Strona 164 z 415 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.631 do 1.640 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
    W menu dla trybu fotografowania (pierwsza zakładka od góry) --> Tryb Obrazu --> tutaj masz wszystkie tryby np. Vivid, Natural itd., ustaw gradację na NORMALNA zamiast AUTO najlepiej dla wszystkich trybów.
    Osobiście wyłączyłem też całkowicie redukcję szumów. Jeśli chcesz widzieć zmiany w obrazie bezpośrednio na monitorze używając np. korekty ekspozycji lub zmiany balansu bieli to wyłącz tą opcję w menu pozycja 4 od góry (trybiki) --> zakładka D (wyświetlacz) --> opcja NOCNE KADRY
    Podczas poruszania się po menu po najechaniu na daną pozycję i wciśnięciu przycisku INFO zobaczysz podpowiedź dotyczącą danej opcji.
    Na początek to tyle, jak coś pytaj
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

W menu G, przy ustawieniach jakości jpega, są cztery kolejne opcje, każda ma możliwość ustawienia 2 parametrów (L, M,S i kompresja). Wiadomo pierwszy daję L (jako najlepszy?), ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Też się nad tym głowiłam...czy super fine będzie zdjęcie czy super fine będzie kompresja (czyli że duża kompresja). SF zdjęcia są większe, więc wychodzi na to że opcja pierwsza jest prawdziwa.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?
    Najlepiej SF bo to najmniejszy stopień kompresji czyli najlepsza jakość obrazka. Ja u siebie ustawiłem tak: L/SF, L/F, M/SF, S/SF czyli duży obrazek jakość Super Fine, duży obrazek jakość Fine, średni obrazek Super Fine, mały obrazek Super Fine. W zakładce LICZBAPIKSELE mam Middle - 1600x1200 a Small - 1024x768.
    Pozdrawiam - jaskier1969

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Ok, to chyba wstępnie ogarnąłem Jeszcze tylko: jak uruchomić ten pełny panel sterowania na ekranie? Bo klikam OK, ale nie pojawia się taki panel zapełniający cały ekran.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wchodzisz w menu i w czwartą zakładkę z tymi śrubkami --> wyświetlacz --> ust.sterowania

i tam sobie możesz wybrać które ekrany mają ci się pojawiać w jakim trybie (PASM/AUTO itd)

Aaa... i później jak już jesteś w trybie foto to po naciśnięciu ok między jednym ekranem a drugim przełączasz sobie przyciskiem INFO
    Ostatnio edytowane przez zosia ; 17.05.14 o 17:14

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dzięki

------

PS i Lightroom nie obsługują mi RAW z Olka. Czy można pobrać jakiś dodatek, by obsługiwał?
    Ostatnio edytowane przez hasos ; 17.05.14 o 17:54

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Jestem właśnie na etapie przymierzania się do zakupu XZ-2. Przyznam, że o wyborze sprzętu utwierdził mnie między innymi cały ten wątek, który dokładnie przeczytałem. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
    Powiem tylko tyle:
    To nie jest zbyt udany start wsrod Olytalibow.
    Grabisz sobie

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

PS i Lightroom nie obsługują mi RAW z Olka. Czy można pobrać jakiś dodatek, by obsługiwał?
    Moim zdaniem w zupełności do wywoływania RAW/ORF wystarcza Olympus Viewer 3 dołączony do aparatu bo nie ma zbyt wiele do roboty przy RAW-ach z XZ-2

Ps. Mnie też nie obsługiwał pomogło dopiero zainstalowanie nowszej wersji i za to nie lubię Adobe i nie używam

Poza tym są jeszcze takie darmowe i dobre programy jak RawTherapee czy Darktable
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 17.05.14 o 18:21
    Pozdrawiam - jaskier1969

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cointreau Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Jestem właśnie na etapie przymierzania się do zakupu XZ-2. Przyznam, że o wyborze sprzętu utwierdził mnie między innymi cały ten wątek, który dokładnie przeczytałem. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.

Witam !

brak 24mm mozna czasem obejsc i przy krajobrazach robisz 2 foty na tych samych parametrach ekspozycji a pozniej laczycz dwie
    foty i masz obraz szerzej niz 28mm.

Filmowanie mozna tez XZ-2 robic ale nie korzystasz z zooma podczas filmowania i przymykasz przyslone aby byla wieksza go.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów