Spokojnie można iso dać do doboru aparatowi. Polecam natomiast punktowy pomiar światła, jeśli zespół będzie jasny, a tło ciemne.
Wieczorem po 21 będzie ciemno a oświetlona tylko scena więc punktowy (też tak myślałem) i spróbujemy z -0,7 EV. Dzięki za info.
Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.
Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu. Jak ustawię wykrywanie twarzy łapie bez problemu, a normalnie trudno mu to idzie. Jak zahaczę o włosy np. to łapie, a tak w środek twarzy nie chce. Testowałem w pomieszczeniu, jutro zobaczę, jak z tym jest za dnia.
Za wrzutke ode mnie +.
Wreszcie ktos zakonczyl technikalia i pokazuje co malenstwo potrafi, a nie tylko bezpodstawne echy i achy!
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Dziękuję za plusika
Z braku czasu pomiędzy jednym synem a drugim z doskoku coś tam ustrzelę a te zdjęcia to przy okazji spaceru z chłopcami w lesie.
Mam kilka uwag do aparatu ale o tym napiszę później.
Pozdrawiam
Tak mój ma to samo. Na długim końcu dość często zdarza mu się nie ustawić ostrości.Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu.
Osobiście nie podoba mi się aż tak płytka głębia ostrości. W przypadku XZ-2 przy zdjęciach makro trzeba zdecydowanie mocno przymknąć przysłonę a co za tym idzie często podbić ISO. Dlatego też moim kolejnym zakupem będzie lampa błyskowa typu ring do zdjęć makro właśnie.Dobra kilka pierwszych zdjęć dzisiaj zajęcia z botaniki
Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 23.05.14 o 22:03
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek
No niestety to co mówisz jest prawdą takich zdjęć jak tutaj raczej nie zrobimy http://www.makrofotografia.com.pl/
trochę można to poprawić nie podbijając mocniej iso stosując statyw mam taki zamiar w końcu mój poczciwy manfrotto znowu się do czegoś przydateż mam zamiar zaopatrzyć się w ring jeśli chce się robić bardziej na poważnie , jest to nieodłączny element. Pamiętajmy jednak że mówimy o xz2 małym kompakcie który ma nam dać amatorskie możliwości od makrofotografii przez krajobraz na portretach kończąc. Dla mnie to jest aparat który będę wszędzie ze sobą zabierał nawet na spacer z psem
A do poważniejszych zadań drugie body, mam na myśli bardziej wymagających zadań. Osobiście jestem zaskoczony możliwościami tego maleństwa jak się ma już trochę doświadczenia w fotografii jak posługiwać się przysłoną , czasem i co najważniejsze światłem. Ja mam na chwilę obecną inny problem używam Lightrooma obecnie wersja 5 i widzę dziwne problemy między nim a xz2 , robię zdjęcia w RAW-ie i JPG-u , zaimportowałem je mam 150 zdjęć tyle powinno być i folder ze zdjęciami pokazuje mi 150 zdjęć, ale jak je przeglądam okazuje się że widzi tylko same Rawy-y nie ma obok tego samego ujęcia w JPG-u, ale jak skopiuję tego jpg do innego folderu i potem już w bibliotece chcę je ręcznie przenieść to katalogu ze zdjęciami z xz2 to dostaję komunikat że to zdjęcie już jest ale kiedy próbuję je znaleść widzę tylko format RAW. Dziwne to wszystko wygląda jakiś błąd jest w zapisywaniu przez xz2 zdjęć i programy mają problem, najlepiej działa przeglądanie w Bridge cs6 . Muszę dojść do tego a może powinienem coś ustawić w xz2 jeśli chodzi o RAW i JPG ?
Ostatnio edytowane przez wulisu ; 23.05.14 o 23:55
Nie, nie powinieneś. To jest problem (ten co zawsze) oprogramowania Adobe. Firma droga i do d...y![]()
Pozdrawiam - jaskier1969
http://flickr.com/photos/jaskierek