Strona 319 z 415 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3.181 do 3.190 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez DW44 Zobacz posta
    Witajcie, proszę o radę, co robię źle... Ostatnio coraz bardziej rozczarowują mnie moje zdjęcia p/wzgl. technicznej ich jakości. Myślę że to kwestia niewłaściwej obsługi sprzętu - mam Olka już prawie rok ale ciągle mam wrażenie że bardziej on mną rządzi niż ja nim... (pewnie zbyt mało ćwiczę, ale czasu wciąż mało.. ). Wreszcie odbitki z wakacji doczekały się realizacji i... smutek: szumy w tle, brak szczegółów... słaba ostrość? rozdzielczość?... Co jest nie tak? Warunki wydawały się być idealne...
    Przykładowe fotki i dane o nich.
    na ISO 400 data
    na ISO 100 data

Będę wdzięczna za podpowiedź jak sobie z tym poradzić...
    Po pierwsze poćwicz więcej, po drugie ten aparat robi w RAW-ach i warto się nad tym pochylić. Można programowo odszumić, mozna by się zastanowić, czy Iso 400 ma sens przy tym krajobrazie i czy nie zmniejszyć przysłony na 1:5,6 np.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam

Stosowanie przyslony f8 przy tak malej matrycy to nie najlepszy pomysl na szczegolowe zdjecia.
    Radze uzywac przy tej matrycy przyslon f.3.5 - f1.8. Sporadycznie f4-5.6 a od f8 trzymac sie z daleka

Co do szumow to na 100 ISO ich brak.

Nie sugeruj sie obrazem 1:1 ktory ogladasz na monitorze bo nawet niewielki szum kompletnie
    nie wyjdzie Ci na papierowej odbitce.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 2.11.14 o 00:45
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ja w tym zdjeciu nie widze nic zlego.Załącznik 134396Fama mowi,ze fotosik masakruje fotki.W tym drugim to takie parametry w takich warunkach,to nawet nie warto omawiac.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia, wystarczy wrzucić tam fotkę i pobrać ją z powrotem, niestety nie jest już taka jak oryginał

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witaj !

Jak umieszcze link z innego miejsca na tym forum to jakosc foty jest taka jaka powinna byc a jak wgram fote wciagajac ja przez soft tego portalu to wychodzi gorsza jakosc obrazu.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia, wystarczy wrzucić tam fotkę i pobrać ją z powrotem, niestety nie jest już taka jak oryginał
    Bo Google stara się być mądrzejsze od wstawiającego, ale przy każdym wstawionym zdjęciu można wyłączyć autokorektę i już jest tak jak my chcemy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	picasa_autokorekta.png
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	339,4 KB
ID:	134424
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Bo Google stara się być mądrzejsze od wstawiającego, ale przy każdym wstawionym zdjęciu można wyłączyć autokorektę i już jest tak jak my chcemy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	picasa_autokorekta.png
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	339,4 KB
ID:	134424
    dziękuję za info Ahutta, ale u mnie nie ma takiej możliwości w miejscu które wskazujesz, chyba że to wina przeglądarki internetowej lub systemu operacyjnego ??

Awatar DW44
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam

Stosowanie przyslony f8 przy tak malej matrycy to nie najlepszy pomysl na szczegolowe zdjecia.
    Radze uzywac przy tej matrycy przyslon f.3.5 - f1.8. Sporadycznie f4-5.6 a od f8 trzymac sie z daleka
    Co do szumow to na 100 ISO ich brak.
    Nie sugeruj sie obrazem 1:1 ktory ogladasz na monitorze bo nawet niewielki szum kompletnie
    nie wyjdzie Ci na papierowej odbitce.
    Pozdrawiam
    Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Szczególnie ciekawa sprawa z tą f8 - rewolucja w moim myśleniu o przysłonach!..spróbuję unikać 8 zatem
    Co do szumów to niestety na druku w CEWE Fotoksiążce wyszły strasznie. Nawet na tym zdjęciu z ISO 100 - powietrze w dali pełne jest czarnych kropek, jakby smog jakiś panował... masakra.., jeśli to nie szumy to co?
    A ISO 400 nie bałam na Olku..,Przez ost. 11 lat używałam jako cyfrowych kieszonkowców najpierw Olka a potem Lumixów i przyzwyczaiłam się, ze ISO 400 nie rzutowało na czystość obrazu. ;Ale racja, że w tym przypadku kompletnie bez sensu użyte, nawet nie kojarzę czemu tak ustawiłam, i czy było to świadome.. Jak człowiek zaaferowany widokami to tak się czasem kończy... Bolesna nauczka żeby jednak tego pilnować.
    Co do RAWow - może na emeryturze znajdę czas na to, póki co z trudem daję radę, żeby album z wakacji ujrzał światło dzienne... I z podziwem tym większym śledzę na tym formum dokonania "RAWowiczów
    Jeszcze raz dzięki za uwagę i tipy, pozdrawiam wszystkich serdecznie.

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia,
    Ja parę lat temu wrzuciłam sporo fot na picasa i zniszczyłam sobie tym zabiegiem część tych wrzuconych plików na własnym komputerze!. NIe bardzo rozumiem jak do tego doszlo, ale to fakt i od tego czasu kopia zapasowa nabrała dla mnie szczególnego znaczenia

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez DW44 Zobacz posta
    ...
    Co do RAWow - może na emeryturze znajdę czas na to, póki co z trudem daję radę, żeby album z wakacji ujrzał światło dzienne... I z podziwem tym większym śledzę na tym formum dokonania "RAWowiczów
    Jeszcze raz dzięki za uwagę i tipy, pozdrawiam wszystkich serdecznie.

...
    Duże karty i dyski są dzisiaj stosunkowo tanie, mimo wszystko zapisywałbym w podwójnym formacie, zawsze niepotrzebne RAW-y mozna wyrzucić, za to jest z czego ew. naprawić.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar DW44
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Duże karty i dyski są dzisiaj stosunkowo tanie, mimo wszystko zapisywałbym w podwójnym formacie, zawsze niepotrzebne RAW-y mozna wyrzucić, za to jest z czego ew. naprawić.
    No fakt, trzeba będzie spróbować. Ten podwójny format to może być rozwiązanie.dzięki!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów