Dwa zdjęcia zrobione w trybie automatycznym, jedno po drugim. W pierwszym mam jakiś szary filtr/zafarb czy jak to ktoś określił mgiełkę. Słońce miałem za plecami jeśli dobrze pamiętam. Jeszcze bym ze dwa podobne znalazł z tym samym efektem. Czy to jest efekt zastosowania trybu automatycznego, czy soft coś zaświrował?
![]()
W histogramie pierwszego jest zupełnie odcięta góra -program nie pokazuje mi czegoś więcej w exifie ale może akurat włosy dziecka w pierwszym foto zostały chwycone dokładnie w jakiś czujnik, który ściął ilość światła?
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Albo było iauto albo P. Zdaje się, że to jest to samo jeśli się nie rusza pozostałych nastaw. To było niedługo po rozpakowaniu aparatu więc mogłem niechcący dać jakieś egzotyczne ustawienia chociaż nie sądzę bo zrobiłem 3 zdjęcia jedno po drugim i to środkowe takie wyszło. Robiłem same JPG-i. Dopiero po zgraniu na komputer to zauważyłem i się zdziwiłem bo takich numerów na moim wysłużonym 30D nie było (ale to aparat z innej epoki) . Na 30 zdjęć kilka wyszło jakby za firanką. Nie czepiam się bo po pierwsze aparat był na automacie a po drugie sam nie wiem jakie były inne ustawienia. Dzieciak mi nie daje dorwać się do aparatu więc dwa tygodnie jak go kupiłem i dalej jestem zielony. Czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem![]()
Się ma dzieci, się nie ma aparatu![]()
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nigdy nie wnikałem w sposób działania iAUTO, wydaje mi się, że tam aparat żongluje ustawieniami jak chce, to taki sposób na zdjęcie metodą chybił - trafił, w dodatku zdaje się nie ma tam normalnego sterowania parametrami tylko to uproszczone. W M10 (nie wiem jak w XZ-2) można pod iAUTO przypisać sobie CUSTOM i taki z tego pożytek. P to normalny program, gdzie czas/przysłona dobierane są z automatu, jest jednak Ps(shift), korekcja ekspozycji i pełna kontrola nad pozostałymi ustawieniami.
Tłumacząc z polskiego na nasze - iAuto = idiotenAuto![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||