Strona 119 z 415 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.181 do 1.190 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Bo w smienie było zawsze: przewinąć po zrobieniu zdjęcia , czy przed zrobieniem zdjęcia - do mnie przemawiał drugi sposób, bo sprężyna od migawki mniej się wyciągała w czasie nieużytkowania aparatu... ale byłem naiwny....

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

W tamtych czasach to ja nawet Zenita nie mialem a dlugo... focilem Smena8
    http://upload.wikimedia.org/wikipedi...5c/Smena_8.JPG
    Swiatlomierza nie mialem a jedynie tekturowa tablica naswietlenia dawala jakies przeslanki jaki dobrac czas i ekspozycje
    Filmow do fotografii malobrazkowej ciezko bylo uswiadczyc i stad kazda naswietlona klatka byla efektem baaardzo przemyslanej decyzji.
    O 1600 ISO mi sie nie snilo... Choc w tamtych czasach operowalem jednostkami DIN.
    No przed moim zenitem 11 (takim z zewnętrznym światłomierzem) miałem smienę 8m. A rzeczywiście mając 36 klatek człowiek dziesięć razy się zastanowił jak pstryknąć zdjęcie i czy rzeczywiście je zrobić - bo a nuż zaraz może być coś ciekawszego... a wakacje dłuuuugie. DIN 27 -to była czułość (ASA 400) ))) Dzisiaj - idziesz widzisz kotka i pstryk:
    Tak było. Postępując w ten sposób czasem te 36 klatek wystarczało mi na cały urlop
    Dokładnie to miałem na myśli ale nie chciałem robić zbyt długiego OT. Do dziś mam jeszcze profesjonalny skaner do negatywów Nikon LS-30 a na strychu stoi zakurzone kompletne wyposażenie ciemni do fotografii B&W. No i cały czas zastanawiam się nad zakupem analoga.
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    A ja akurat uwielbiałam ten moment kiedy wyciągasz z koreksu film przepstrykany w Smienie i nigdy nie wiesz co zastaniesz... tańczący ludzie na środku jeziora... samochód na drzewie Trzeba być naprawdę skupionym człowiekiem żeby za każdym razem pamiętać o przekręceniu na następną klatkę
    Ale ale... nie patrzmy na to jak na ograniczenie - efekty czasem były naprawdę zaskakujące.
    Akurat tego xz-2 w porównaniu ze smieną nie potrafi...
    I tu się mylisz
    Poniżej fotka zrobiona przed chwilą. Żeby nie było jest to jedna "klatka". Z tym, że w XZ-2 robimy to z premedytacją, a nie jak w Smienie przez przypadek

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PH120788_1ah.jpg
Wyświetleń:	232
Rozmiar:	339,9 KB
ID:	115033
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Oh wow... cieszę się że się mylę zawsze więcej zabawy
    Jak to się robi?

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Ustawiasz program "Podwójna ekspozycja". Robisz zdjęcie, a następnie drugie. Aparat składa obie klatki w jedną. Nawet gdy jako format plików wybrany jest RAW. O sposobach wykorzystania tej funkcji można poczytać np. na blogu naszego forumowego kolegi dobasa. Akurat ten tekst powstał w dość kontrowersyjnych okolicznościach, ale i tak warto poczytać: http://dobas.blogspot.com/2014/02/o-...lokrotnej.html

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

mam prośbę o szybką informację : jak ustawic na stałe C1 & C2 tak by aparat pamiętał parametry, czy jest opcja ustawienia ostrości obrazka z poziomu aparatu?

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Menu -> "Menu fotografowania 1" - Tryb własny 1 lub Tryb własny 2. Na stronie 88 instrukcji masz wymienione, które parametry da się zapisać w trybach własnych.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Menu -> "Menu fotografowania 1" - Tryb własny 1 lub Tryb własny 2. Na stronie 88 instrukcji masz wymienione, które parametry da się zapisać w trybach własnych.
    Uzupełnię tylko, że zanim zapiszesz ustawienia w menu ustawiasz aparat odpowiednio do swoich preferencji.
    Pozdrawiam - jaskier1969

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

W sklepie B&H tylko 100$ różnicy w cenie pomiędzy XZ-2, a Stylus 1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Stylus 1.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	320,0 KB
ID:	115084Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	xz-2.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	337,4 KB
ID:	115085

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Tak ale cena XZ-2 stanowczo za wysoka. Powinna być w okolicy 300$ a nie 600.
    Pozdrawiam - jaskier1969

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów