Strona 390 z 415 PierwszyPierwszy ... 290340380388389390391392400 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.891 do 3.900 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Z tym akurat w większości się zgadzam
    Poza końcem wypowiedzi. LR jest dokładnie w takim samym stopniu uniwersalny ("czyli do niczego", jak to określiłeś ) co CaptureOne, DxO, czy Zoner (kolejność nie jest przypadkowa )
    Zaczynamy dyskutować o upoodobaniach i gustach, a to nie ma sensu, włacz narzędzia, skalibruj mobitor, jak jest niezadawaląco wypróbuj inne narzędzie.
    Nie czyń wad oprogramowania wadami aparatu...

Dałem w przykładzie tylko takie wywoływarki, które mają wbudowany inny producentki soft, nie od Adobe lub nie tylko od Adobe. Wywoływarki w nich nie są takie same.
    Ręce opadają jeśli tego dalej nie rozumiesz...
    Dobranoc.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.12.15 o 01:49
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ja mam i dxo i LR i nie widzę roznic w uzyskanych efektach. Jakie mogą? Chyba że moza o przywołaniu trybu auto ale tu w dxo zawsze wychdza mi za ciemne a z LR za jasne cienie i i tak musze korygować Finalnie jedno i drugie daje mi to samo choc np odszumianie bardziej mi się podoba z LR bo z dxo robi sie jakby akwarela...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...Dałem w przykładzie tylko takie wywoływarki, które mają wbudowany inny producentki soft, nie od Adobe lub nie tylko od Adobe...
    Jeśli Ty nie rozumiesz, ze LR jest tak samo uniwersalny co C1, DxO, czy Zoner to mi też rence i jeszcze nogi opadają.
    To są przecież wywoływarki do RAW-ów z rożnych aparatów. Przykładowo OV3 to wywoływarka nie uniwersalna, firmowa, Olympusa do RAW-ów z rozszerzeniem .ORF. Myślę, ze wiesz o co chodzi, a tak na przekór się sprzeczasz

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Ja mam i dxo i LR i nie widzę roznic w uzyskanych efektach. Jakie mogą?
    Jak dla mnie podstawowa róznica to przy wyborze koloru selektywnego.
    Przykładowo wybierasz niebieski i chcesz go przyciemnić (pozorowany efekt filtra polaryzacyjnego kołowego). W LR tak sie da, a w DxO równocześnie z przyciemnieniem niebieskiego mocno spada nasycenie tego koloru.
    Tak było w wersji 8 DxO, ale wątpię aby to zostało poprawione w tych nowszych wersjach.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.12.15 o 02:13
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Jeśli Ty nie rozumiesz, ze LR jest tak samo uniwersalny co C1, DxO, czy Zoner to mi też rence i jeszcze nogi opadają.
    To są przecież wywoływarki do RAW-ów z rożnych aparatów. Przykładowo OV3 to wywoływarka nie uniwersalna, firmowa, Olympusa do RAW-ów z rozszerzeniem .ORF. Myślę, ze wiesz o co chodzi, a tak na przekór się sprzeczasz.
    Przecież tych softów używałeś...
    DxO bada sam matryce i obiektywy co wykorzystuje do produkcji swojego softu, Zoner ma dwie wywoływarki - opartą na ARC i drugą na Dcraw, o C1 możesz sobie tutaj posluchać lub poczytać.... one są uniwersalne ale istotnie się między sobą róźnią. Zapewne da się znaleść aparaty przy którym każdy może robić podobnke jak Lr z niektórymi Olkami babole,
    Naprawdą rence opadają...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.12.15 o 02:11
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Przecież tych softów używałeś...
    Owszem używałem, głównie żeby mieć porównanie i mniej więcej wiedzieć o czym piszę. DxO ma fajne, swoje, korekcje obiektywów i to jego duża zaleta. Słabo sobie radzi moim zdaniem z przygaszaniem świateł, prześwietleń. Także to co wspomniałem w poście wcześniejszym, o pracę nad kolorem selektywnie wybranym. W RAW "rządzi" C1 i LR moim zdaniem. Mi akurat bardziej podchodzi LR i jego (intuicyjna mz.) obsługa.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.12.15 o 02:28

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Owszem używałem, głównie żeby mieć porównanie i mniej więcej wiedzieć o czym piszę. DxO ...Słabo sobie radzi moim zdaniem z przygaszaniem świateł, prześwietleń. Także to co wspomniałem w poście wcześniejszym, o pracę nad kolorem selektywnie wybranym. W RAW "rządzi" C1 i LR moim zdaniem. Mi akurat bardziej podchodzi LR i jego (intuicyjna mz.) obsługa.
    Nie spotkalem problemu, może on nie jest zlokalizowany w sofcie, a w matrycy od Panasonica???
    A do zaawansowanej edycji mam wciąz szóstego Ps-a
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.12.15 o 02:46

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Nie spotkalem problemu, może on nie jest zlokalizowany w sofcie, a w matrycy od Panasonica???
    No niestety nie. Matryca nie ma nic do tego. Choćbym na przykładzie Twoich RAW-ów wstawił porównanie LR vs DxO (z kolorem selektywnym) , wiem, że i tak byś to zakwestionował, więc raczej nie ma sensu...
    Edit.
    Spróbuj kiedyś sam przyciemnić luminancję wybranego koloru, np, niebieskiego o dużą wartośc w DxO i zobacz co się stanie z nasyceniem tego koloru. Suwaka saturacji przecież nie ruszasz, więc nasycenie koloru nie powinno się zmieniać.
    W LR takie "cuda" nie zachodzą.

Edit.
    No chyba, ze w wersji 10 DxO już to poprawiono, choc baaardzo wątpię. Napisałem jak jest w wersji 8, tej dostepnej darmowej.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.12.15 o 03:13

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    No niestety nie. Matryca nie ma nic do tego. Choćbym na przykładzie Twoich RAW-ów wstawił porównanie LR vs DxO (z kolorem selektywnym) , wiem, że i tak byś to zakwestionował, więc raczej nie ma sensu...
    Edit.
    Spróbuj kiedyś sam przyciemnić luminancję wybranego koloru, np, niebieskiego o dużą wartośc w DxO i zobacz co się stanie z nasyceniem tego koloru. Suwaka saturacji przecież nie ruszasz, więc nasycenie koloru nie powinno się zmieniać.
    W LR takie "cuda" nie zachodzą.

Edit.
    No chyba, ze w wersji 10 DxO już to poprawiono, choc baaardzo wątpię. Napisałem jak jest w wersji 8, tej dostepnej darmowej.
    Widzę inne ustawienia i mam możliwość dobrania ich tak by uzyskać bardzo podobny efekt. Wynikowy kolor jest nieco bardziej pastelowy co odpowiada właśnie moim preferencjom do mojego widzenia moich fotografii.
    Innymi słowy wkroczyliśmy na śliski grunt dyskusji o gustach o którym pisałem parę postów wcześniej....

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Amen...
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria
    hmm... gdzie jest moderator ??

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów