Strona 136 z 415 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.351 do 1.360 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Bardzo fajny programik i do podstawowego wywołania RAW w zupełności wystarcza. W porównaniu do programu do edycji zdjęć dodawanego przez Pentaxa to pracuje się w nim miło i przyjemnie. W temacie plików RAW to dodam tylko, że lepiej kijek ocieńkować niż go później pogrubasić. Robienie zdjęć RAW+jpg też jest dobrym pomysłem. Współczesne dyski twarde i nośniki danych są na tyle duże, że nie ma problemu z magazynowaniem takiego archiwum RAW-ów.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziękuję bardzo za tak dużo odpowiedzi Na pewno zagłębię się jeszcze w instrukcję i poczytam teorię fotografii bo zapomniało mi się trochę - po prostu w nocy przed wyjazdem brakło czasu żeby dostosować aparat a na wyprawie nie było czasu na szukanie żądanych opcji w aparacie Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, że przecież każdy użytkownik ma inny monitor i u jednego to będzie inaczej wyglądać a u drugiego inaczej... W każdym razie, jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy :P Tylko jeżeli zdjęcia z karty pamięci zaniósłbym bez obróbki do wydruku to wynik byłby jak na PC czy wyświetlaczu XZ-2? Nie zamierzam raczej tego robić, pytam tylko teoretycznie

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jeśli zaniósł byś takie zdjęcia do wydruku wynik końcowy mógłby być całkiem różny od tego co pokazuje wyświetlacz i tego co pokazuje komputer. Żeby mieć pewność tego, że kolory na wydruku będą takie same jak na monitorze (lub bardo zbliżone) trzeba koniecznie skalibrować monitor na którym są obrabiane.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Żeby mieć pewność tego, że kolory na wydruku będą takie same jak na monitorze (lub bardo zbliżone) trzeba koniecznie skalibrować monitor na którym są obrabiane.
    I to nawet pod konkretny fotolab
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Przeciez teraz jpg ma taki zapas, ze w sofcie da sie duzo pociagnac.
    Dobrze naswietlac i jechac z tym koksem

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jakiś czas temu było o tym że aparacik się zamyka w sobie i tnie kiedy chce się filmować z użyciem opcji art. Ja się skarżyłam że nie można np. filmować w sepii przez to. Otóż - jednak można. O ile znacząco zmniejsza się liczba klatek przy filmowaniu w sepii kiedy wybierze się tą opcję z filtrów art, to filmowanie w opcji monochrome (gdzie można wybrać w trybie obrazu tonację sepia) idzie gładko. Takie dziwy

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Przeciez teraz jpg ma taki zapas, ze w sofcie da sie duzo pociagnac.
    Dobrze naswietlac i jechac z tym koksem

pozdroofka
    Witam !

Jakosc JPG-a w tym aparacie jest na tyle dopracowana + dobrze dobierany WB, ze czesto rezygnuje z obrobki RAW-a.
    Aparat rewelacyjnie odszumia foty na wysokich ISO bez gladzenia detali co dotatkowo ulatwia uzytkownikowi korzystanie z
    tego aparatu przy fotach do 1600 ISO.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Jakiś czas temu było o tym że aparacik się zamyka w sobie i tnie kiedy chce się filmować z użyciem opcji art. Ja się skarżyłam że nie można np. filmować w sepii przez to. Otóż - jednak można. O ile znacząco zmniejsza się liczba klatek przy filmowaniu w sepii kiedy wybierze się tą opcję z filtrów art, to filmowanie w opcji monochrome (gdzie można wybrać w trybie obrazu tonację sepia) idzie gładko. Takie dziwy
    Wszystko zależy od zastosowanego filtra. Im bardziej "wymyślny", tym więcej aparat się musi napracować. W tej puszce nie siedzi Intel i3 lub inny tej klasy procesor, więc nie ma się co łudzić, że będziemy mieć nagraną pełnometrażową kreskówkę tym aparatem.
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

heh, kolejny raz przeczytałem wątek (tym razem już 136 stron!) i zapisałem istotne uwagi coby szybciej mieć do tego dostęp i nie szukać za każdym razem cennych porad Mam jeszcze pytanie - w Saturnie odrazu dobrałem sobie pokrowiec - Apollo sztywny, z fajna ściereczką z mikrofibry na sznurku, z paskiem i kieszonką na kartę itd. Dobrałem go i aparat wchodził "na styk", ale w domu jak wszystko odpakowałem i zobaczyłem piękny pasek Olympusa na szyję (plus dekielek) to okazało się, że teraz nie zamknę pokrowca czy myślicie, że przyjmą zwrot i będę mógł wymienić go na inny? Myślałem o Lowepro Santiago DV 35, ale nie wiem jak tam jest z paskiem - czy mieści się (ewentualnie mógłby wystawać ale tak żeby dało się prawie zamknąć) z tego co widzę, to niestety jest on niedostępny w Krakowie (i pewnie dlatego go ostatnio nie zakupiłem)

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Wszystko zależy od zastosowanego filtra. Im bardziej "wymyślny", tym więcej aparat się musi napracować. W tej puszce nie siedzi Intel i3 lub inny tej klasy procesor, więc nie ma się co łudzić, że będziemy mieć nagraną pełnometrażową kreskówkę tym aparatem.
    Mi chodziło o to że ten sam efekt (sepia) w zależności od tego w jaki sposób się go ustawia raz działa gładko (wybierany w trybach obrazu) a raz nie (wybierany w filtrach art). W sumie zmienianie tonacji obrazu nie powinno być tak pochłaniające procesor - może ta sepia z filtrów to jakaś inna wyjątkowa sepia - musiałabym zrzucić na kompa i porównać...

boro0005 - aleś wytrwały skoro jesteś na świeżo - może pamiętasz czy to tu była informacja o zestawie 2 dodatkowe baterie i ładowarka z ebaya? Gdzieś mi to mignęło i miałam sobie zamówić... a teraz ani nie mogę znaleźć na ebayu ani wątku mi tego nie wyszukuje.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów