Zauważyłem te nakładki - mogli dodać jeszcze różową... przydałaby się w sypialni.
Zauważyłem te nakładki - mogli dodać jeszcze różową... przydałaby się w sypialni.
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2
Teoretycznie tak - filtr by pomógł, ale EV wtedy idzie w dół i wymagałoby to statywu. Ten sam dylemat mam przy fotografowaniu akwarystycznych rzeczy, czyli też przez szybę. Zauważyłem, że obiektyw XZ-2 przyłożony do szyby daje bardziej mydlany obraz niż stałka przy EM-10. Jeszcze za mało prób przeszedłem, ale taki wniosek mi nasunął po pierwszych próbach.
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Fuji X-T3 + XZ-2
Cześć ponownie, jeśli chodzi o lampę to:
aparat działa poprawnie ze wszystkimi lampami z palnikami ksenonowymi,
bez różnicy czy firmowa czy nie, natomiast nie chce działać z żadną lampą typu led -
inne aparaty działają z nimi bez problemu.
Czy ktoś z was wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?
Czy próbowaliście podłączyć pod wasze Olympusy lampy led?
Jeśli tak to jakie były efekty? Pozdrawiam.
Załączam foto wczorajszego zachodu słońca w Krakowie
![]()
Jakie lampy masz konkretnie na myśli?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
http://allegro.pl/show_item.php?item=5074752254
Pisałem do serwisu Olympusa, dostałem jedynie taką odpowiedź, która niestety wcale nie rozwiązuje problemu, mimo szczerych chęci. Zresztą jestem pod wrażeniem ich szybkości: odpowiedź na maila dostałem po 15 minutach i to mimo że była już 21... Poniżej cytat:
"Szanowny Panie, proszę o wybaczenie, jednak nie jestem w stanie całkowicie rozwiązać problem, ponieważ opisana lampa pierścieniowa jest nieznanym mi produktem. Jeśli chodzi o sam aparat XZ-2, jest on przystosowany do współpracy z niefirmowymi lampami błyskowymi, które posiadają centralny kontakt wyzwalający w gorącej stopce, pamiętając, że: - użycie przestarzałych lamp błyskowych, które przesyłają na złącze X stopki aparatu napięcie powyżej 24V spowoduje uszkodzenie aparatu. - podłączenie lamp błyskowych, których złącza sygnałowe nie są zgodne ze specyfikacjami firmy Olympus może uszkodzić aparat. - lampy błyskowej należy używać jedynie przy ustawieniu aparatu w trybie fotografowania M i ustawieniu ISO innym niż [AUTO]. - sterowanie lampą błyskową jest możliwe jedynie poprzez ręczne ustawienie lampy błyskowej na wartość przysłony i ISO wybrane w aparacie. Jasność błysku można regulować, zmieniając wartość ISO lub przysłony. (instrukcja obsługi aparatu, str. 87). Oczywistą rzeczą jest upewnienie się u dostawcy lampy błyskowej, że napięcie na gorącej stopce jest niższe, niż 24V, co wykluczy uszkodzenie układu synchronizacji aparatu. O ile napięcie jest faktycznie niższe, proszę: - wykonać reset aparatu do ustawień fabrycznych (można to zrobić tylko na trybach P, A, S, lub M), - ustawić tryb ekspozycji M, - ustawić konkretną wartość czułości, np. ISO 100, - ustawić czas naświetlania nie krótszy, niż 1/180 sek. - wartość przysłony będzie ustawiana doświadczalnie. Po resecie i przy ustawieniach manualnych, zewnętrzna lampa błyskowa niefirmowa powinna być wyzwalana (o ile posiada sprawne zasilanie). -- Serdecznie pozdrawiam, Jacek Kowalczyk Cyfrowe aparaty fotograficzne OLYMPUS - - wsparcie dla użytkowników i sprzedawców."
Ostatnio edytowane przez bumbass ; 3.03.15 o 18:58
Wczoraj tam byłem (ICF Kraków) w zastępstwie siostry. Bardzo dobry występ, Pani miała podobny głos - mocny dźwięczny i czysty, piosenki dalej wpadające w ucho, nic nie straciły mimo upływu lat. I załaczam kilka fotek.
Jedno co mi się nie podobało to kiepskie mało czytelne) oznakowanie w budynku. Chociaż architektonicznie obiekt jest ładny.
No i organizacja - duże kolejki do szatni bo za mało obsługujących.
Fuji X-T3 + XZ-2