W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.
W przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.
Oj tak, to jest idealny sposób na dokładne zobaczenie tam wszystkiegoOjców i okolice fajnie jest zwiedzać rowerem
No to ja bym chciał pomieszkać w takim budynku gospodarczymW przypadku czwartego zdjęcia chodziło mi tylko i wyłącznie o budynek o ciekawszej architekturze,bo ten przypomina mi budynek gospodarczy.![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Pierwsze zdjęcie genialne![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
Witam wszystkich jako kolejny nowy użytkownik wychwalanego tutaj XZ-2Co prawda już zdążyłem się wcześniej odezwać w innym wątku dotyczącym futerału ale tutaj oficjalnie to robię bo właśnie przebrnąłem przez 279 stron
co do samego aparatu to jak najbardziej pozytywnie mnie zaskoczył. Wrzucę coś jak będę miał chwilę bo ostatnio zarobiony trochę jestem
Wczoraj zrobiłem małe doposażenie w postaci automatycznego dekielka, zewnętrznej ładowarki + baterii (zamiennika oczywiście). W planach jest jeszcze tulejka i polar ale to bardziej odległy temat
Mam pytanie, jeśli zakupię CLA-12 to czy filtr polaryzacyjny będzie winietował na szerokim końcu czy musi być wersja slim? Oczywiście żadnych redukcji nie mam już zamiaru montować.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Guziol ; 22.08.14 o 13:12
Z informacji które posiadam oryginalna tulejka Olympusa CLA-12 ma długość 41,45mm i służy do mocowania filtrów o średnicy 55mm,oraz telekonwertera TCON-17x i konwertera makro MCON-40,a kosztuje około 200 złotych.Z powyższego należy wnioskować,że nie powinno być problemu z winetowaniem.Gorzej sprawa wygląda,jeśli ktoś zamierza kupić nieoryginalną tulejkę.Wprawdzie taką tulejkę można zakupić już od 20 złotych/chińska/z mocowaniem filtra o średnicy 55mm,lub o średnicy 58mm,ale może okazać się,że tulejka jest za krótka i trzeba dokupić dodatkowy pierścień.Sprawa ta była już omawiana na forum Olympusa.
---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:17 ----------
Okazuje się,że sprzedawane są również tulejki o średnicy mocowania filtra 52mmhttp://fripers.pl/product_info.php/info/p1759_Adapter-52mm-do-Olympus-XZ-1-FreePower.html
No właśnie nie powinno być problemów ale nie jest to wykluczone. W każdym razie lepiej będzie zaopatrzyć się w wersję slim. Co do samej tulejki to czytając cały ten wątek nie spotkałem się żeby ktoś posiadał tulejkę nieoryginal ą na 55 czy 58mm. Jedyna wersja to była 52mm i dalej już pierścienie redukcyjne. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. W moim przypadku chcę zastosować CLA-12 czyli oryginalną.
XZ-2 + CLA-12 + LC-63A
10X42 EXWP I
Potwierdzam, mam nieoryginalna tulejke 52 mm, do niej pierscien na 55 i na to dopiero filtr polaryzacyjny (slim).
Dziala bez problemowo, zreszta efekty uzycia filtra polaryzacyjnego z Xz-2 byly tutaj calkiem niedawno prezentowane
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
Czyli jednak slim. Dzięki za info.
XZ-2 + CLA-12 + LC-63A
10X42 EXWP I
Tak wygląda oryginalna tylejka Olympusa.Pozostałe to są podróbki,chociaż zawierają podobne oznaczenia,wykonane na szczęście inną czcionką.