Strona 215 z 415 PierwszyPierwszy ... 115165205213214215216217225265315 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.141 do 2.150 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Zamieszczone przez BoaPrzepracowałem jako fotolaborant 12 lat, wywołałem w tym czasie grubo ponad milion zdjęć i na prawdę idzie odróżnić zdjęcie z lustra i z kompaktu.

Witam !

Bardzo ogolnie napisales o roznicy w jakosci zdjec "lustro-kompakt" a chyba nie zdajesz sobie sprawy z postepu technicznego w rozwoju w obecnych kompaktach.
    Tutaj nie chodzi o statystyczny tani prosty kompakt z tamtych czasow ale o bardzo dopracowane urzadzenia gdzie uzyskowana jakosc
    obrazu "wtedy" a "dzis" to jak dzien do nocy

XZ-2 ma mala matryce ale w proponowanej przez Olka konfiguracji zestaw "matryca-obiektyw" daje wysokiej jakosci obraz, ktory dla wielu
    przypadkow nie ustepuje lustrzance.

Pisze to jako uzytkownik lustrzanek, bezlusterkowcow i kompaktow
    Lepiej tego ująć się nie dało. Ja również do tej pory korzystałem wyłącznie z lustrzanek (pomijając Konica-Minolta Z3, która była moją pierwszą cyfrówką) i twierdziłem, że nie ma nic lepszego jak lustro a na kompakty nawet nie spoglądałem bo był to dla mnie sprzęt drugiej kategorii. Zanim kupiłem XZ-2 byłem mocno przekonany do zakupu Pentaxa K-5, zwłaszcza, że poprzednio używałem Pentaxa K-r i byłem z niego bardzo zadowolony. Przeczytałem całą masę testów, porównań a także obejrzałem całe mnóstwo sampli z różnych aparatów. Zdałem sobie również sprawę z tego, że zakup lustra to dopiero początek drogi bo co z tego, że będę miał dobrą puszkę jak nie będzie mnie stać na zakup obiektywu, który pozwoli na wyciągnięcie z matrycy maksimum jej możliwości. Postęp technologiczny w dzisiejszych czasach spowodował jednak, że małe, niepozorne aparaty kompaktowe zaczęły mocno deptać po piętach tanim lustrzankom klasy entry level.
    W związku z tym trzeba było skorygować swoje poglądy na temat sprzętu fotograficznego a nie, jak to robią fanboje lustrzanek - iść w zaparte i po trupach, że nic innego tylko lustro. Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez piotreek27 Zobacz posta
    Sklep mall.pl, przyszło tak samo w blistrze jak w MM, a ładuje narazie przez aparat.
    Dziękuję za odpowiedź. Ja również kupię i może poszukam ładowarki hahnela do tego aku (a może ktoś ma link do ładowarki tej firmy). Pozdrawiam

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !
    Bardzo ogolnie napisales o roznicy w jakosci zdjec "lustro-kompakt" a chyba nie zdajesz sobie sprawy z postepu technicznego w rozwoju w obecnych kompaktach.
    Cześć
    Nie tyle, że ogólnie, ja de facto o owej różnicy nie napisałem nic, poza tym, że po prostu jest

Tutaj nie chodzi o statystyczny tani prosty kompakt z tamtych czasow ale o bardzo dopracowane urzadzenia gdzie uzyskowana jakosc
    obrazu "wtedy" a "dzis" to jak dzien do nocy
    Nie za bardzo rozumiem o jakie "tamte" czasy Ci chodzi. Pracowałem w labie od 2001-2013, czyli do zeszłego roku. To chyba nie są jakieś zamierzchłe czasy. Pomimo, że tam nie pracuję układ nadal mam na tyle fajny, że umawiam się z załogą, przyjeżdżam i sam sobie na maszynie siadam i wywołuję. 2 tygodnie temu np 800 fot, a dziś wieczór zapowiada się, że jeszcze 600 pojadę wywołać.

XZ-2 ma mala matryce ale w proponowanej przez Olka konfiguracji zestaw "matryca-obiektyw" daje wysokiej jakosci obraz, ktory dla wielu
    przypadkow nie ustepuje lustrzance.
    Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi

---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Zdałem sobie również sprawę z tego, że zakup lustra to dopiero początek drogi bo co z tego, że będę miał dobrą puszkę jak nie będzie mnie stać na zakup obiektywu, który pozwoli na wyciągnięcie z matrycy maksimum jej możliwości.
    I tu jest pies pogrzebany

W związku z tym trzeba było skorygować swoje poglądy na temat sprzętu fotograficznego a nie, jak to robią fanboje lustrzanek - iść w zaparte i po trupach, że nic innego tylko lustro.
    Cieszę się, że nie piszesz do mnie, bo jestem akurat na etapie przesiadki z Nikona D700 + stałki, na OM-D (EM-1 już jest).

Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać
    Nie prawda, FF, to nie jest złoty środek

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać
    No, i nie mniej niż 36Mpix, więc wszystko poza Nikonem D800 odpada.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi
    Ale się fajnie przerzucacie
    Zdefiniuj "równię". Bo jeśli chodzi o treść, to nawet z kamerki w laptopie można
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cieszę się, że nie piszesz do mnie, bo jestem akurat na etapie przesiadki z Nikona D700 + stałki, na OM-D (EM-1 już jest).
    Oczywiście, że nie pisałem tego do Ciebie tak samo jak i do żadnej konkretnej osoby. Często jednak spotykam się z takim zachowaniem na innych forach lub w komentarzach zamieszczanych pod różnego rodzaju artykułami.

Nie prawda, FF, to nie jest złoty środek
    Oczywiście, że nie jest to złoty środek ale jak dla mnie tylko taka przesiadka ma w tym momencie sens jeśli chodzi o przeskok na wyższą półkę.

Oj nie, tutaj się nie zgodzę. Zdjęcia z komórki to zdecydowanie zły przykład. Tutaj różnica jest spora pomiędzy aparatem w komórce a zaawansowanym kompaktem czy też lustrzanką entry level.

No, i nie mniej niż 36Mpix
    Najmniej mi zależy na dużej liczbie megapikseli w przypadku FF
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 6.06.14 o 13:51
    Pozdrawiam - jaskier1969

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Zdefiniuj "równię"
    RÓWNIA - mówisz i masz od koloru do wyboru...

a teraz pytanie konkretne: ile wam czasu ładuje się bateria oryginalna w xz-2 od prawie 0 do pełnej?

i coś śmiesznego na deser he he

DESER
    Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 6.06.14 o 13:57
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Deser super
    Pozdrawiam - jaskier1969

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

No dobra maly przerywnik od roboty bo zajoba dostane

Paler of XZ2 on zastane lijt andalota

introdjusing Mariola ze instruktor

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zdjęcia z komórki to zdecydowanie zły przykład. Tutaj różnica jest spora pomiędzy aparatem w komórce a zaawansowanym kompaktem czy też lustrzanką entry level.
    Oj, to jak najbardziej dobry przykład. Mogę Ci pokazać zdjęcie zrobione komórką, w ciemnicy, wyglądające porównywalnie, jak takie samo zdjęcie zrobione mikrusem z kitem
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów