Pszeniczne nooo![]()
Mogłem po prostu napisać Weissbier .
Czepiata się... po bojach z wrzucaniem zdjęć na forum, walnąłem byka i tyle
... Wam się nie zdarza?
![]()
Pszeniczne nooo![]()
Mogłem po prostu napisać Weissbier .
Czepiata się... po bojach z wrzucaniem zdjęć na forum, walnąłem byka i tyle
... Wam się nie zdarza?
![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Zwłaszcza że śnieg to materiał deficytowy, jeszcze trochę i będzie tylko na zdjęciach.![]()
Dzisiaj ładna pogoda, to i widok z balkonu ładny.
Wiem, że kadr niezbyt ciekawy, ale chciałem sprawdzić kolorki. Ustawiłem Vivid i mnie się podoba. Mój stary Fuji S9600 też dawał ładne kolorki.
A przy okazji, z punktu kilka metrów wyższego niż Tatry, wjeżdżamy na najwyższy punkt lodowca Hintertux...
Z tarasu widokowego widać ładny budynek górnej stacji starego wyciągu. Szkoda, że orczyki przysłoniły.
Dodatkowo z tarasu takie widoczki.
Ogólnie tego dnia było bardzo słonecznie i -10,-15, ale wiało okrutnie, do tego stopnia, że zostały zatrzymane wszystkie gondole na jednej linie, chodziły tylko "dwulinówki" dużo stabilniejsze.
Słońce za szczytem dobrze naświetliło ten pióropusz, może miał jakieś 20m.
Zdjęcia muszę jednak wrzucać na Chromie. IE dało ciała, nie wiem jak Opera.
Ostatnio edytowane przez ypsi ; 6.02.14 o 20:32
ale śnieg strasznie niebieski, nie warto by trochę ocieplić kolorów?
Faktycznie jakiś niebieski odcień się wdarł. Bawiłem się chwilę w Olympus Viever, ale ocieplanie nie bardzo dało efekty. RAW'y pewnie były by lepszym wyjściem, ale mi się nie chce
I dlaczego reszta zdjęć poznikała?
Bo źle ustawiłeś balans bieli. Ustaw na "chmurkę", to będzie lekko ocieplać barwy. A przy śniegu dobrze jest dać korekcję ekspozycji na plus, żeby z kolei szary nie wychodził. Taki odcień jak masz na zdjęciu wychodzi przy ustawionym balansie bieli na żarówkę, pewnie robiłeś wcześniej w pomieszczeniu z zapalonym światłem i zapomniałeś przestawić - bywa. Ja mam na stałe ustawione AUTO, ale ja robię w ORFach (Olympus) lub RAWach (Canon), nie lenię się![]()
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 7.02.14 o 09:24
Automatyczny na śniegu też lubi w niebieski polecieć