Strona 71 z 415 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    sugerujesz że przyczyną może być wspomniana automatyczna osłona ?? teoretycznie jest to jakieś dodatkowe obciążenie dla otwierającego się co chwila obiektywu i pewnie po jakimś dłuższym czasie obiektyw to odczuje ?? !!
    hmmm jarek_gd chodzi chyba o to, że on od początku uzywa tego automatycznego dekla i nie ma luzów ? czyli że osłona stabilizuje ?

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bb84 Zobacz posta
    hmmm jarek_gd chodzi chyba o to, że on od początku uzywa tego automatycznego dekla i nie ma luzów ? czyli że osłona stabilizuje ?
    Taka była pierwsza moja myśl, ale dekielek jest nakręcany, więc nie chciałem już jej kontynuować
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Według mnie jest to "szukanie dziury w całym". Od początku mam LC-63A i uważam to rozwiazanie o niebo lepsze od tej zaślepki z którą nie wiadomo co zrobić. Dodatkowo można łatwo ją zgubić. Co do lekkiego luzu tubusa. Wskażcie która podobna konstrukcja tego nie ma ? Miałem X10 i tam luz był większy.
    PS Im aparat tańszy tym więcej narzekań
    ja nie mam żadnego porównania jestem zielony w temacie ale wedł mnie mam conajmniej 1 mm luzu ( 1 mm to naprawdę mało i zastanawiam sie jak pare osób napisało ze maja mniej niż 1 mm ... tylko czy wtedy było by to w ogóle odczuwalne??? ) i no ewidentnie po zamknięciu obiektywu i potrząsnieciu słyszę i czuje stuki - luz ...
    Chyba poproszę kogoś kto sie "zna" o konsultację i stwierdzenie czy tak może byc czy nie jak tak to tak ma być i jestem szczęśliwy

Ps może zapodam jakies fotki zerkniecie czy są jakieś oznaki że coś jest nie tak u mnie ?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bb84 Zobacz posta
    ja nie mam żadnego porównania jestem zielony w temacie ale wedł mnie mam conajmniej 1 mm luzu ( 1 mm to naprawdę mało i zastanawiam sie jak pare osób napisało ze maja mniej niż 1 mm ... tylko czy wtedy było by to w ogóle odczuwalne??? ) i no ewidentnie po zamknięciu obiektywu i potrząsnieciu słyszę i czuje stuki - luz ...
    Chyba poproszę kogoś kto sie "zna" o konsultację i stwierdzenie czy tak może byc czy nie jak tak to tak ma być i jestem szczęśliwy

Ps może zapodam jakies fotki zerkniecie czy są jakieś oznaki że coś jest nie tak u mnie ?
    Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum. Od tygodnia jestem (prze)szczęśliwym posiadaczem XZ-2 a moja żona szczęśliwą posiadaczką XZ-10. Zapłaciłem za moje cudo 237 euro z dostawą z Japonii (zakup na ebay). Aparat nowy z roczną gwarancją przedłużoną o 6 miesięcy po rejestracji produktu na stronie Olympusa.
    Odnośnie stuków w aparacie to może to być spowodowane ruchami stabilizacji matrycy, która jest mechaniczna a nie obiektywu. Tak miałem w Pentax K-R. Kiedy poruszyło się wyłączonym aparatem troszkę energicznie słychać było dziwne odgłosy z wewnątrz. Była jednak adnotacja w instrukcji obsługi, że jest to normalne i nie stanowi podstaw do reklamacji sprzętu. Mój Olo też ma minimalne luzy na tubusach obiektywu ale tak na oko to nawet nie 1mm. Tyle odnośnie dziwnych dźwięków a teraz moje pytania
    1. Czy lampy błyskowe FL-M1 i FL-M2 będą bezproblemowo współpracowały z XZ-2?. Nie ma na ten temat żadnej oficjalnej wzmianki na stronie Olympusa.
    2. Czy są jakieś alternatywy odnośnie lampy błyskowej. Chodzi mi o niewielką lampę z regulowanym położeniem palnika (odbijanie światła od sufitu lub ścian).

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych posiadaczy aparatów Olympusa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    2. Czy są jakieś alternatywy odnośnie lampy błyskowej. Chodzi mi o niewielką lampę z regulowanym położeniem palnika (odbijanie światła od sufitu lub ścian).
    Np. http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...r_1/index.html
    W połowie strony masz "zgodne z". Przewiń strzałkami w prawo i masz XZ-2.
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Niestety nic ciekawego tam nie ma. Ogólnie strona Olypmusa jest bardzo enigmatyczna a na temat XZ-2 jest bardzo niewiele informacji (bynajmniej o akcesoriach). Po wybraniu opcji zgodne z -> XZ-2 jest tylko jedna lampa błyskowa - FL-300R, w opisie której jest tylko informacja, że pasuje do wyglądu aparatów serii PEN. Napiszę chyba do supportu . Dzięki za linka.
    Pozdrawiam
    jaskier1969
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 21.02.14 o 23:39
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Matuś, podałem Ci link do FL-600. I jak przewiniesz listę zgodnych aparatów, to masz też XZ-2. Czyli możesz jej używać z XZ-2. Musi działać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

będą też działać stosunkowo tanie (znaczy się używki) FL-36. Najlepiej jeszcze brać wersję "R" bo XZ-2 potrafi wyzwalać te lampy zdalnie.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Matuś, podałem Ci link do FL-600. I jak przewiniesz listę zgodnych aparatów, to masz też XZ-2. Czyli możesz jej używać z XZ-2. Musi działać
    Kurde przepraszam ale trochę się zamotałem i źle zrozumiałem Twoją wypowiedź . Już teraz wszystko wiem.
    będą też działać stosunkowo tanie (znaczy się używki) FL-36. Najlepiej jeszcze brać wersję "R" bo XZ-2 potrafi wyzwalać te lampy zdalnie.
    Dzięki za dobrą wskazówkę dobry człowieku
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Spoko. Ważne, żeby Ci spasowało