Strona 252 z 415 PierwszyPierwszy ... 152202242250251252253254262302352 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.511 do 2.520 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez spe2 Zobacz posta
    Serdecznie dziękuję za kolejną wypowiedż w sprawie lampy błyskowej Olympus XZ2.Całą instrukcję przeczytałem kilka razy ze zrozumieniem.Do tej pory nikt mi nie wyjaśnił co oznacza zapis"Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostanie połaczone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie.Dlaczego w tabeli tryby lampy błyskowej zapisano "Lampa wyzwalana jest automatycznie w ciemności/gdy obiekt jest oświetlony z tyłu/.Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.Olympus ani słowa na temat zasięgu lampy błyskowej.Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie liczby szacunkowej wbudowanej lampy błyskowej.
    Widzisz, aparat XZ-1 i 2 mają sanki. Na te sanki jak założysz zewnętrzną lampę - prawdziwą lampę, a nie taką popierdółkę, to wtedy zobaczysz różnicę i zmianę nastawów tak w lampie, jak i w aparacie. A ten mały świetlik wbudowany, to tak Bogiem a prawdą do niczego Ci nie jest potrzebny... no może do zdalnego wyzwalania dużej lampy stojącej sobie na statywie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Polska języka to trudna języka i z tego powodu są takie kwiatki przy tłumaczeniu...
    str 41 instrukcji
    W pierwszym akapicie masz wpis o nastawach manualnych lampy, więc logicznie myśląc autor w drugim akapicie prawdopodobnie miał na myśli, iż jeśli lampa zewnętrzna (lub wbudowana???) sama zmierzy potrzebną siłę błysku w jakimś trybie TTL to prześle sygnał o ilości błysku do aparatu , który dobierze na tej podstawie ustawienia... no chyba że się mylę
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Serdecznie dziękuję za dalsze wypowiedzi na temat wbudowanej lampy błyskowej Olympusa XZ2.Prawdą jest,że dodatkowa lampa błyskowa może dać oczekiwane efekty.Należy mieć na uwadze fakt,że są to dodatkowe koszty.Stosowanie starszych i tanich lamp błyskowych może spowodować uszkodzenie aparatu z uwagi na zbyt wysokie napięcie "na stopce".Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu i oczekiwałem opinii na temat wbudowanej lampy błyskowej.Zapomniałem tylko,że niektórzy użytkownicy Olympusa XZ2 to profesjonaliści i nie używają wbudowanej lampy błyskowej,dlatego od nich mogłem otrzymać tylko radę "trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem"co uważam za niestosowne. W chwili obecnej używam czterech wysokiej klasy aparatów cyfrowych i jakoś sobie radzę.

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu i oczekiwałem opinii na temat wbudowanej lampy błyskowej.Zapomniałem tylko,że niektórzy użytkownicy Olympusa XZ2 to profesjonaliści i nie używają wbudowanej lampy błyskowej,dlatego od nich mogłem otrzymać tylko radę "trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem"co uważam za niestosowne.
    Wypraszam sobie, moja pierwsza odpowiedz brzmiala nastepujaco:

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Lampa w Xz-2 nie jest jakas mega, raczej dodatek, ktory czasami moze sie przydac.
    Tryb P jest trybem wlasciwie automatycznym, gdzie aparat probuje sam dopasowac ustawienia do sytuacji.
    W ustawieniach Lampy mozesz sobie wybrac przerozny tryb pracy, poczynajac od AUTO (aparat sam dopasowuje ustawienia) poprzez dokladnie ustawienie sily lampy jaka chcem 1/2, 1/4 ... 1/64.
    Wiec moze po prostu pocwicz na roznych ustawieniach i zobaczysz jak sie zachowuja. Te ulamki moim zdaniem pozwalaja najlepiej dostosowac sile blysku do potrzeb, ale wymagaja kilku prob zeby dobrac wlasciwa wartosc.

Generalnie to lepiej robic zdjecia bez uzywania wbudowanej lapmy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Ja ostatnio miałem okazję fotografować moim XZ-2 z pożyczoną od Kolegi (zresztą też naszego Forumowicza) lampą FL-36. Efekt bardzo się wszystkim podobał.
    Nie udostępniam bezpośrednio, bo to bardziej prywatne zdjęcia, ale jakby ktoś chciał zobaczyć to http://file4u.pl/download/5242671/ch....file4u.pl.ZIP
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ja wyzwalałem lampką wbudowaną w xz-2 lampę systemową canona (ale w canonowskiej metodą doświadczalną ustalałem siłę błysku - błyskałem w jednym pomieszczeniu więc nie było problemu)
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Widzisz, aparat XZ-1 i 2 mają sanki. Na te sanki jak założysz zewnętrzną lampę - prawdziwą lampę, a nie taką popierdółkę, to wtedy zobaczysz różnicę i zmianę nastawów tak w lampie, jak i w aparacie. A ten mały świetlik wbudowany, to tak Bogiem a prawdą do niczego Ci nie jest potrzebny... no może do zdalnego wyzwalania dużej lampy stojącej sobie na statywie.
    Nie dajmy się zwariować. Wbudowana lampka, jakkolwiek jej nie używam, może się przydać do fot rodzinnych czy pamiątkowych, pomimo małej mocy, walenia na wprost i braku możliwości jakiegokolwiek modelowania światła. Jest jasny obiektyw, niezłe jak na kompakt wysokie ISO, nie rozumiem dlaczego wbudowana lampka miałaby być bezużyteczna przy braku lepszych źródeł światła.

Dziękuję za uwagi dotyczące stosowania wbudowanej lampy błyskowej.A ponieważ Olympus XZ2 od czasu do czasu może być używany również do zdjęć pamiątkowych chodziło mi o sprawdzone sposoby użytkowania wbudowanej lampy błyskowej dla tego typu zdjęć/automatyka,program,preselekcja przysłony,ISO/stałe,dobierane automatycznie,ograniczenie mocy lampy błyskowej itp.
    Witaj na Forum! Co do instrukcji - one są napisane specyficznym językiem, tłumaczone i z reguły bardziej zawiłe niż przedmiot, który opisują. Ja czasem nieźle muszę się nagłówkować żeby domyślić się o co autorom chodziło.
    Ja kupiłem ten aparat dla kogoś na prezent i tylko go przetestowałem. Zrobiłem kilka testowych fot z wbudowaną lampą w typowych warunkach, nie widziałem niczego niepokojącego, kadry były poprawnie naświetlone. Ten automat pewnie dość łatwo wyprowadzić w pole - spore białe powierzchnie mogą powodować niedoświetlenie, drobny motyw na pierwszym planie może być prześwietlony itd.
    Jeżeli miałbym coś zasugerować w kwestii tej lampki, jeżeli mówimy o fotach pamiątkowych z ludźmi, przy udziale jakiejś ilości światła zastanego, to spróbowałbym użyć wykrywania twarzy. Ten ficzer oprócz zapewniania ostrości na twarzach, powinien też zadbać o ich prawidłową ekspozycję. Piszę powinien bo jak wspomniałem nie używam wbudowanych lampek i nie wiem na ile wykrywanie twarzy potrafi dostosować siłę błysku.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Używam wbudowanych lamp w LX5 i E-P5, głównie to doświetlenie pierwszego planu, szczególnie pod słońce się nadaje - tu bez lampy nic nie zdziałasz i ta wbudowana to wybawienie. Dużą, czyli FL-50, też zakładam - ale używam szyny. Z LX5 łączę kablem, w E-P5 używam trybu bezprzewodowego. Efekty są doskonałe, a lampą na szynie ergonomia też jest dobra.

PS
    W NEX-3 i E-PM2 bardzo mnie irytowało, że nie ma lampy wbudowanej. Z NEX-3 tej małej zewnetrznej popierdułki wcale nie zdejmuję. Sony (zapewne po Minolcie) ma naprawdę bardzo dobry system błysku - nawet lepszy niż Olek.

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Muszę przyznać,że ssonic w pierwszej odpowiedzi udzielił mi fachowych wyjaśnień,za co mu podziękowałem i raz jeszcze dziękuję.Jeśli informacja o zasięgu lampy błyskowej jest zbędna,to po co renomowane firmy ją podają?A może jest to informacja dla zwykłych amatorów.Dla mnie wystarczającym było by podanie liczby szacunkowej,resztę potrafię sobie wyliczyć sam.
    Nie jest prawdą jak pisze ahuta,jakoby stwierdziłem że aparat nie posiada lampy błyskowej.Napisałem tylko,że Olympus w danych technicznych nie wspomina nawet,że aparat posiada wbudowaną lampę błyskową.
    Jestem bardzo wdzięczny osobom,które potwierdziły nieczytelność niektórych zapisów dotyczących lampy błyskowej,wynikających prawdopodobnie z błędów tłumaczenia.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Sony (zapewne po Minolcie) ma naprawdę bardzo dobry system błysku - nawet lepszy niż Olek.
    no tu bym się sprzeczał. Z SONY wysiadłem na etapie a700, gdzie system działał nadal niezbyt powtarzalnie (w porównaniu z systemem z analogowej minolty 7 - Nowsze soniaki podobno naświetlają lepiej), ale wydaje mi się że nadal nie możesz w SONY ustawić kilku grup z różnym poziomem naświetlenia. możesz tylko wybierać 4 kanały komunikacji, ale to co innego, bo wszystkie lampy muszą być na tym samym kanale z tym samym ustawieniem (np. korekcja +- dla całego zestawu). Z niektórymi lampami jest jeszcze pochodzące z minolty "ratio control" gdzie ustawiasz jedynie proporcje między dwiema lampami np. 2:1 czyli jedna z lamp błyska mocniej. W olympusie mozesz mieć 4 grupy lamp, każda z innym ustawieniem i do tego niektóre w manualu, niektóre w TTL.
    Obecnie z EM 5 używam bezprzewodowo metza 48, FL 36R i FL 300, moim zdaniem precyzja naświetlenia jest dużo lepsza niż w starym SONY. XZ-2 ma zdaje się takie same możliwości

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów