“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
No to i ja stałem się posiadaczem XZ-2 (udało mi się go znaleźć w Saturnie za 1177zł - nówka sztuka - nie powystawowa).
Powiem szczerze - jestem mocno zaskoczony (na plus) jakością zdjęć. Nawet 100% crop jest bardzo dobrej jakości.
Jeszcze niedawno rozważałem sprzedaż lustrzanki (Canon 60D) i zakup E-M5 ze względu na zbyt duże gabaryty/wagę lustrzanki. Nie zawsze chce mi się ją dźwigać a posiadany dotychczas kompakt jest ok ale jakość zdjęć jednak sporo niższa.
Teraz zamiast sprzedawać lustrzankę (ze sporą stratą - ciężko jest sprzedaż za rozsądną cenę używany 2 letni sprzęt) na krótkie wypady będę miał XZ-2 a jak będę chciał coś bardziej ambitnego to zawsze będzie 60D.
Witam wszystkich serdecznie
nigdy nie przypuszczałem, że będę pisał albo czytał tego typu forum... ale coraz bardziej denerwowały mnie kiepskiej jakości fotki z kiepskich kompaktów... no i tak zacząłem drążyć temat i ... padło na xz-2 ( chociaż miał byc na początku "mini superzoom" ale po 3 zarwanych nocach dowiedziałem sie np o tym jak ważny jest jasny obiektyw itp ... )
No więc mam xz-2 zdjęcia robię na iauto ale zaczynam kombinować na P, chociaż nie bardzo wiem co robię więc przygoda sie zaczyna wakacje sie zbliżają, bede miał motywację i na trybie auto się nie skończy mam nadzieje
![]()
Ale do rzeczy postanowiłem sie podzielić z Wami moimi obawami co do luzów obiektywu. Czytałem np test na optyczne.pl i pisali o tym, w tym wątku również niektórzy o tym wspominali... Obadałem 3 sprzęty z różnych sklepów i też luz występuje jednak mam wrażenie że u mnie jest większy (chociaż mogę sobie wmawiać) nawet jak wyłączam aparat i nim potrząsam to czuć w ręcę i słychać stuk. Nie daje mi to spokoju nie wiem czy tak ma być czy nie?
Mój egzemplarz kupiłem w "euro-rtv" teoretycznie miał być to ekspozycyjny egzemplarz ale okazało sie że Pan przyniósł z magazynu pudełko chyba nie otwierane z aparatem zapakowanym identycznie jak 2 inne sztuki które specjalnie dla mnie otworzono ( w innych sklepach) wiec... jezeli nikt nie pierdyknął pudełkiem w transporcie to chyba powinno być ok ...
jak myślicie co tu zrobić, czy jest jakiś serwis Olympusa w Krakowie lub jakiś nieautoryzowany serwis który mógłby ocenić mojego xz2? Wiem, że aparat nie jest drogi jednak dla mnie to spora inwestycja i nie zamierzam zmieniać aparatu przez najbliższe 5 lat i chciałem mieć wszystko ok.
Bartek
Wygląda, że to normalne dla tego modelu.
U mnie delikatny luz jest, ale nie ma to wpływu na używanie aparatu ani jakość zdjęć?
Jesteś z Krakowa?
to znaczy wpływ na uzywanie aparatu niejako wsytępuje bo mnie to denerwuje![]()
przesłałem pare zdjęć znajomemu który kiedyś parał się zawodowo fotografią i stwierdził, że zdjęcia są super jak na kompakt, więc chyba wszystko jest ok od tej strony.
Tak jestem z Krakowa
Ps mam nowe zboczenie i macam obiektywy :P no i wymacałem, że rx100 również takowe luzy posiada jednak zdecydowanie mniejsze niż xz2 i po zamknieciu obiektywu przy potrzsaniu nie jest on ani słyszalny ani wyczuwalny.
ile ładują się Wasze olki za pomocą oryginalnej ładowarki ??