Strona 106 z 415 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

warto się trochę postarać i wejść w OlyJedi. Już masz zosiu 1500 punktów, więc niewiele Ci zostało by się do programu załapać.

Odnośnie wstawiania zdjęć nie robionych olympusem. Nikt na tym forum nie nakazuje umieszczania zdjęć tylko z olympusów, więc problemu nie widzę. Możesz np. założyć wątek, w którym wklejać będziesz zdjęcia wykonane przez siebie. Taki wątek to dobra sprawa, bo ludzie mogą i ocenić i coś czasem podpowiedzieć.

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Sorry za OT... dla mnie to wciąż na temat

A teraz już temacie: czy jest duża różnica w jakości zdjęć między xz2 a epm2 (w wersji z tym obiektywem który dają w zestawie)?
    Uparłam się na xz2 bo i tak w najbliższym czasie nie mogłabym sobie pozwolić na dodatkowe zakupy obiektywów - stwierdziłam że xz2 da mi większe możliwości na start. A zdjęcia które tu zamieszczaliście były piękne.
    Ale gdzie nie byłam oglądać, to jak tylko miałam w dłoniach xz2 to sytuacja zawsze wyglądała tak samo: podchodzi sprzedawca i mówi, że przecież lepiej kupić sobie tego pena, bo jakoś jest nieporównywalna, i że co z tego że obiektyw ciemniejszy, skoro matryca jest jakaś genialna i że kompletnie nie ma się nad czym zastanawiać i brać pena.

I jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje: czy można dokupić mikrofon zewnętrzny inny niż ten sema1 (cena kosmos) - jakąś chińską podróbkę która będzie pasować?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Mam E-PL5 i XZ-2 od kilku tygodni. E-PL5 kupiłem ze względu na utopienie nieodżałowanego Lumixa LX3. Myślałem, że EPL5 da mi podobną mobilność co Lumix. Niestety tak nie jest, ale to właśnie przez brak szkieł m43. Poza tym ogólnie gabarytowo i tak jest to większy sprzęt przez samo szkło 14-42. Strach go nosić luzem w plecaku. Za to XZ-2 ma wszystko zintegrowane, w metalowej obudowie. Brak wymiennej optyki, ale to co jest w zupełności wystarcza do tego by robić bardzo dobre zdjęcia. Dodatkowo filtr szary ND3 daje sporo nowych możliwości. Do plecaka ląduje XZ-2, E-PL5 odpada, mimo zdecydowanie lepszej jakości zdjęć.

PS. Genialnie steruje się XZ-2 używając dwóch pokręteł, tego przy obiektywie i tego z tyłu obudowy. Bardzo mi to przypadło do gustu. Tego w E-PL5 i E-PM2 nie ma niestety.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 9.04.14 o 13:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    warto się trochę postarać i wejść w OlyJedi. Już masz zosiu 1500 punktów, więc niewiele Ci zostało by się do programu załapać.
    Kurczę, może któryś z Rycerzy zlituje się nad koleżanką.. to teraz chyba nie narusza Regulaminu OJ ?
    Ostatnio edytowane przez MichuP ; 9.04.14 o 13:49

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Sorry za OT... dla mnie to wciąż na temat

A teraz już temacie: czy jest duża różnica w jakości zdjęć między xz2 a epm2 (w wersji z tym obiektywem który dają w zestawie)?
    Uparłam się na xz2 bo i tak w najbliższym czasie nie mogłabym sobie pozwolić na dodatkowe zakupy obiektywów - stwierdziłam że xz2 da mi większe możliwości na start. A zdjęcia które tu zamieszczaliście były piękne.
    Smiem twierdzic, iz jesli wchodzisz w swiat foto to XZ-2 jest az za dobry. System mikro dla bardziej swiadomych uzytkownikow, niestety wiaze sie z wydatkami na szkla i nie tylko...
    Co do jakosci, to bez przesady, do codziennego zastosowania 30x40 (ktos jeszcze drukuje takie?) roznicy nie bedzie.

pozdroofka

PS
    Od siebie powiem, ze XZ-2 fajnym aparatem jest, wsadzasz do kieszeni i jedziesz w kazdych warunkach, do mikrusa juz potrzebna torebka. Dosc mowic, zamienilem mikro na XZ-2, nie zaluje, a pieniadze zarabia te same
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcia i każdym da się je schrzanić. Trzeba myśleć co się robi i znać mocne i słabe strony sprzętu. Tak EPL5 będzie lepszy, ale ktoś powie że iXsy od Fuji są jeszcze lepsze, a ktoś jeszcze inny będzie twierdził że nic nie przebije pełnej klatki.... tak można gonić w nieskończoność

ZX2 ma wystarczająco dobry stosunek ilości zalet do ceny by warty był zakupu. A nawet jeśli kiedyś kupisz jakiś system z wymienna optyką, to mały poręczny kompakt też czasami Ci się przyda
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MichuP Zobacz posta
    Kurczę, może któryś z Rycerzy zlituje się nad koleżanką.. to teraz chyba nie narusza Regulaminu OJ ?
    Jak na mój gust to nie musi, bo już wartość graniczną przekroczyła
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Chodziło mi o xz2 vs. epm2 - nie epl.
    Te dwa pierwsze cenowo są porównywalne, epl5 to jednak dobre parę stówek więcej.
    Jako że w cyferkach (ta ogniskowa zwłaszcza) jestem jeszcze marna: co mi da xz2 czego nie będzie mógł dać emp2 z tym dedykowanym obiektywem?

Co do przenośności to też mi się bardzo podoba - choć dziwię się że o tym wspominacie jako plus - większość moich kolegów uwielbia sam fakt chodzenia po świecie z dużą torbą na aparat.

Co do magicznych punktów: dzięki wszystkim którzy się do nich przyczynili :*
    Choć i tak nie wiem co się z tym robi i jak - choć sam tytuł dobrze brzmi :P

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

E-PM2 i E-PL5 to bliźniaki. Gabarytowo identyczne.

Koledzy widać lubią szpanować dużą torbą i są młodzi, lubią dźwigać Mam E-3 z torbę szkła, ale dziękuję taszczyć toto po mieście. XZ-2 pakuję nawet w tzw. "torepkę" (mały chlebaczek na ramię), tu akurat E-PL5 i E-PM2 wysiadają bo wystaje im szkiełko. O obsługiwaniu aparatu poprzez 2 pierścienie już pisałem, rewelacyjne rozwiązanie. Obsługa E-PM2 bardzo kuleje, bo jest do granic możliwości okrojona i wszystkiego musisz szukać po menu.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 9.04.14 o 14:42

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zosia Zobacz posta
    Chodziło mi o xz2 vs. epm2 - nie epl.
    Matryca ta sama = obrazek ten sam. EPL guzików ma więcej i gibany ekranik LCD.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów