“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
ja nie mam żadnego porównania jestem zielony w temacie ale wedł mnie mam conajmniej 1 mm luzu ( 1 mm to naprawdę mało i zastanawiam sie jak pare osób napisało ze maja mniej niż 1 mm ... tylko czy wtedy było by to w ogóle odczuwalne??? ) i no ewidentnie po zamknięciu obiektywu i potrząsnieciu słyszę i czuje stuki - luz ...
Chyba poproszę kogoś kto sie "zna" o konsultację i stwierdzenie czy tak może byc czy nie jak tak to tak ma być i jestem szczęśliwy![]()
Ps może zapodam jakies fotki zerkniecie czy są jakieś oznaki że coś jest nie tak u mnie ?
Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum. Od tygodnia jestem (prze)szczęśliwym posiadaczem XZ-2 a moja żona szczęśliwą posiadaczką XZ-10. Zapłaciłem za moje cudo 237 euro z dostawą z Japonii (zakup na ebay). Aparat nowy z roczną gwarancją przedłużoną o 6 miesięcy po rejestracji produktu na stronie Olympusa.
Odnośnie stuków w aparacie to może to być spowodowane ruchami stabilizacji matrycy, która jest mechaniczna a nie obiektywu. Tak miałem w Pentax K-R. Kiedy poruszyło się wyłączonym aparatem troszkę energicznie słychać było dziwne odgłosy z wewnątrz. Była jednak adnotacja w instrukcji obsługi, że jest to normalne i nie stanowi podstaw do reklamacji sprzętu. Mój Olo też ma minimalne luzy na tubusach obiektywu ale tak na oko to nawet nie 1mm. Tyle odnośnie dziwnych dźwięków a teraz moje pytania
1. Czy lampy błyskowe FL-M1 i FL-M2 będą bezproblemowo współpracowały z XZ-2?. Nie ma na ten temat żadnej oficjalnej wzmianki na stronie Olympusa.
2. Czy są jakieś alternatywy odnośnie lampy błyskowej. Chodzi mi o niewielką lampę z regulowanym położeniem palnika (odbijanie światła od sufitu lub ścian).
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych posiadaczy aparatów Olympusa![]()
Np. http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...r_1/index.html
W połowie strony masz "zgodne z". Przewiń strzałkami w prawo i masz XZ-2.
The question is, who cares?
Niestety nic ciekawego tam nie ma. Ogólnie strona Olypmusa jest bardzo enigmatyczna a na temat XZ-2 jest bardzo niewiele informacji (bynajmniej o akcesoriach). Po wybraniu opcji zgodne z -> XZ-2 jest tylko jedna lampa błyskowa - FL-300R, w opisie której jest tylko informacja, że pasuje do wyglądu aparatów serii PEN. Napiszę chyba do supportu. Dzięki za linka.
Pozdrawiam
jaskier1969
Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 21.02.14 o 23:39
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Matuś, podałem Ci link do FL-600. I jak przewiniesz listę zgodnych aparatów, to masz też XZ-2. Czyli możesz jej używać z XZ-2. Musi działać![]()
będą też działać stosunkowo tanie (znaczy się używki) FL-36. Najlepiej jeszcze brać wersję "R" bo XZ-2 potrafi wyzwalać te lampy zdalnie.
Kurde przepraszam ale trochę się zamotałem i źle zrozumiałem Twoją wypowiedźMatuś, podałem Ci link do FL-600. I jak przewiniesz listę zgodnych aparatów, to masz też XZ-2. Czyli możesz jej używać z XZ-2. Musi działać. Już teraz wszystko wiem.
Dzięki za dobrą wskazówkę dobry człowiekubędą też działać stosunkowo tanie (znaczy się używki) FL-36. Najlepiej jeszcze brać wersję "R" bo XZ-2 potrafi wyzwalać te lampy zdalnie.![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Spoko. Ważne, żeby Ci spasowało![]()