Strona 107 z 415 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.061 do 1.070 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

o tak. Zapomniałem o ruchomym i dotykowym ekraniku. Mozliwość robienia zdjęć za jego pomocą to spora zaleta. Dotykowy AF przydaje się w różnych sytuacjach i jest bardziej niepozorny, niż przykładanie aparatu do oka, czy trzymanie go "na zombie". Pacasz po ekraniku, ludziki myślą, ze się bawisz, coś przeglądasz, a Ty w najlepsze ich focisz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Chodziło mi o xz2 vs. epm2
    Miałem E-PM2 do testów, teraz mam XZ-2 na stałe.
    Obydwa fajne.
    Wg mnie:
    1. Guziki na obudowie, dostęp i łatwość obsługi - XZ-2 wygrywa w przedbiegach
    2. Obiektyw (wbudowany w XZ-2 i kitowy w E-PM2) - wolę ten z XZ-2, dużo jasniejszy
    3. Obiektywy ogólnie - jak możesz inwestować w dodatkowe, to E-PM2 jest górą
    4. Łatwość zabrania na spacer - XZ-2, bo to co napisał dzemski, w E-PM2 obiektyw "wystaje" (nie mówię o jakichś naleśnikach, tylko o kitowym)
    5. Standardowa lampa błyskowa - w obu szału nie ma, ale XZ-2 ma wbudowaną, która chowa się w obudowie, w E-PM2 lampa w komplecie do wpięcia przez gorącą stopkę i to znowu przy noszeniu zwiększają się gabaryty.
    6. Ekran - w obydwu dotykowy, ale w XZ-2 jest jak to mówią "gibany", więc wolę XZ-2
    7. Wygląd - XZ-2 bardziej kanciaty, E-PM2 bardziej opływowy, ale jak mawiają spece od notebooków, jak notebook ma być porządny, to musi być brzydki i kanciaty

Jak dla mnie, XZ-2 jest lepszym wyborem, szczególnie, gdy nie zamierzam inwestować w dodatkowe szkła.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Ooo to prawda - wielu jest zaskoczonych, iż robiło się fotki... A powiedzcie czy jest duża różnica w używaniu karty C4 i C10 ??? Bo mam C4 i nie wiem czy warto się kusić na coś szybszego (filmów nie kręcę a 90% to jpg.)?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

co mi da xz2 czego nie będzie mógł dać emp2 z tym dedykowanym obiektywem?
    Przede wszystkim w XZ-2 masz jasny obiektyw (f1.8-2.5) o ogniskowych 28-112 (w przeliczeniu na mały obrazek) co pozwala na korzystanie z niskich wartości ISO w bardzo wielu sytuacjach i w całym zakresie ogniskowych obiektywu. Stosowanie wysokich wartości ISO powoduje degradację rejestrowanego obrazu - szumy (ziarno), utratę kolorów czy też szczegółów na zdjęciu.
    Obiektyw kitowy 14-42mm ma jasność f3.5-5.6 więc odwrotnie jak w przypadku obiektywu w XZ-2 wymusza stosowanie wysokich czułości ISO w słabym oświetleniu. Kolejną zaletą jest wielkość samego aparatu a tym samym obiektywu. Aby pokryć zakres ogniskowych obiektywu zastosowanego w XZ-2 o takiej samej lub zbliżonej jasności musiała byś kupić co najmniej 2 bardzo drogie obiektywy. Aparaty systemowe (wszystkie z wymiennymi obiektywami) mają to do siebie, że zakup body to dopiero początek bo kitowy (często słaby optycznie obiektyw) po jakimś czasie przestaje wystarczać.

A powiedzcie czy jest duża różnica w używaniu karty C4 i C10 ???
    Tak, jest duża różnica w szybkości zapisu. Najbardziej odczuwalna przy zdjęciach seryjnych ale i przy pojedynczych widać różnicę w szybkości zapisu. Według mnie nie ma sensu kupować nic wolniejszego niż C10.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 9.04.14 o 15:21
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

wow... serio!? kilka stówek za ekranik i przyciski?
    Tak czy siak... chyba już się tak napaliłam na ten xz2 że nie jestem w stanie myśleć o innych. To jest miłość.... i dużo do dotykania i przyciskania :P
    Jeśli chodzi o przenośność, to jak spytałam czy mogę nosić obiektyw i body bez niczego przykręconego (jedyna opcja żeby to pomieścić i mieć zawsze ze sobą) to pan mi pokazał gest "tu się puknij" Ale też tłumaczył że np. że obiektyw mimo że jest ciemniejszy niż w xz2 to i tak emp2 potrzebuje mniej światła bo ma lepszą matrycę więc w praktyce wychodzi tak jak jaśniejszy.
    Ostatnio edytowane przez zosia ; 9.04.14 o 15:36

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Ale też tłumaczył że np. że obiektyw mimo że jest ciemniejszy niż w xz2 to i tak emp2 potrzebuje mniej światła bo ma lepszą matrycę więc w praktyce wychodzi tak jak jaśniejszy.
    Hmmm...
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Z drugiej strony jak widziałem w sklepach obecnie E-PM2 bardzo tanieje.
    Ja używałem mocno E-PL1, ale przerzuciłem się na XZ-2 właśnie z powodu mobilności.
    Wszelkie aparaty m4/3 (no może z wyjątkiem lumixa gm-1, ale on ponad 2,5 tyś kosztuje) są mobilne jedynie z naleśnikami, nie dającymi ani takiej jasności ani zakresu ogniskowych jak XZ-2.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Przestancie juz XZ-2 i basta!
    Potem zadne epmy tylko od razu E-M10.
    Koniec tematu

pozdroofka

Ps
    Zoja witaj w zakonie Olyjedi Siostro Lejo Zosio
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

to pan mi pokazał gest "tu się puknij" Ale też tłumaczył że np. że obiektyw mimo że jest ciemniejszy niż w xz2 to i tak emp2 potrzebuje mniej światła bo ma lepszą matrycę więc w praktyce wychodzi tak jak jaśniejszy.
    Niech się ten Pan sam puknie w co chce a najlepiej niech zmieni zawód bo nie ma pojęcia o tym co sprzedaje

Zoja witaj w zakonie Olyjedi Siostro Lejo Zosio
    Kurde ale dałem ciała. Też mogłem się zarejestrować jako Zosia albo Ania a tak to nawet fakt posiadania XZ-2 oraz XZ-10 nie pomógł
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 9.04.14 o 17:19
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Kurde ale dałem ciała. Też mogłem się zarejestrować jako Zosia albo Ania a tak to nawet fakt posiadania XZ-2 oraz XZ-10 nie pomógł
    Młody padawanie, do wstąpienia w zakon potrzeba 2000 punktów, Ty masz 3500. Co Cię powstrzymuje?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów