3001
PS: fajna rama z lewej...
3001
PS: fajna rama z lewej...
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
kurcze, nie chce mi się iść teraz do siostry i sprawdzać, ale z tego co pamiętam - XZ-2 sterując zdalnie błyskiem nie błyska sam. Tzn. lampa wbudowana nie jest źródłem światła oświetlającego - jest tylko światłem sterującym. Na chłopski rozum, może właśnie tak jest że w trybie makro lampa nie działa ale jeśli się WŁĄCZY sterowanie błyskiem to jednak zadziała?
Blokowanie jest naturalnym następstwem giełd (zarabianie na nas na każdym kroku) i patentów. Nie zmienimy nic, a jojczenie na każdym kroku, że powinno być więcej o to, o tamto, o sramto nic nie zmieni. Już wielokrotnie pisałem tu na forum - Polska nie jest targetem żadnej z firm z branży foto. I gigantyczny (!) ukłon dla Olympusa za to, że OC ma dobre układy z nimi i że pomaga. Po prostu jesteśmy za mali i za biedni na to, żeby w dzisiejszych czasach być dobrych partnerem do roszczeń.
I, jak już napisałem wcześniej: XZ-2 to zabawka dla zaawansowanego amatora. Wszystko to, czego oczekujesz, dostaniesz kupując chociażby E-PM2 z 60/2.8 MACRO i z obudową podwodną.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Mylisz się, wiedziałem czego potrzebuję, ile mogę wydać i spełniłem swoje oczekiwania kupując XZ-2. Nie mówię że nie mogłoby być lepiej, zawsze może być ale w bez szans za tę cenę.
I skończ mi wreszcie wkręcać, że jakieś żale wylewam. Można wrzucać nieostre zdjęcia pajączków, a uwagi na temat dziwnych ograniczeń w sofcie już nie ?
Pojawiły się pierwsze problemy. Po zrobieniu zdjęcia wyskakuje napis "błąd karty" a gdy wyciągnę kartę to "błąd pamięci", aparat nie upadł ani nic z tych rzeczy.. włączyłem go, zapisał ze 3 zdjęcia a 4 już nie.
Ostatnio edytowane przez lukass543 ; 28.09.14 o 16:12
Skoro przy wyciągniętej karcie pamięci masz komunikat "błąd pamięci", to raczej tu bym szukał problemu. Normalnie, gdy wszystko jest OK, to albo nie pisze nic, albo ew. "pamięć jest pełna" gdy w wewnętrznej pamięci nie ma już miejsca. Sprawdź czy przy wyjętej karcie jesteś w stanie wejść w menu aparatu. Możesz spróbować na dwa sposoby albo normalnie uruchamiasz i naciskasz Menu, albo uruchamiasz w trybie podglądu zdjęć i wtedy menu.
Przy wyciągniętej karcie pamięci pierwsza pozycja w "Menu fotografowania 1" nazywa się "Ustawianie pamięci" (z włożoną kartą mamy "Ustaw. karty"). Wybierz tą pozycję i spróbuj wykonać formatowanie pamięci.
The question is, who cares?