Strona 86 z 415 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Zdradzę ci pewien sekret odnośnie robienia portretów tym aparatem.
    Ustaw filtr szumów wyłączony, pomiar światła centralnie ważony (nie punktowy, nie matrycowy). Zrób zdjęcie na max zoomie. Kompresja: Super LF.
    Możesz to zrobić spokojnie w trybie P, automatyka XZ-2 ustawi przesłonę, tak aby wyciągnąć maximum z obiektywu (zazwyczaj f/3,5 - f/4).
    Powinno Ci wyjść zdjęcie, które jakością nie ustąpi lustrzankom.

---------- Post dodany o 09:24 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------

... jeszcze gradacja normalna (nie auto).
    Dzięki, na pewno to wypróbuje. Jeszcze mam takie oto pytania. Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem? Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dm82 Zobacz posta
    Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
    Nie ma w Olkach takiej możliwości. Z drugiej strony po co, skoro jak zgrywasz pliki z karty jakąś Picassą, czy czymś podobnym to od razu Ci wrzuca na komputer w foldery zgodne z datą wykonania zdjęcia.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem?
    Owszem, dostaje się pył i kurz. Nie da się tym sposobem ochronić. Jedyny patent jaki stosowałem w XZ-1 to metalowa tuba i nakręcony filtr UV. To jest pyłoszczelne. Obiektyw jest wrażliwy na pył, drobny lotny piasek na plaży potrafi go załatwić.

Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 21.03.14 o 13:29
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Dzięki, na pewno to wypróbuje. Jeszcze mam takie oto pytania. Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem? Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
    1) zakrywka jak zakrywka, na pewno nie chroni tak dobrze jak jednolita ale nie ma się czego czepiać. Jest bardzo wygodna a przed paluchami i innymi rzeczami które mogą pobrudzić / uszkodzić soczewkę wystarcza.

2) Olympus ma fajną cechę że nazwy plików zaczynają się oznaczeniem miesiąca i dnia... więc rozsortowanie tego nie jest naprawdę żadnym problemem.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Owszem, dostaje się pył i kurz. Nie da się tym sposobem ochronić. Jedyny patent jaki stosowałem w XZ-1 to metalowa tuba i nakręcony filtr UV. To jest pyłoszczelne. Obiektyw jest wrażliwy na pył, drobny lotny piasek na plaży potrafi go załatwić.

Miałem taka metalową tubę też o średnicy 52 mm i po załozeniu filtra UV na niektórych ogniskowych miałem straszna winiete kołową.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    1) zakrywka jak zakrywka, na pewno nie chroni tak dobrze jak jednolita ale nie ma się czego czepiać. Jest bardzo wygodna a przed paluchami i innymi rzeczami które mogą pobrudzić / uszkodzić soczewkę wystarcza.
    Ta zakrywka to super sprawa. Mam ja juz z pół roku i nie narzekam. Same plusy

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Witam,
    mam pytanie do użytkowników XZ2:

czy zalecana bateria Li90B lub Li92B może zostać zastąpiona innym aku np LI70B lub LI50B?
    zdjęcia w internecie i wygląd to jedno a "kompatybilność" to drugie
    wiem że przy starszym modelu XZ1 była możliwa taka podmiana i pasowały tańsze akumulatory z modelu mju.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Nie probowalem ale polecam tanie zamienniki np fotoenergia, trzyma jak oryginal, do tego tania ladowarka laduje oryginalne aku bez uszczerbku na zdrowiu, testowane od ponad roku

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

dzięki za radę
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta
    Witam,
    mam pytanie do użytkowników XZ2:

czy zalecana bateria Li90B lub Li92B może zostać zastąpiona innym aku np LI70B lub LI50B?
    zdjęcia w internecie i wygląd to jedno a "kompatybilność" to drugie
    wiem że przy starszym modelu XZ1 była możliwa taka podmiana i pasowały tańsze akumulatory z modelu mju.
    Ja zastąpiłem to powerbankiem M-Life 0457 (ten mniejszy w ofercie) i kablem oryginalnym do ładowania. W podróży jest ok, daje się naładować 2x aparat, potem 4h ładowania powerbanku w domu.

http://www.telix.pl/artykul/power-ba...7-3,56135.html
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Nie probowalem ale polecam tanie zamienniki np fotoenergia, trzyma jak oryginal, do tego tania ladowarka laduje oryginalne aku bez uszczerbku na zdrowiu, testowane od ponad roku

pozdroofka
    Dobrze wiedzieć. Dałbym Ci plusa, ale musisz jeszcze poczekać.
    The question is, who cares?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów