E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Mi w LR nigdy nie wylaza fiolety. Nie wiem o co z tym chodzi.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Bo z EM-1 i EM-5 nie wyłażą (nie spotkałem się z takim przypadkiem). Też do końca nie wiem o co w tym chodzi, aktualizacja w każdym razie nie pomaga, a jak się zapłaciło za program i do jego obsługi bardzo przywykło to raczej trudno zmienić
I jakoś do tej pory nie ma ARC, czy LR obsługujące M-10 (poprawnie, tak jak OV3) ...ale to nieistotne
Tak nawiasem mówiąc użyto ARC (LR) , który miał w danych obsługe M-10, inaczej wogóle by nie otworzył RAW-a którego nie obsługuje. To chyba oczywiste ?
Zeby być już naprawdę dokładnym to akurat ja konwertowałem z E-M10 do dng (dng obsługującego E-M10), ale bodajże robtor bez konwertowania bo ma LR chyba 5.7 potwierdził moje spostrzeżenia.
Dobra kończę naprawdę tą dyskusje. Takie przepychanki do niczego nie prowadzące.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.12.15 o 23:29
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
I co z tego jeśli balans wywoływarki się mylił? Skoro OV wywołuje dobrze, że zacytuję andtora numerowanego to znaczy ,że myki programowe w lightroomie nie pasują do odczytów z tych matryc i tego producenta. Innymi słowy trzeba się nauczyć innej wywoływarki i inną wywoływarkę zainstalować i/lub zakupić....
Zamiast brnąc w te bezsensowne i niczego nie udawadniające odświeżane przykłady.
Szerzej otworzyć oczy i wzbogacić narzędzia, wszak od dawna wiadomo, że rutyna i przyzwyczajenia potrafią zabić nawet miłość.
Potrafisz rzetelnie odpowiedzieć na pytanie dlaczego "balans bieli" w Lightroom myli się co do E-M10 (są takie przypadki), a także w XZ-2, a nie myli się w EM-1 i EM-5. Uważasz iż z tego powodu należy wywalić program do kosza i o nim zapomnieć ? Kupić lepszy (jaki ? ), czy przejść na "żółwia" OV3
PS.
Tylko proszę, nie wmawiaj, że programy od Adobe (LR, ACR) nie obsługują M-10 i XZ-2
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.12.15 o 01:05
Jeśli odczyt zrawa się w twoim LR myli do fioletu w jakimś nieustalonym świetle to możesz sobie zrobić dla tego światła "profil barwny aparatu" i masz po kłopocie lub w inny znany sposób ten plik wynikowy poprawić.
Np. jest wbudowana procedura własnego WB na biała kartkę.
Po co dalej w to brnąć. Wątek jest o aparacie nie o błędach w LR u kolegi andtoradrugiego.
Jeśli w OV jest dobrze, a w LR nie, to znaczy ,że sterowniki w Lr sa żle zainplementowane luib programiści Adobe poprawiając swój program przegięli soft tak,że żle odczytuje niektóre rawy, nad czy się tu rozwodzić.
Ja wolę DXxO od ACR-a bo daje mi ciekawsze wyniki z rawa, jck woli Zonnera, kiliku kolegów CaptureOne, Nikoniarze kupują soft od producenta, zaawansowani użytkownicy Fuji soft od Silki i nic w tym dziwnego.
Lr jest uniwersalny, a jak coś jest uniwersalne to bywa także do niczego, czasem. Niezależnie od tego co o nim napisano w materiałach producenta...
Ostatnio edytowane przez apz ; 5.12.15 o 01:21
Ja dzięki XZ-2 poznałem to forum i przy okazji paru fajnych forumowiczów i forumowiczekDoskonałe makro bez dodatków. Szkoda, że nie sprawdziłem go z raynoxem.
Ps. Nigdy nie stwierdziłemz xz-2 fioletowego zafarbu
Ostatnio edytowane przez fazi75 ; 5.12.15 o 01:24
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.12.15 o 01:38