Strona 66 z 415 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Krystyna1975
    Gość

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Automatyczny na śniegu też lubi w niebieski polecieć
    Dlatego doradziłam "chmurkę", która ociepla. Ja śniegu nie fotografuję. Moje aparaty (C40D i E-PL2) dobrze sobie radzą z automatycznym balansem bieli. Canon nawet lepiej niż dobrze, zwłaszcza ze światłem mieszanym (zastane+błyskowe lub ciągłe żarowe).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie robiłem na żarowym. Miałem ustawione "Plaża i śnieg", a balans bieli na auto. W miejscach, gdzie jest cień śnieg wchodzi w niebieski, a w miejscach odsłoniętych jest git. Może powinienem dodatkowo przestawić na "chmurkę".

Wrócę z pracy to wrzucę jeszcze raz, bo widać tylko tę najgorszą fotę

Ale jestem wdzięczny za porady, będzie na następny raz

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ypsi Zobacz posta
    Nie robiłem na żarowym. Miałem ustawione "Plaża i śnieg", a balans bieli na auto.
    Przede wszystkim przestań korzystać z programów tematycznych. Przejdź na A - priorytet przysłony. W programach tematycznych nie ma możliwości sterowania parametrami, bo automat sam dobiera przysłonę i balans bieli :P I jak widać ze zdjęcia, nie poradził sobie z ustawieniami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Potwierdzam. Ja po kilku pierwszych próbach uciekam jak najdalej można od trybów automatycznych w XZ-2. W szczególności tryb iAuto potrafi np. zrobić zdjęcię "za mgiełką" takie mdłe i bez wyrazu, albo też w gorszych warunkach świetlnych uprzeć się na "tryb nocny" który ustawia iso na 400 b. zwiększając ryzyko poruszenia zdjęcia. Ja fotografuję głównie na P, które w XZ-2 ma też możliwość przesunięcia programu. Polecam tryb RAW, bo b. ładne zdjęcia wychodzą z Olympus Viewer dołączonego na płytce do aparatu, a jeśli już w JPG prosto z aparatu to z wyłączonym filtrem szumów, bo szczegółowość jest zdecydowanie lepsza, a szum na niższych czułościach nie przeszkadzający, o dosyc ładnej ziarnistej strukturze. pozdr

---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------

Z trybów tematycznych czasem używam HDR, które daje fajne efekty, ale z ręki trzeba uważać na ryzyko poruszenia zdjęcia w tym trybie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Jak jest tylko JPG i mamy niebieski snieg to mozna nalozyc w programie graficznym maske w ktorej zmniejszamy saturacje dla niebieskiego
    i recznie bialym pedzlem na czarnej masce odkrywamy to co mam odniebieszczone.
    Pozniej mozna ustawic krycie na 90% i otrzymamy naturalne oddanie sniegu z bardzo ulamkowym niebieskim odcieniem.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Jak jest tylko JPG i mamy niebieski snieg to mozna nalozyc w programie graficznym maske w ktorej zmniejszamy saturacje dla niebieskiego
    i recznie bialym pedzlem na czarnej masce odkrywamy to co mam odniebieszczone.
    Pozniej mozna ustawic krycie na 90% i otrzymamy naturalne oddanie sniegu z bardzo ulamkowym niebieskim odcieniem.

Pozdrawiam
    Dzięki za tutka!
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie ma słońca, ale skałki ładne.
    I chyba spadł biały śnieg

Dobry fotograf to i pudełkiem po butach dobre zdjęcie zrobi, ale działa to i w drugą stronę. Jeszcze sporo nauki mnie czeka, bo aparat mam dobry.
    Chyba zacznę uczyć się RAW'ów... jednak

Drzewko gratis
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	076a.jpg
Wyświetleń:	602
Rozmiar:	901,5 KB
ID:	110324   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	079a.jpg
Wyświetleń:	605
Rozmiar:	361,2 KB
ID:	110325   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	080a.jpg
Wyświetleń:	589
Rozmiar:	583,9 KB
ID:	110326  
    Ostatnio edytowane przez ypsi ; 7.02.14 o 18:47

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

I takie tam foty.
    Priorytet czasu i światło żarowe. Oczywiście lampa, było bardzo mało światła.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	106a.jpg
Wyświetleń:	590
Rozmiar:	702,9 KB
ID:	110329   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	107a.jpg
Wyświetleń:	590
Rozmiar:	853,0 KB
ID:	110330  

Krystyna1975
    Gość

Świeca to nie światło żarowe. Światło żarowe ma temperaturę barwową 2700-3000 K, a światło świecy 1900 K.

Lampa? No nie wiem. Nie lepiej było postawić aparat na statywie niż psuć klimat lampą?

I dlaczego priorytet czasu? Priorytet czasu ma sens, gdy musimy zamrozić ruch (np. pszczołę w locie) i wtedy przysłona ma drugorzędne znaczenie.

Lewa strona IMO do obcięcia - to szklane naczynie i to coś w LG. Poza tym widziałabym raczej kadr pionowy. W zdjęciu 2. (z piwem) totalny bałagan, ale rozumiem, że to tylko foty testowe, więc nie będę się pastwić
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 7.02.14 o 21:00

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ypsi Zobacz posta
    Nie robiłem na żarowym. Miałem ustawione "Plaża i śnieg", a balans bieli na auto. W miejscach, gdzie jest cień śnieg wchodzi w niebieski, a w miejscach odsłoniętych jest git. Może powinienem dodatkowo przestawić na "chmurkę".

Wrócę z pracy to wrzucę jeszcze raz, bo widać tylko tę najgorszą fotę

Ale jestem wdzięczny za porady, będzie na następny raz
    Jesli robisz w rawach to i tak bez znaczenia.Jesli w JPG to jesli masz w ustawieniach mozliwosc regulacji nasycenia RGB to zmien zakres dla B na nizszy i bedzie dobrze.Albo pozniej na kompie.Drogi sa rozne i prowadza do celu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów