Strona 279 z 415 PierwszyPierwszy ... 179229269277278279280281289329379 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.781 do 2.790 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Ojców i okolice fajnie jest zwiedzać rowerem
    Oj tak, to jest idealny sposób na dokładne zobaczenie tam wszystkiego

W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.
    No to ja bym chciał pomieszkać w takim budynku gospodarczym
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

A ja taką scenkę rodzajową ostatnio złapałem.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Pierwsze zdjęcie genialne
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Awatar Guziol
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam wszystkich jako kolejny nowy użytkownik wychwalanego tutaj XZ-2 Co prawda już zdążyłem się wcześniej odezwać w innym wątku dotyczącym futerału ale tutaj oficjalnie to robię bo właśnie przebrnąłem przez 279 stron co do samego aparatu to jak najbardziej pozytywnie mnie zaskoczył. Wrzucę coś jak będę miał chwilę bo ostatnio zarobiony trochę jestem Wczoraj zrobiłem małe doposażenie w postaci automatycznego dekielka, zewnętrznej ładowarki + baterii (zamiennika oczywiście). W planach jest jeszcze tulejka i polar ale to bardziej odległy temat

Mam pytanie, jeśli zakupię CLA-12 to czy filtr polaryzacyjny będzie winietował na szerokim końcu czy musi być wersja slim? Oczywiście żadnych redukcji nie mam już zamiaru montować.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Guziol ; 22.08.14 o 13:12

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Z informacji które posiadam oryginalna tulejka Olympusa CLA-12 ma długość 41,45mm i służy do mocowania filtrów o średnicy 55mm,oraz telekonwertera TCON-17x i konwertera makro MCON-40,a kosztuje około 200 złotych.Z powyższego należy wnioskować,że nie powinno być problemu z winetowaniem.Gorzej sprawa wygląda,jeśli ktoś zamierza kupić nieoryginalną tulejkę.Wprawdzie taką tulejkę można zakupić już od 20 złotych/chińska/z mocowaniem filtra o średnicy 55mm,lub o średnicy 58mm,ale może okazać się,że tulejka jest za krótka i trzeba dokupić dodatkowy pierścień.Sprawa ta była już omawiana na forum Olympusa.

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:17 ----------

Okazuje się,że sprzedawane są również tulejki o średnicy mocowania filtra 52mmhttp://fripers.pl/product_info.php/info/p1759_Adapter-52mm-do-Olympus-XZ-1-FreePower.html

Awatar Guziol
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

No właśnie nie powinno być problemów ale nie jest to wykluczone. W każdym razie lepiej będzie zaopatrzyć się w wersję slim. Co do samej tulejki to czytając cały ten wątek nie spotkałem się żeby ktoś posiadał tulejkę nieoryginal ą na 55 czy 58mm. Jedyna wersja to była 52mm i dalej już pierścienie redukcyjne. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. W moim przypadku chcę zastosować CLA-12 czyli oryginalną.
    XZ-2 + CLA-12 + LC-63A
    10X42 EXWP I

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Potwierdzam, mam nieoryginalna tulejke 52 mm, do niej pierscien na 55 i na to dopiero filtr polaryzacyjny (slim).
    Dziala bez problemowo, zreszta efekty uzycia filtra polaryzacyjnego z Xz-2 byly tutaj calkiem niedawno prezentowane

Awatar Guziol
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czyli jednak slim. Dzięki za info.
    XZ-2 + CLA-12 + LC-63A
    10X42 EXWP I

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Tak wygląda oryginalna tylejka Olympusa.Pozostałe to są podróbki,chociaż zawierają podobne oznaczenia,wykonane na szczęście inną czcionką.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CLA-12_black__top_TL__x290[1].png
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	62,9 KB
ID:	127667  

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów