Strona 77 z 415 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Mieszka w
    Warszawa / Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Wtrącę się do wątku podziękowaniem.

Serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przez poprzednie 76 stron wymieniali się opiniami na temat XZ-2. Od dziś również ja będę miał przyjemność robić nim zdjęcia (oby coraz lepsze).

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

...i przy tych samych ustawieniach...
    No właśnie nic nie napisałeś o ustawieniach aparatu więc ciężko jest udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Nie obruszaj się czasem o to, że zadam kilka banalnych pytań albo zwrócę uwagę na coś oczywistego ale nie wiem na ile szeroka jest Twoja fotograficzna wiedza.
    1. Być może obiektyw Twojego aparatu był za blisko obiektu albo na granicy ostrości i dlatego raz ustawiał ją dobrze a innym razem nie. @smog w poście nr. 757 pytał Cię o to -
    ...Jesteś pewien, że nie byłeś na granicy min. odległości ostrzenia dla obiektywu?...
    .
    2. Ustawiłeś w ramce AF konkretny punkt ostrości (np. środkowy) czy pozwoliłeś aby aparat wybrał go automatycznie?
    W moim egzemplarzu nie spotkałem się z problemami w przypadku ostrzenia przy dobrym świetle.
    Najlepiej było by gdybyś zamieścił te zdjęcia gdzieś w necie i wrzucił tutaj jakieś linki do nich. Jeśli nie masz takiego miejsca to wyślij je do mnie na maila a ja wrzucę Ci te zdjęcia na mojego boxa i zamieszczę linki tutaj. Mogą być RAW-y w pełnej rozdzielczości albo JPG. Napisz poza tym coś więcej o ustawieniach aparatu to będzie łatwiej Ci pomóc. Z resztą jak wyślesz zdjęcia z exif-em to będą i ustawienia.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 11.03.14 o 00:25
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Szybkie pytanie - jak się włącza ND w tym aparacie?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

1. Menu,
    2. OK i menu podreczne kursorami,
    3. Mozesz ND podpiac pod przycisk funkcyjny Fn1 lub Fn2 (przod, tyl)

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    1. Menu,
    2. OK i menu podreczne kursorami,
    3. Mozesz ND podpiac pod przycisk funkcyjny Fn1 lub Fn2 (przod, tyl)

pozdroofka
    Dzięki. Jak ja nie lubię zmieniać aparatów!!! Dwa lata się przyzwyczajam, a potem sprzęt staje się przestarzały, kupuję nowy i znowu się dwa lata męczę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    No właśnie nic nie napisałeś o ustawieniach aparatu więc ciężko jest udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Nie obruszaj się czasem o to, że zadam kilka banalnych pytań albo zwrócę uwagę na coś oczywistego ale nie wiem na ile szeroka jest Twoja fotograficzna wiedza.
    1. Być może obiektyw Twojego aparatu był za blisko obiektu albo na granicy ostrości i dlatego raz ustawiał ją dobrze a innym razem nie. @smog w poście nr. 757 pytał Cię o to - .
    2. Ustawiłeś w ramce AF konkretny punkt ostrości (np. środkowy) czy pozwoliłeś aby aparat wybrał go automatycznie?
    W moim egzemplarzu nie spotkałem się z problemami w przypadku ostrzenia przy dobrym świetle.
    Najlepiej było by gdybyś zamieścił te zdjęcia gdzieś w necie i wrzucił tutaj jakieś linki do nich. Jeśli nie masz takiego miejsca to wyślij je do mnie na maila a ja wrzucę Ci te zdjęcia na mojego boxa i zamieszczę linki tutaj. Mogą być RAW-y w pełnej rozdzielczości albo JPG. Napisz poza tym coś więcej o ustawieniach aparatu to będzie łatwiej Ci pomóc. Z resztą jak wyślesz zdjęcia z exif-em to będą i ustawienia.
    Żarcik może nie został odebrany właściwie... Nie zamierzałem nikogo urazić, ani się obruszać .
    Niestety fotek nieostrych nie mam, od razu je usunąłem.
    Zdjęcia robiłem na A z zamiarem wyeksponowania planu pierwszego, tudzież niekiedy drugiego (jeszcze wtedy bez macro, bo nie mogłem go namierzyć) i ładnym rozmyciem tła. Szukałem własciwej odległości od obiektu na zasadzie uzyskania odpowiedniej kompozycji w kadrze i tego, co aparat potrafi wyostrzyć. Próbowałem zarówno wskazywania na ekranie miejsca ostrzenia, jak i zdawałem się na punkt centralny. I bywało, jak już pisałem różnie. Wiem, że dopiero jakiś procent możliwości aparatu rozgryzłem, ale to dopiero początki z tą maszyną.
    Próbki poniżej.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3070026.jpg
Wyświetleń:	223
Rozmiar:	541,6 KB
ID:	112414   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3070036.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	647,4 KB
ID:	112415   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3070031.jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	496,8 KB
ID:	112416  
    Ostatnio edytowane przez fotoamator1 ; 11.03.14 o 10:25

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Dzięki za wyrozumiałość
    Na zdjęciu nr. 1 nie powinno być problemu z ustawieniem ostrości (i pewnie nie było) za to zdjęcie nr. 2 i 3 sugerują, że balansowałeś na krawędzi minimalnego punktu ostrzenia obiektywu (tak jak to wcześniej napisał @smog). Sprawdziłem u siebie i aby aparat złapał ostrość na pełnym szerokim kącie (ogniskowa 28mm dla obrazka 35mm) to koniec obiektywu nie może być bliżej obiektu niż 2-3cm. W trybie SMakro byłem w stanie zmniejszyć tą odległość do około 0,5cm uzyskując ostre zdjęcie. Jeśli będziesz zwiększał ogniskową (użyjesz zooma) to krytyczny punkt ostrzenia obiektywu również się zwiększa więc musisz odsunąć się od obiektu. Poza tym AF w tym aparacie jest strasznie czuły i czasami minimalna zmiana perspektywy lub odległości powoduje, że ostrość ustawiana jest bez problemu.
    Pozdrawiam - jaskier1969

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Z macro jest zdecydowanie lepiej, można każdy wybrany punkt wyostrzyć .
    A czy robicie zdjęcia z jednokrotnym ostrzeniem czy też z ciągłym?

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Standardowo do statycznych scen używa się S-AF. C-AF lub C-AF TR do scen dynamicznych. Nie ma potrzeby używania C-AF lub C-AF TR w przypadku SMakro.
    Pozdrawiam - jaskier1969

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Standardowo do statycznych scen używa się S-AF. C-AF lub C-AF TR do scen dynamicznych. Nie ma potrzeby używania C-AF lub C-AF TR w przypadku SMakro.
    Dzeki za wyjaśnienie. Nie pytałem jednak w kontekście macro, tylko w ogóle.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów