Strona 268 z 415 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278318368 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.671 do 2.680 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Proszę, oto linki do przykładowych zdjęć.
    Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.

Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.

i jeszcze jedno:

---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------

Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...
    Mam dziwne wrazenie ze mitologizujesz mozliwosci starego aparatu - jesli dobrze rozumiem to nadal go masz wiec najprostszym testem bedzie wykonanie tego smaego kadru obu aparatami i porownanie wynikow. Zdjecia ktore pokazujesz maja duza rozpietosc tonalna i osobiscie nie znam zadnego aparatu kompaktowego ktory na auo bedzie w stanie dac Ci to czego oczekujesz. W przykladzie "ze swierkami" ekspozycja jest dobrana tak aby pokazac ze drzewo to nie idealnie czarny pien co niestety oznacza przepalenie nieba i rozjasnienie calosci zdjecia. Jesli chcesz zeby aparat zachowywal sie inaczej to proponuje nieco zabawy z OV3 i przeniesienie najbardziej odpowiadajacych Ci ustawien do aparatu. Cudow sie nie spodziewaj ale powinno byc lepiej. Co do wreczania aparatu innym to obawiam sie ze niezaleznie od tego co kupisz to nie osiagniesz spodziewanych efektow

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Witam. Jedno pytanie. Czy w Waszych xz-2 zoom działa zawsze z jedną prędkością czy prędkość zmiany ogniskowej jest zależna od stopnia wychylenia dzwigni ? W moim (ver. 1.3) zoom działa ze stałą prędkością niezależnie od stopnia wychylenia dźwigni.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

po około 3 miesiącach używania najbardziej jednak brakuje mi tych 24mm (dla FF) albo chociaż programu "panorama" ale takiego prawdziwego jak ma konkurencja (Sony, FujiFilm, Smsung) reszta no cóż ... przeszła mi jak nigdy ochota na zmiany / sprzedaże/ wyprzedaże i takie tam .... a że narodziła sie nowa tradycja zamieszczam foto XZ2 z konfrontacji Sowianie vs Vikings Wolin#14

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Desktop_001.jpg
Wyświetleń:	247
Rozmiar:	243,2 KB
ID:	126394

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SzPPeresada Zobacz posta
    Witam. Jedno pytanie. Czy w Waszych xz-2 zoom działa zawsze z jedną prędkością czy prędkość zmiany ogniskowej jest zależna od stopnia wychylenia dzwigni ? W moim (ver. 1.3) zoom działa ze stałą prędkością niezależnie od stopnia wychylenia dźwigni.
    Zawsze działa ze stałą.
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

@Kristof, w tego typu zdjęciach w lesie dobrze jest czasem ustawić balans bieli na cień lub pochmurno, zdjęcie może zyskać na kolorystyce.
    Ja w XZ-2 uciekam od trybu AUTO bo on często właśnie robi takie zdjęcia "za mgiełką".

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez SzPPeresada Zobacz posta
    Ze stałą prędkością (ver. 1.3)

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Tryb Auto jest fajnym trybem na imprezy imieninowe w pomieszczeniach (zwłaszcza po kilku "rozmownych") i chyba do tego nadaje się najbardziej: celujesz pstryk i coś wyjdzie...
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Mam dziwne wrazenie ze mitologizujesz mozliwosci starego aparatu - jesli dobrze rozumiem to nadal go masz wiec najprostszym testem bedzie wykonanie tego smaego kadru obu aparatami i porownanie wynikow.
    Porównanie wypada na niekorzyść XZ-2. Niestety w trybie P, SP-350 lepiej dobiera parametry ekspozycji i lepiej radzi sobie z WB. W SP-350 niezbyt często trzeba było ingerować w ustawienia balansu bieli, oczywiście nie twierdzę, że nigdy. W przypadku XZ-2 na prawidłowe ustawienie przez aparat rzadko możemy liczyć.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Porównanie wypada na niekorzyść XZ-2. Niestety w trybie P, SP-350 lepiej dobiera parametry ekspozycji i lepiej radzi sobie z WB. W SP-350 niezbyt często trzeba było ingerować w ustawienia balansu bieli, oczywiście nie twierdzę, że nigdy. W przypadku XZ-2 na prawidłowe ustawienie przez aparat rzadko możemy liczyć.
    Od początku korzystam z trybu A lub S i nigdy(chyba, bo nie przypominam sobie) nie miałem kłopotów z balansem bieli. Oczywiście balans ustawiam na słoneczko lub chmurkę, ale chyba nie jest to coś trudnego określić, czy mamy słoneczną, czy pochmurną pogodę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Ja miałem - pisałem o tym kiedyś. Mojemu egzemplarzowi zdarza się w szczególnych warunkach sztucznego oświetlenia zrobić jedno-dwa zdjęcia z poprawną kolorystyką, po czym nagle ekran czerwienieje w oczach i następne zdjęcia wychodzą czerwone. Pomaga tylko wyłączenie i wyłączenie (ewentualnie najechanie na białą kartkę, ale nie zawsze jest). Na szczęście nie dzieje się to często, a i tak XZ-2 nauczył mnie robić zdjęcia w RAW, gdzie wszystko się da skorygować.

Wydaje mi się że nie ma aparatów idealnych. XZ-2 nie jest wyjątkiem - pewne wady można mu wybaczyć, ze względu na przeważające (jak dla mnie) zalety.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów