Córka stała na tle mocno oświetlonej słońcem firanki. Podszedłem , zmierzyłem światło odbijające się od twarzy, zablokowałem eksp. , odszedłem 2 metry i zrobiłem zdjęcie.
Córka stała na tle mocno oświetlonej słońcem firanki. Podszedłem , zmierzyłem światło odbijające się od twarzy, zablokowałem eksp. , odszedłem 2 metry i zrobiłem zdjęcie.
Brzmi strasznie skomplioowanie![]()
Wiem, że dla doświadczonych fotografów ten wpis brzmi śmiesznie ale forum przeglądają też amatorzy (tacy jak ja ), którzy uczą się fotografii i dla nich nawet taka "oczywista oczywistość" jak sposób wykonania tego typu zdjęcia nie jest (lub do niedawna nie była) oczywista. Pozdrawiam.
I dokładnie o to chodzi, kto chce, ten skorzysta![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Mała prywata. Moje zdjęcie zrobione zx-2 dostało się do finału w konkursie na podwodne zdjęcie. Potrzebuję duuuuuuzo lajków. Dlatego prośba, kliknijcie na link, zobaczcie jak wychodzą podwodne zdjęcia tym aparatem i kliknijcie lubię to, jeśli Wam się podoba. Dzięki
https://www.facebook.com/CMASpolska/...type=3&theater
Polubione :]
Zdjęcie genialne. Nie dowierzam że takie maleństwo które stoi półeczkę wyżej na moim biurku robi takie fajne zdjęcia podwodne.
Niedawno zakupiłem ten aparat - dopiero aż cenowo mocno zszedł i rozpoczynam przygodę z fotografowaniem.
Chciałbym po kolei wzbogacać osprzęt aparatu (jednakże nie sprzętem marki olympus - totalna drożyzna). Na początek jakiś adapter - znalazłem to: http://fripers.pl/product_info.php/i...-XZ-2-JJC.html bo ten oryginalny kawałek aluminium marki olympus to lekka przesada. Widziałem że na forum ktoś polecał zamiennik za jakieś 7 zł. Ale jak on się ma, można prosić opinię? Czy jest na niego jakaś gwarancja? Bo ten podlinkowany ma gwarancję dwuletnią i parametry mocno zbliżone do oryginału. Ważna jest ta długość bo 41mm (oryginał) 40mm (JJC) a 37mm to jednak jest róznica, bo przecież musi być w rezerwie te kilka milimetrów na bezpieczną pracę obiektywu. Prosze o odpowiedź i pomoc.
kup tuleję z allegro do minolty Z3 plus adapter 52-55, zestaw z przesyłką wyniesie Cię 22 zł, wszystko pięknie działa i jest zbyt proste by miało się zepsuć
tu znajdziesz czego potrzebujesz: allegro.pl/tulejka-do-minolta-z3-z5-z6-52mm-w-wa-i5700976825.html
Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 28.10.15 o 02:21
Dokładnie tak jak mówi Mike017 - jedyny minus to taki, że przy nakręcaniu tulei wycierają się napisy na obiektywie. Zapodam fotkę takiego mojego zestawu:
I jeszcze jedna rada - przyklej porządnie gumę pod kciuk (tą z tyłu ponad kółkiem), bo zgubisz nie wiedząc kiedy. Firmowo jest zamontowana na taśmę dwustronnie klejącą i po pewnym czasie odkleja się.
Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 28.10.15 o 19:02
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
No, parę dni temu właśnie zgubiłem.