Nie robiłem na żarowym. Miałem ustawione "Plaża i śnieg", a balans bieli na auto. W miejscach, gdzie jest cień śnieg wchodzi w niebieski, a w miejscach odsłoniętych jest git. Może powinienem dodatkowo przestawić na "chmurkę".
Wrócę z pracy to wrzucę jeszcze raz, bo widać tylko tę najgorszą fotę
Ale jestem wdzięczny za porady, będzie na następny raz![]()
Potwierdzam. Ja po kilku pierwszych próbach uciekam jak najdalej można od trybów automatycznych w XZ-2. W szczególności tryb iAuto potrafi np. zrobić zdjęcię "za mgiełką" takie mdłe i bez wyrazu, albo też w gorszych warunkach świetlnych uprzeć się na "tryb nocny" który ustawia iso na 400 b. zwiększając ryzyko poruszenia zdjęcia. Ja fotografuję głównie na P, które w XZ-2 ma też możliwość przesunięcia programu. Polecam tryb RAW, bo b. ładne zdjęcia wychodzą z Olympus Viewer dołączonego na płytce do aparatu, a jeśli już w JPG prosto z aparatu to z wyłączonym filtrem szumów, bo szczegółowość jest zdecydowanie lepsza, a szum na niższych czułościach nie przeszkadzający, o dosyc ładnej ziarnistej strukturze. pozdr
---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------
Z trybów tematycznych czasem używam HDR, które daje fajne efekty, ale z ręki trzeba uważać na ryzyko poruszenia zdjęcia w tym trybie.
Witam !
Jak jest tylko JPG i mamy niebieski snieg to mozna nalozyc w programie graficznym maske w ktorej zmniejszamy saturacje dla niebieskiego
i recznie bialym pedzlem na czarnej masce odkrywamy to co mam odniebieszczone.
Pozniej mozna ustawic krycie na 90% i otrzymamy naturalne oddanie sniegu z bardzo ulamkowym niebieskim odcieniem.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Nie ma słońca, ale skałki ładne.
I chyba spadł biały śnieg
Dobry fotograf to i pudełkiem po butach dobre zdjęcie zrobi, ale działa to i w drugą stronę. Jeszcze sporo nauki mnie czeka, bo aparat mam dobry.
Chyba zacznę uczyć się RAW'ów... jednak
Drzewko gratis
![]()
Ostatnio edytowane przez ypsi ; 7.02.14 o 18:47
I takie tam foty.
Priorytet czasu i światło żarowe. Oczywiście lampa, było bardzo mało światła.
![]()
Świeca to nie światło żarowe. Światło żarowe ma temperaturę barwową 2700-3000 K, a światło świecy 1900 K.
Lampa? No nie wiem. Nie lepiej było postawić aparat na statywie niż psuć klimat lampą?
I dlaczego priorytet czasu? Priorytet czasu ma sens, gdy musimy zamrozić ruch (np. pszczołę w locie) i wtedy przysłona ma drugorzędne znaczenie.
Lewa strona IMO do obcięcia - to szklane naczynie i to coś w LG. Poza tym widziałabym raczej kadr pionowy. W zdjęciu 2. (z piwem) totalny bałagan, ale rozumiem, że to tylko foty testowe, więc nie będę się pastwić![]()
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 7.02.14 o 21:00
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie