Strona 184 z 415 PierwszyPierwszy ... 84134174182183184185186194234284 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.831 do 1.840 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

(chociaż jego stosunek ceny do zdjęć jest mimo wszystko powalający).
    To nie widziałeś chyba zdjęć robionych kitowym obiektywem Pentaxa 18-55mm f/3.5-5.6. Tutaj stosunek ceny do jakości zdjęć jest powalający a obiektyw Canona to przy nim drogi słoik
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Może ktoś powie mi lub przypomni jak poznać kiedy bateria jest naładowana? Ładowarka zdaje się mieć lampkę lub miejsce na coś takiego, ale może to tylko moje złudzenie. Chętnie zapoznam się z szerszą instrukcją obsługi (o ile taka istnieje), niż te kilka stron podstawowych informacji.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Kit canona od 260 zł za nowy( a za stówkę spokojnie używkę się kupi ) aczkolwiek zdaję sobie sprawę iż kit pentaxa jest jednym z lepszych kitów o ile nie najlepszym dodawanym do puszki (brat właśnie zapodał sobie jakiegoś pentaxa, ale nie miałem jeszcze okazji go obejrzeć)
    Ostatnio edytowane przez jarod69 ; 24.05.14 o 21:23
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Bardzo ciekawe z tymi kitami canona i pentaxa ale co to ma wspolnego z tematem tego watku ?

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar Montegrif
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Bardzo ciekawe z tymi kitami canona i pentaxa ale co to ma wspolnego z tematem tego watku ?
    Przeca była wcześniej pochwała, że:

Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    Fotki super, niejedna lustrzanka, by sobie nie poradziła w takich warunkach, a już na pewno nie mój były już Canon 50d z kitem.
    Siedzę, czytam i zbieram na XZ-2 pieniądze bo już wiem, że lustrzanka z kitem nie ma sensu

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

jarod69 dzięki za info o zdjęciach. Możliwości tego aparatu są naprawdę imponujące

Co do Canona i kita - to myślę, że ważna informacja dla kogoś, kto zastanawia się na budżetową lustrzanką lub lepszym kompaktem.

50d to porządne body, jeszcze ze "starej" szkoły, czyli dobra jakość w dobrej cenie. Podobnie było Pentaxem K-m i Samsungiem GX-20 (Pentax K20), które miałem. Pentax kit rzeczywiście trochę lepszy, zwłaszcza w połączeniu z lampą, ale i Canon dobrze sobie radzi - ale właśnie: powtarzalność dobrych zdjęć, zwłaszcza złapania ostrości w punkt, który się chce - to już nie wygląda dobrze. Nie mówiąc już o świetle kita i robieniu zdjęć w gorszych warunkach.

Miałem też stałkę 50 mm 1.8 - też fajne szkło, ale po przymknięciu tak do 3-4. Na 1.8 z większej odległości praktycznie loteria. Jak wysłałem do kalibracji zestaw, to mi gość zadzwonił, że tej 50 nie da się skalibrować na 100% - po prostu jest to tak słaba i budżetowa konstrukcja, że się nie da

W XZ-2 nie muszę się niczym przejmować - dobre szkło, ostrość bez problemu, ISO używalne, poręczność. Oczywiście do użytku amatorskiego, ale myślę, że i przy sprzęcie typu lampy, studio i ten cały osprzęt wypadłby całkiem dobrze. Wiadomo - chciało by się mieć jakiegoś Nikona D4 z dobrą szklarnią stałek, ale kto by to nosił na spacer po mieście na przykład?

Podsumowując, bardzo się cieszę z zamiany budżetowego zestawu Canona na xz-2, bo do użytku amatorskiego, codziennego o wiele lepiej się nadaje - a nie tracimy na jakości. Chyba że ktoś planuje druk bilbordu - to może się zawieźć.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ja kupiłem za 1079, więc to już w ogóle cena super. Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
    A ja za 820PLN, ponoć na poniedziałek ma już być u mnie...

Jestem TAAAKI szczęśliwy

edit.

O ile EV ściemnia ekspozycje wbudowany filtr ND

edit2.
    Już mam-> 3EV
    Ostatnio edytowane przez Boa ; 25.05.14 o 12:53

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    A ja za 820PLN, ponoć na poniedziałek ma już być u mnie...

Jestem TAAAKI szczęśliwy
    Gdzie takie rewelacyjne ceny mają?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

jarod69 dzięki za info o zdjęciach. Możliwości tego aparatu są naprawdę imponujące
    Niezle jak i mozliwosci wielu innych aparatow

co do canona i kita - to myślę, że ważna informacja dla kogoś, kto zastanawia się na budżetową lustrzanką lub lepszym kompaktem.

50d to porządne body, jeszcze ze "starej" szkoły, czyli dobra jakość w dobrej cenie. Podobnie było pentaxem k-m i samsungiem gx-20 (pentax k20), które miałem. Pentax kit rzeczywiście trochę lepszy, zwłaszcza w połączeniu z lampą, ale i canon dobrze sobie radzi - ale właśnie: Powtarzalność dobrych zdjęć, zwłaszcza złapania ostrości w punkt, który się chce - to już nie wygląda dobrze. Nie mówiąc już o świetle kita i robieniu zdjęć w gorszych warunkach.

Miałem też stałkę 50 mm 1.8 - też fajne szkło, ale po przymknięciu tak do 3-4. Na 1.8 z większej odległości praktycznie loteria. Jak wysłałem do kalibracji zestaw, to mi gość zadzwonił, że tej 50 nie da się skalibrować na 100% - po prostu jest to tak słaba i budżetowa konstrukcja, że się nie da
    Chyba nieco przesadzasz.
    Mialem canony, pentaxy i AF bardzo celnie dzialal ze wskazaniem na szybszy AF u Canona.
    Mam EF 50/1.8 II i szklo rewelka optycznie a AF bez problemu trafial w cel

w xz-2 nie muszę się niczym przejmować - dobre szkło, ostrość bez problemu, iso używalne, poręczność. Oczywiście do użytku amatorskiego, ale myślę, że i przy sprzęcie typu lampy, studio i ten cały osprzęt wypadłby całkiem dobrze. Wiadomo - chciało by się mieć jakiegoś nikona d4 z dobrą szklarnią stałek, ale kto by to nosił na spacer po mieście na przykład?
    Tak samo nie musisz sie przejmowac wieloma innymi konstrukcjami i systemami
    Wszystko zalezy na ile fotograf jest kumaty i potrafi dostosowac mozliwosci sprzetu pod wlasne zastosowanie

Podsumowując, bardzo się cieszę z zamiany budżetowego zestawu canona na xz-2, bo do użytku amatorskiego, codziennego o wiele lepiej się nadaje - a nie tracimy na jakości. Chyba że ktoś planuje druk bilbordu - to może się zawieźć.

tez sie ciesze ale to glownie moje... czasem widzi mi sie... bo mam swiadomosc, ze XZ-2 jest ok ale to nie jest pepek swiata
    sprzetu foto
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Gdzie takie rewelacyjne ceny mają?
    Pracuję w pewnej sieciówce ze sprzętem foto.
    Czasami trafiają się atrakcyjne ceny na zakupy pracownicze.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów