No cóż do takiej pogody pewnie już niedługo![]()
No cóż do takiej pogody pewnie już niedługo![]()
Macie też wrażenie, że XZ-2 słabo radzi sobie w trybie "AUTO"? Ja mam wrażenie, że mól Olek robi za ciemne te fotki, a i balans bieli jest taki sobie... Ja wiem, że to ciut bardziej profesjonalny sprzęt i zamiast auto powinno się używać PASM'a, no ale czasem trzeba pstryknąć fotkę bez większego zastanowienia i wychodzi tak sobie...
P.S znacie jakiś dobry, darmowy i łopatologiczny poradnik dla początkujących fotografów? Bo może mnie zupełnie brakuje wiedzy na temat fotografii;]
Pierwsze zdjęcia tym aparatem robiłem na auto i byłem lekko rozczarowany, zdjęcia wyprane , bez kontrastu. jakieś takie bez wyrazu. Dopiero tryb P i pozostałe ustawienia polecane tu na forum rozwinęły skrzydła olkowi. Więc daruj sobie te auto bo P to też auto ale z większymi mozliwościami.
kilka zdjęć z wakacji:
![]()
Ostatnio edytowane przez Mike017 ; 9.09.15 o 00:02
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Dzięki za informacje. Cóż, coś tam poczytałem o PASM'ie i okazał się, że robiłem wszystko źle i kompletnie bezsensownie zawsze ustawiałem przesłonę na maksa otwartą(nie wiem po co...)
Książka już zakupiona, mam nadzieję, że jutro dojdzie to będę miał co czytać na wakacjach i od razu wdrażać w życie nowe nauki
Zobaczymy tylko co z tego wyjdzie...
P.S Do czego służą tryby C1 i C2 na pokrętle? Wygląda jak manual...
Możesz dla nich zapisać swoje ustawienia i po przełączeniu na C1 lub C2 masz gotowy zestaw parametrów ustawiony.
The question is, who cares?
Tez skorzystalem z porady (jezeli mozna) i zamowilem ta ksiazke w empiku. Mysle ze na przyszly tydzien juz bede ja mial i studiowal![]()
Córka ostatnio dostała ode mnie do przeglądnięcia "Poradnik fotograficzny" pod redakcją dr nauk technicznych W.W.Puśkowa; tłumaczył mgr inż. Juliusz Bielski (W-wa 1956) - i nawet doszła do 201 strony - "ładowanie kaset aparatów na płyty".
A tak na poważnie to całkiem kilka rozdziałów jest konkretnych o optyce fotograficznej i technice robienia zdjęć. Tudzież takie ciekawostki jak fotografia na metalach, szkle, tkaninie wraz z podaniem składu roztworów wywołujących , światłoczułych i technik napylania warstw światłoczułych.
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.