Strona 269 z 415 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.681 do 2.690 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Ja miałem - pisałem o tym kiedyś. Mojemu egzemplarzowi zdarza się w szczególnych warunkach sztucznego oświetlenia zrobić jedno-dwa zdjęcia z poprawną kolorystyką, po czym nagle ekran czerwienieje w oczach i następne zdjęcia wychodzą czerwone. Pomaga tylko wyłączenie i wyłączenie (ewentualnie najechanie na białą kartkę, ale nie zawsze jest)...
    Dla takich przypadków stworzono serwisy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Porównanie wypada na niekorzyść XZ-2. Niestety w trybie P, SP-350 lepiej dobiera parametry ekspozycji i lepiej radzi sobie z WB. W SP-350 niezbyt często trzeba było ingerować w ustawienia balansu bieli, oczywiście nie twierdzę, że nigdy. W przypadku XZ-2 na prawidłowe ustawienie przez aparat rzadko możemy liczyć.
    Jeśli masz oba aparaty to może zrobisz coś co Twoim zdaniem działa lepiej na starym i podzielisz się wynikami? Porównanie ustawień również powinno dać jakieś pojęcie o powodach różnic
    Ostatnio edytowane przez Vindex ; 11.08.14 o 12:42

Awatar Montegrif
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Dwa zdjęcia zrobione w trybie automatycznym, jedno po drugim. W pierwszym mam jakiś szary filtr/zafarb czy jak to ktoś określił mgiełkę. Słońce miałem za plecami jeśli dobrze pamiętam. Jeszcze bym ze dwa podobne znalazł z tym samym efektem. Czy to jest efekt zastosowania trybu automatycznego, czy soft coś zaświrował?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8010048.jpg
Wyświetleń:	597
Rozmiar:	698,8 KB
ID:	126409Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8010049.jpg
Wyświetleń:	610
Rozmiar:	1.021,6 KB
ID:	126410

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Montegrif Zobacz posta
    Dwa zdjęcia zrobione w trybie automatycznym, jedno po drugim. W pierwszym mam jakiś szary filtr/zafarb czy jak to ktoś określił mgiełkę. Słońce miałem za plecami jeśli dobrze pamiętam. Jeszcze bym ze dwa podobne znalazł z tym samym efektem. Czy to jest efekt zastosowania trybu automatycznego, czy soft coś zaświrował?
    Co znaczy tryb automatyczny w tym przypadku? P czy może jakiś wynalazek iAUTO? Po to pierwsze zdjęcie wygląda tak jakby aparat nieudolnie pojechał jakimś ulepszaczem typu tonowanie świateł, HDR? Masz rawy?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

W histogramie pierwszego jest zupełnie odcięta góra -program nie pokazuje mi czegoś więcej w exifie ale może akurat włosy dziecka w pierwszym foto zostały chwycone dokładnie w jakiś czujnik, który ściął ilość światła?
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Awatar Montegrif
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Co znaczy tryb automatyczny w tym przypadku? P czy może jakiś wynalazek iAUTO? Po to pierwsze zdjęcie wygląda tak jakby aparat nieudolnie pojechał jakimś ulepszaczem typu tonowanie świateł, HDR? Masz rawy?
    Albo było iauto albo P. Zdaje się, że to jest to samo jeśli się nie rusza pozostałych nastaw. To było niedługo po rozpakowaniu aparatu więc mogłem niechcący dać jakieś egzotyczne ustawienia chociaż nie sądzę bo zrobiłem 3 zdjęcia jedno po drugim i to środkowe takie wyszło. Robiłem same JPG-i. Dopiero po zgraniu na komputer to zauważyłem i się zdziwiłem bo takich numerów na moim wysłużonym 30D nie było (ale to aparat z innej epoki) . Na 30 zdjęć kilka wyszło jakby za firanką. Nie czepiam się bo po pierwsze aparat był na automacie a po drugie sam nie wiem jakie były inne ustawienia. Dzieciak mi nie daje dorwać się do aparatu więc dwa tygodnie jak go kupiłem i dalej jestem zielony. Czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Się ma dzieci, się nie ma aparatu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Albo było iauto albo P. Zdaje się, że to jest to samo jeśli się nie rusza pozostałych nastaw.
    Nigdy nie wnikałem w sposób działania iAUTO, wydaje mi się, że tam aparat żongluje ustawieniami jak chce, to taki sposób na zdjęcie metodą chybił - trafił, w dodatku zdaje się nie ma tam normalnego sterowania parametrami tylko to uproszczone. W M10 (nie wiem jak w XZ-2) można pod iAUTO przypisać sobie CUSTOM i taki z tego pożytek. P to normalny program, gdzie czas/przysłona dobierane są z automatu, jest jednak Ps(shift), korekcja ekspozycji i pełna kontrola nad pozostałymi ustawieniami.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8010048.jpg
Wyświetleń:	597
Rozmiar:	698,8 KB
ID:	126409Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8010049.jpg
Wyświetleń:	610
Rozmiar:	1.021,6 KB
ID:	126410
    miałem też tak na początku, wypłowiałe zdjęcia na iAuto, odkąd zarzuciłem ten tryb temat umarł

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Tłumacząc z polskiego na nasze - iAuto = idiotenAuto
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów