Strona 181 z 415 PierwszyPierwszy ... 81131171179180181182183191231281 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.801 do 1.810 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez jarod69 Zobacz posta
    Dzisiaj sobie pofocę na Kobranocce I się zastanawiam nad Iso walić na 400 lub 800 czy dać trochę luzu i niech aparat dobiera?
    ooo Kobranocka! Daja jeszcze do pieca chlopaki
    Jak robilem ich koncert to jechalem na automatyce -0.7-1EV iso nieistotne

pozdroofka i milego koncertu!
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Spokojnie można iso dać do doboru aparatowi. Polecam natomiast punktowy pomiar światła, jeśli zespół będzie jasny, a tło ciemne.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Wieczorem po 21 będzie ciemno a oświetlona tylko scena więc punktowy (też tak myślałem) i spróbujemy z -0,7 EV. Dzięki za info.
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu. Jak ustawię wykrywanie twarzy łapie bez problemu, a normalnie trudno mu to idzie. Jak zahaczę o włosy np. to łapie, a tak w środek twarzy nie chce. Testowałem w pomieszczeniu, jutro zobaczę, jak z tym jest za dnia.

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1)-2.jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	392,9 KB
ID:	118580Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1)-3.jpg
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	385,2 KB
ID:	118581Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1)-4.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	569,6 KB
ID:	118582Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1)-5.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	431,2 KB
ID:	118583Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1)-6.jpg
Wyświetleń:	188
Rozmiar:	511,5 KB
ID:	118584Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled (1 of 1).jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	386,5 KB
ID:	118585
    Dobra kilka pierwszych zdjęć dzisiaj zajęcia z botaniki

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Za wrzutke ode mnie +.
    Wreszcie ktos zakonczyl technikalia i pokazuje co malenstwo potrafi, a nie tylko bezpodstawne echy i achy!

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Dziękuję za plusika
    Z braku czasu pomiędzy jednym synem a drugim z doskoku coś tam ustrzelę a te zdjęcia to przy okazji spaceru z chłopcami w lesie.
    Mam kilka uwag do aparatu ale o tym napiszę później.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu.
    Tak mój ma to samo. Na długim końcu dość często zdarza mu się nie ustawić ostrości.

Dobra kilka pierwszych zdjęć dzisiaj zajęcia z botaniki
    Osobiście nie podoba mi się aż tak płytka głębia ostrości. W przypadku XZ-2 przy zdjęciach makro trzeba zdecydowanie mocno przymknąć przysłonę a co za tym idzie często podbić ISO. Dlatego też moim kolejnym zakupem będzie lampa błyskowa typu ring do zdjęć makro właśnie.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 23.05.14 o 22:03
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Awatar wulisu
    Mieszka w
    Edinburgh
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Tak mój ma to samo. Na długim końcu dość często zdarza mu się nie ustawić ostrości.

Osobiście nie podoba mi się aż tak płytka głębia ostrości. W przypadku XZ-2 przy zdjęciach makro trzeba zdecydowanie mocno przymknąć przysłonę a co za tym idzie często podbić ISO. Dlatego też moim kolejnym zakupem będzie lampa błyskowa typu ring do zdjęć makro właśnie.
    No niestety to co mówisz jest prawdą takich zdjęć jak tutaj raczej nie zrobimy http://www.makrofotografia.com.pl/
    trochę można to poprawić nie podbijając mocniej iso stosując statyw mam taki zamiar w końcu mój poczciwy manfrotto znowu się do czegoś przyda też mam zamiar zaopatrzyć się w ring jeśli chce się robić bardziej na poważnie , jest to nieodłączny element. Pamiętajmy jednak że mówimy o xz2 małym kompakcie który ma nam dać amatorskie możliwości od makrofotografii przez krajobraz na portretach kończąc. Dla mnie to jest aparat który będę wszędzie ze sobą zabierał nawet na spacer z psem A do poważniejszych zadań drugie body, mam na myśli bardziej wymagających zadań. Osobiście jestem zaskoczony możliwościami tego maleństwa jak się ma już trochę doświadczenia w fotografii jak posługiwać się przysłoną , czasem i co najważniejsze światłem. Ja mam na chwilę obecną inny problem używam Lightrooma obecnie wersja 5 i widzę dziwne problemy między nim a xz2 , robię zdjęcia w RAW-ie i JPG-u , zaimportowałem je mam 150 zdjęć tyle powinno być i folder ze zdjęciami pokazuje mi 150 zdjęć, ale jak je przeglądam okazuje się że widzi tylko same Rawy-y nie ma obok tego samego ujęcia w JPG-u, ale jak skopiuję tego jpg do innego folderu i potem już w bibliotece chcę je ręcznie przenieść to katalogu ze zdjęciami z xz2 to dostaję komunikat że to zdjęcie już jest ale kiedy próbuję je znaleść widzę tylko format RAW. Dziwne to wszystko wygląda jakiś błąd jest w zapisywaniu przez xz2 zdjęć i programy mają problem, najlepiej działa przeglądanie w Bridge cs6 . Muszę dojść do tego a może powinienem coś ustawić w xz2 jeśli chodzi o RAW i JPG ?
    Ostatnio edytowane przez wulisu ; 23.05.14 o 23:55

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nie, nie powinieneś. To jest problem (ten co zawsze) oprogramowania Adobe. Firma droga i do d...y
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów