oooo ćwierć dziesięciotysięcznego posta poszła
Wszystko ustawić na automat (iAuto + auto w lampie) i... wysunąć lampę - to powinien być "sprawdzony sposób użytkowania" przez producenta.
oooo ćwierć dziesięciotysięcznego posta poszła
Wszystko ustawić na automat (iAuto + auto w lampie) i... wysunąć lampę - to powinien być "sprawdzony sposób użytkowania" przez producenta.
Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 30.07.14 o 11:24
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Sprawa dotycząca użytkowania wbudowanej lampy błyskowej Olympusa XZ2 nie jest taka prosta jak by się to wydawało,na dowód czego przytoczę zapisy z instrukcji"Tryby lampy błyskowej które można ustawić:P/A,S/M.Aby uniknąć nadmiernej ekspozycji wybierz tryb A lub M i wybierz wysoką wartość f lub zmniejsz czułość ISO" oraz "Jeżeli fotografowany obiekt jest nadmiernie naświetlony,pomimo że ekspozycja w pozostałych częściach kadru jest prawidłowa,można wyregulować moc lampy błyskowej" oraz"Funkcja ta działa,gdy tryb sterowania lampą błyskową jest ustawiony na wartość MANUAL.Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostannie połączone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie "
Czytanie ze zrozumieniem ma przyszlosc![]()
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
Czytaniem ze zrozumieniem instrukcji aparatów fotograficznych zajmuję się od sześćdziesięciu lat i jak dotąd nie miałem z tym problemów.Wiem na czym polega ustawienie natężenia błysku w elektonicznej lampie błyskowej.Nie rozumiem jedynie połączenia tego z ustawieniem natężenia błysku w aparacie i jak dotąd nikt tego mi nie wyjaśnił.Zacytowałem większy fragment instrukcji tylko po to,żeby wykazać jak skomplikowana jest współpraca wbudowanej lampy błyskowej z aparatem Olympus XZ2.A swoją drogą szanująca się firma jaką jest Nikon w danych technicznych aparatu Nikon P7700 podaje:Wbudowana lammpa błyskowa /W/ 0,5-10m, /T/ 0,5-5-5m, przy czułości ISO automatycznej.Dlaczego Olympus w danych technicznych aparatu Olympus xz2 nawet nie wspomina,że aparat ma wbudowaną lampę błyskową?
http://www.olympus.co.uk/site/rmt/me..._MANUAL_PL.pdf
Strona 3
Strona 24
Strona 41
Strona 52 (akurat o zewnętrznych lampach, ale dziwnym trafem napisali)
Strona 86 (znów o zewnętrznych)
i jeszcze na kilku innych stronach
Hmmm
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...fications.html
Niemniej muszę przyznać Ci rację, bo na stronach 92-93 instrukcji nie ma wzmianki o lampie błyskowej. Jednak biorąc pod uwagę, że informacje o lampie błyskowej przewijają się przez całą instrukcję, nawet ze wskazaniem faktu jak takową "włączyć", to dziwnym wydaje mi się, że ktoś kto czyta instrukcję ze zrozumieniem może stwierdzić, że aparat nie posiada lampy błyskowej.
The question is, who cares?
@Ahutta: Nic dodac nic ujac![]()
I czytamy:
"Wbudowana lampa błyskowa
- See more at: http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/digital_cameras/creator/xz_2/xz_2_specifications.html#sthash.oeXWSuYl.dpuf"
- Typ
podnoszona- Tryby
- AUTO
- TTL-Auto
- Manualny
Ok, a teraz pytanie jak wbudowana w aparat xz-2 lampa może wykonać tryb AUTO bez pomiaru przez obiektyw - czyli nie pracując w trybie TTL-auto (z ang. through the lens – przez obiektyw ) ?
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Ostatnio edytowane przez kristof ; 31.07.14 o 10:44
Serdecznie dziękuję za kolejną wypowiedż w sprawie lampy błyskowej Olympus XZ2.Całą instrukcję przeczytałem kilka razy ze zrozumieniem.Do tej pory nikt mi nie wyjaśnił co oznacza zapis"Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostanie połaczone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie.Dlaczego w tabeli tryby lampy błyskowej zapisano "Lampa wyzwalana jest automatycznie w ciemności/gdy obiekt jest oświetlony z tyłu/.Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.Olympus ani słowa na temat zasięgu lampy błyskowej.Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie liczby szacunkowej wbudowanej lampy błyskowej.
A z czystej ciekawosci do czego Ci ta informacja potrzebna o zasiegu lampy, bo jestes pierwszym uzytkownikiem xz-2 chyba tutaj, ktory robi z tego taka afere i problem...