przeliczeniu) + darmowa wysyłka , minusem jest jakieś 3 tygodnie czekania
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	246
Rozmiar:	753,3 KB
ID:	115700  
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Dlatego na próbę ją zakupię , ale od razu chciałbym kupić dodatkowe aku i tutaj zonk bo sprzedawca ma - ale na różnych kontach użytkownika.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Jakby nie mierzyć wychodzi mi 45,75 mm gwint wewnątrz...
    A jak zmierzyłes ten gwint?

Gwint, który nas interesuje to nie to co oznaczyłem czerwonym tylko to co opisano jako rodzaj gwintu:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gwint.jpg
Wyświetleń:	128
Rozmiar:	46,2 KB
ID:	115705
    Na chłopski rozum, to zewnętrzny wymiar śruby, która mogłaby być w ten otwór wkręcona:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	śruba.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	41,8 KB
ID:	115706

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

"45,75 mm gwint wewnątrz" - czyli to co czerwone, bo inaczej nie zmierzysz dokładnie suwmiarką... Mierząc niedokładnie i uwzględniając przy pomiarze (wliczając) wysokość gwintu -do pierwszego ząbka na obiektywie to wychodzi gdzieś 46,4-5 mm.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    "45,75 mm gwint wewnątrz" - czyli to co czerwone, bo inaczej nie zmierzysz dokładnie suwmiarką... Mierząc niedokładnie i uwzględniając przy pomiarze (wliczając) wysokość gwintu -do pierwszego ząbka na obiektywie to wychodzi gdzieś 46,4-5 mm.
    Czyli wszystko się zgadza (CLA-12):
    * średnica mocowania: 46.5 mm,
    * rozmiar filtra: 55 mm,

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

ja poruszyłem ten temat (zestawu akcesorii XZ-2) z miesiąc temu, ale nikt nie odpowiedział .....

fajnie mieć na "imię" Zosia :-p , już wiem jaki nick będę miał na następnym forum hehe
    Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 22.04.14 o 21:30

Jd
    Gość

Nie kupujcie tulejek ze średnicą mocowania filtra 52 mm bo na pewnych ogniskowych będzie totalna winieta kołowa. Jedyne wyjscie to tuleja ze srednica filtra 55 mm (tak jak CLA-12).
    Wiem to z własnego doświadczenia

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Mike017, może online to i miło zosią być, ale wierz mi że kiedy idziesz do sklepu żeby kupić aparat zosia będąc to jest duże prawdopodobieństwo ze usłyszysz "a po co pani taki duży, skomplikowany, ten ładnnie cyka na automacie i jest w kilku wersjach kolorystycznych, a i w torebce lepiej leżał będzie" :P Nie mówię że zawsze, ale się zdarza

Co do nakrętek, to wszystkie wyżej proponowane mają gwint wychodzący 52 , więc Jasand, przynosisz smutne wieści...
    Ale skoro od obiektywu to się nie wkręca tylko jakoś nasuwa (tak?) to jest szansa że coś innego niż cla-12 pasować powinno ? Czy to nie tylko o tą średnicę chodzi?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ale skoro od obiektywu to się nie wkręca tylko jakoś nasuwa (tak?) to jest szansa że coś innego niż cla-12 pasować powinno ?
    Jeśli mówisz o tych nieoryginalnych adapterach i o tym, że się nie wkręcają tylko nasuwają to ja bym sobie takie coś odpuścił. Po to jest gwint po wewnętrznej stronie obudowy obiektywu żeby taki adapter nakręcić bo wtedy uszczelnia on cały system a po drugie na pewno nie spadnie w najmniej oczekiwanym momencie.

BTW A może by tak pogadać ze znajomym tokarzem?
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Kurcze, ja nie mam pojęcia - ale jak inaczej, skoro tulejka uniweralna i pasuje do różnych wkrętów?
    Co do tokarza świetny pomysł Trzeba odnowić kontakty na agh

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów