Strona 205 z 415 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.041 do 2.050 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Witam,

Tak sie zlozylo ze stalem sie szczesliwym posiadaczem Xz-2, nie ukrywam ze w duzej mierze dzieki lekturze tego forum, a szczegolnie tego watka, przez ktory prawie w calosci udalo mi sie juz przebic

Zdjecia pstrykam juz kupe lat, ale ciezko bylo nazwac tego robieniem zdjec - bo zawsze tryb auto byl w uzyciu.
    Ostatnio jednak odkrylem przyjemnosc bawienia sie fotografia i powoli odkrywam zalety trybu manualnego, stad postanowilem kupic sobie jakis ciekawy aparat do nauki. Namawiany bylem na lustrzanke, ale poczytalem i stwierdzilem ze na poczatek wystarczy mi Xz-2 (zwlaszcze ze ma go tez uzywac zona, jako zwyklego pstrykacza).

Aparat zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazenie, choc dopiero sie go ucze i probuje skonfigurowac do swoich potrzeb.
    Wczoraj mialem okazje pobawic sie robieniem zdjec wieczorem ( a wlasciwie juz prawie noca ) i bylem pozytywnie zaskoczony jakoscia zdjec.

Sztuczne ognie robilem z reki i wlasciwie na szybkiego bo zostalem nieco zaskoczony pokazem
    Pytanie mam natomiast o dwa pozostale zdjecia, gdyz robione byly z tego samego miejsca, przy tych samych ustawieniach, ale zdecydowanie roznia sie kolorami. Balans bieli byl ustawiony na Auto, czyzby wiec tutaj byl winowajca?

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010169.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	240,3 KB
ID:	119449   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010165.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	795,5 KB
ID:	119448   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010162.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	717,7 KB
ID:	119447   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010155.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	1.013,5 KB
ID:	119446  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6010154.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	173,0 KB
ID:	119445  

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Witam,
    Tak sie zlozylo ze stalem sie szczesliwym posiadaczem Xz-2, nie ukrywam ze w duzej mierze dzieki lekturze tego forum, a szczegolnie tego watka, przez ktory prawie w calosci udalo mi sie juz przebic
    Ach kolejny złapany w olkowe sidła Nasze techniki uwodzenia się spisują

Co do zdjęć o które pytasz - auto wb zawsze się będzie gubić w takich sytuacjach z mieszanym światłem - latarnie wieczorem bywają podstępne;p

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Po przeczytaniu kilku stron o wyborze dekielka nie moglem sie powstrzymac przed zakupem

A co do Auto WB tak wlasnie podejrzewalem, ale ze moja wiedza jest niewielka wolalem sie upewnic, dzieki

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Pytanie mam natomiast o dwa pozostale zdjecia, gdyz robione byly z tego samego miejsca, przy tych samych ustawieniach, ale zdecydowanie roznia sie kolorami. Balans bieli byl ustawiony na Auto, czyzby wiec tutaj byl winowajca?
    Witaj wśród zarażonych XZ-2

Dwa ostatnie zdjęcia to dwa różne kadry i każdy z nich jest inaczej oświetlony. Na drugim zdjęciu obiektyw widział szerzej i AWB zastosował inne ustawienia bo musiał wziąć pod uwagę kilka różnych źródeł światła. Zauważyłem też, że mimo wyłączonej opcji "zachowaj ciepły kolor" czasami AWB potrafi za bardzo "ocieplić" zdjęcie. Kolejna rzecz jest taka, że przy świetle mieszanym lub jarzeniowym każdy AWB zgłupieje, nie tylko ten w XZ-2.
    Rada na to jest taka żeby ustawiać ręcznie balans bieli albo robić zdjęcia w RAW-ach i podczas wywoływania korygować balans bieli.
    Matryca LiveMOS zastosowana w XZ-2 pokazuje na bieżąco zmiany w obrazie (przed zrobieniem zdjęcia) jeśli wyłączona jest opcja "nocne kadry" w menu aparatu.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Po przeczytaniu kilku stron o wyborze dekielka nie moglem sie powstrzymac przed zakupem
    ahhahaaaaahahaa.... taaa do zdecydowanie najlepszy fragment Świetne dialogi, dużo zwrotów akcji... Zastanawiamy się czy nie zrobić z tego filmu.

| OlyJedi Awatar ssonic
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Rada na to jest taka żeby ustawiać ręcznie balans bieli albo robić zdjęcia w RAW-ach i podczas wywoływania korygować balans bieli.
    Matryca LiveMOS zastosowana w XZ-2 pokazuje na bieżąco zmiany w obrazie (przed zrobieniem zdjęcia) jeśli wyłączona jest opcja "nocne kadry" w menu aparatu.
    Dzieki za porady, wciaz jeszcze przebijam sie przez menu i instrukcje obslugi.
    o wylaczeniu zachowania cieplych kolorow juz gdzies tutaj wyczytalem, a z opcja "nocne kadry" jeszcze sie nie spotkalem wiec poprobuje.

| OlyJedi Awatar piotreek27
    Mieszka w
    LWO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Witam, chce się podzielić wrażeniami na trzy dni po zakupie XZ-dwojki otóż moja droga z Olympusem zaczęła się kilka lat wstecz z E510 i wtedy wszystko się zaczęło, dodatkowe szkiełka jakiś grip, to znowu te tele za krótkie, a i szerzej by się przydało do krajobrazów ( kiedy focić jak tu trzeba za sprzętem latać ale jak już to czy tamto kupie wtedy w plener i ... )
    Potem body już nie ogarnia no to czas na E30 nadszedł i woow wreszcie zaczną się świetne foty , no ale nie no bo body bardziej profi to i szklarnia musi się poprawić trzeba na jaśniejszą powymieniać znowu grip baterie i te sprawy nagle rety żona pyta "gdzie są foty ?" a weź to dźwigaj plecy bolą :P .
    No to dalej szukamy a tu OMD jeeju jaki śliczny szkiełka takie małe i leciutkie toż to wszędzie ze mną będzie i fotografii w net przybędzie no i jest cóż za szybkość lżej też znacznie lecz jest strach że wyślizgnie się przy deszczu ( uszczelnienia fajna sprawa ) no i jedziem znowu faza, fajny grip HLD-sześć trza zapodać, portretówka ponoć świetna i niedroga, jakieś makro szkiełko na robale rany a zdjęć ja nie było nie ma wcale .
    Lecz w tem myśl pojawiła się nowa, jakiś mały nie za wielki, z świetnym szkiełkiem lecz na stałe żeby nie korciło nowe, patrze w forum, czytam, jest XZ-2 .
    Weź przekonaj żonę, że kolejny, że mały jakość świetna Ty ogarniesz sobie OMD-ee a ja XZ-dwa tylko chce
    No i fakt jest taki, że jest świetnie, sprzęta w kielnie i na rower, strzelać foto ciągle nowe
    Morał będzie ( mam nadzieję ) taki że XZ-2 , koleżanko i kolego mnie wyleczy z onanizmu sprzętowego
    Ostatnio edytowane przez piotreek27 ; 2.06.14 o 15:52

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Piotreek brawo za tekst!! Wielu już wyleczył to i Ciebie pewnie wyleczy skutecznie
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Galipette
    Gość

Pomijając szeroko tutaj opisywaną "aferę dekielkową" uważam wpis kolegi piotreek za trafiający w sedno całego wątku o xz-2. Powinni go przeczytać wszyscy niezdecydowani na zakup xz-2.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

a ja właśnie zapodałem sobie tulejkę na obiektyw pod filtry......
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów