No i jest już http://www.olympus.co.jp/en/support/...d/software/#xz
---------- Post dodany o 13:36 ---------- Poprzedni post był o 13:34 ----------
Jak ktoś zainstaluje - podzielcie się info czy widać różnice.
pozdrawiam i dzięki z góry
Witam !
Jak odszumisz na wiekszej rozdzielczosci to po zmniejszeniu do 1280 masz bardziej naturalne przejscia w detalach.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post był o 15:03 ----------
Witam !
Wgralem nowy soft 1.3 a mialem 1.1.
To co mialem ustawione parametrycznie w aparacie pozostalo...
Czyli nowy soft nie kasuje wczesniejszych ustawien.
Na razie aparat dziala
Mam wrazenie, ze praca AF dla najdluzszej ogniskowej jest lepsza.
Wylaczylem o godzinie 15.30 swiatlo w pokoju to na dlugiej ogniskowej
aparat na 5 prob wybierania bardzo zaciemnionych losowych obiektow
ustawil ostrosc dla 3 prob.
Czyli w tak ekstremalnych warunkach bylo zupelnie przyzwoicie.
Sprawdze jeszcze jak wroce do domu przy swietle domowym
jak aparat lapie bawiace sie dziecko i dam znac czy jest lepiej czy gorzej.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Też wgrałem nowy soft. Tak jak Darekw wspomniał wygląda, że jest lepiej, w zasadzie przy żarówce i ciemnych ścianach (czyli niezbyt jasnym pomieszczeniu) ostrość łapał praktycznie zawsze gdzie tylko było coś kontrastowego. Bordowa ściana nie poddała się.... Nie testowałem na dzieciach
...trochę już podrosły i popatrzyły dziwnie na mnie jak poprosiłem...dałem sobie spokój. Pozostawiam Darkowi eksperyment na latorośli
A przy okazji mam pytanie... czy można ustawić na wyświetlaczu (tak jak w penie, czy E-30) aby ustawienia wyświetlały się na środku ekranu a nie z boku? Albo już ciemno, albo nie widzę.
Ostatnio edytowane przez alvent ; 28.11.13 o 20:32
Witam !
Focilem w domu dziecko i potwierdzam, ze jest zauwazalna poprawa pracy AF w trudniejszych warunkach oswietleniowych.
Pozdrawiam
Zdjęcie z jaskini z użyciem lampy błyskowej. Doświetlane tylko czołówką, żeby wykadrować.
a gdzie to tak ładnie?
Witam !
Rozjasnilem nieco ciemniejsze fragmenty foty i wyostrzylem nieco
Pozdrawiam
Jaskinia Tham Phu Khamw Laosie. W środku prawie zupełnie nieprzygotowana pod turystów, poza oznaczeniami trasy do połowy jaskini (tzn. łatwiej dostępnej części) i kilkoma ostrzeżeniami przed studniami. Jaskinia ładna, ale niewielu dociera do najciekawszej części. Dodatkową "atrakcją", bądź ciekawostką jest to, że jest tam gorąco i parno. Oczywiście brak oświetlenia.
Zdjęcie dałem, żeby pokazać jak skuteczna jest lampa błyskowa. A może to tylko jasny obiektyw zbiera tyle światła, a lampa niczym się nie wyróżnia?
Ostatnio edytowane przez Harnas ; 29.11.13 o 09:52
Z moich doświadczeń wynika że lampa ogólnie jest mocna, ale aparat w trybie automatycznym korzysta z niej ostrożnie - i to dobrze - żeby nie było przepaleń. Włącz sobie na FULL to zobaczysz co potrafi.