Strona 76 z 415 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Z tego co wiem to nie ma takiej opcji w XZ-2. Filtr ND nie posiada automatyki, jeśli o to Ci chodziło pisząc "...odbieraniem filtra nd...". Musisz go załączać ręcznie. Osobiście nie widzę zastosowania takich ustawień w praktyce bo przecież każda scena to inne światło i inne ustawienia ekspozycji więc wymuszanie na aparacie utrzymywania takich samych parametrów dla różnych scen nie ma dla mnie sensu. Zdecydowanie wolę ręcznie ustawić wszystko (lub prawie wszystko) według własnych upodobań lub efektu, który chciałbym osiągnąć
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

witam, po przeczytaniu tego wątku decyzja zapadła o zakupie tego aparatu, a na horyzoncie było kilka sztuk. Pierwsze testy po zakupie przyniosły same ochy i achy. Jednak nie mogę sobie poradzić z jednym drobiazgiem (w sumie to nie tylko jednym ). Chodzi o zdjęcia macro. Jak się dokopać do tego ustawienia. Jedynie znalazłem tryb macro, ale podwodny... Do tej pory używałem Olympusa c-760, gdzie do tej funkcji jest odrębny guzik - więc wszystko jest pod ręką. Proszę o pomoc.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Witaj. Ustawienie trybu Super Macro masz w ustawieniach trybów AF (Autofocus). Tam gdzie zmieniasz tryby AF na przykład na Manual lub C-AF. Jest tam znaczek kwiatka z literką "s". Najlepiej ustaw sobie tak, żeby aparat pokazywał Ci pełne menu ustawień na ekranie. Aby to zrobić wciskasz przycisk OK a potem przyciskiem INFO przechodzisz pomiędzy trybami wyświetlania menu. Standardowo aparat ustawiony jest (o ile nie przestawiłeś na inny tryb) na tryb pojedynczego zdjęcia (S-AF). Następną pozycją jest właśnie tryb Super Macro. Jak masz więcej pytań to się nie krępuj
    PS. Nie da się ustawić trybu SM w trybach pracy ART i SCN a także iAUTO. Jedynie w trybach PASM.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

dzięki za pomoc, mam poradnik nt. obsługi sprzętu, ale jakoś nie dostrzegłem tej informacji. A czy można gdzieś to wyciągnąć, żeby nie trzeba było za każdym razem grzebać w menu? Guziki funkcyjne fn1 lub fn2? Jeśli tak, to w jaki sposób to przyporządkować?

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fotoamator1 Zobacz posta
    dzięki za pomoc, mam poradnik nt. obsługi sprzętu, ale jakoś nie dostrzegłem tej informacji. A czy można gdzieś to wyciągnąć, żeby nie trzeba było za każdym razem grzebać w menu? Guziki funkcyjne fn1 lub fn2? Jeśli tak, to w jaki sposób to przyporządkować?
    Menu/B/Funkcja Przycisku/Fn2/Tryb AF [wszystkie inne ptaszki odznacz].
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Człowiek całe życie się uczy Jeszcze jedna kwestia mnie niepokoi. Ostatnio robiłem fotki wiosennym wytworom naszego ogródka, a że słońce dokazuje, ze światłem nie ma problemu, tło chciałem ładnie rozmyć i na pierwszym planie wyeksponować krokusy. Okazało się, że w takich warunkach AF miał bardzo duże problemy z wyostrzeniem właściwego elemenu, gubił się, niby odnajdywał, ale ramka często pozostawała czerwona. Odległości nie były macro. Oczywiście sporo wyszło bardzo udanych ujęć.

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Przyczyn takich problemów może być dużo, choć dziwne to w dobrym świetle. Jesteś pewien, że nie byłeś na granicy min. odległości ostrzenia dla obiektywu?
    Możliwe też, że różne plany przestrzenne były bliziutko siebie. Czyli celujesz na listek, a milimetry obok masz plan metr dalszy. AF często głupieje w takich sytuacjach.

Z ogólnych rad można dodać, że przy AF kontrastowym problemy są przy jednolitych plamach kolorystycznych. Żeby pomóc łapać ostrość, trzeba celować w krawędzie kolorów.
    wcześniej om-d, teraz A7

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Albo wiatr poruszał kwiatkiem, czasem wtedy ostrość "ucieka".

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

A od czego tam jest fajny manual w tym aparacie co?
    Manual i pierscien przy obiektywie, hameryki nie odkryje jak powiem, ze 90% zdjec makro kwiatkow i robaczkow robi sie na manualu....

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    A od czego tam jest fajny manual w tym aparacie co?
    Manual i pierscien przy obiektywie, hameryki nie odkryje jak powiem, ze 90% zdjec makro kwiatkow i robaczkow robi sie na manualu....

pozdroofka
    "Dobre rady to moje hobby" jak mawiał klasyk Nie chodzi mi również o wiatr (którego zresztą nie było) i związane z tym problemy, ale dlaczego w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach tak duże rozbieżności w ostrzeniu się pojawiały, lekko irytująca sprawa...

Dzięki za zainteresowanie
    Pzdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów