Strona 253 z 415 PierwszyPierwszy ... 153203243251252253254255263303353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.521 do 2.530 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    no tu bym się sprzeczał. Z SONY wysiadłem na etapie a700, gdzie system działał nadal niezbyt powtarzalnie (w porównaniu z systemem z analogowej minolty 7 - Nowsze soniaki podobno naświetlają lepiej), ale wydaje mi się że nadal nie możesz w SONY ustawić kilku grup z różnym poziomem naświetlenia. możesz tylko wybierać 4 kanały komunikacji, ale to co innego, bo wszystkie lampy muszą być na tym samym kanale z tym samym ustawieniem (np. korekcja +- dla całego zestawu). Z niektórymi lampami jest jeszcze pochodzące z minolty "ratio control" gdzie ustawiasz jedynie proporcje między dwiema lampami np. 2:1 czyli jedna z lamp błyska mocniej. W olympusie mozesz mieć 4 grupy lamp, każda z innym ustawieniem i do tego niektóre w manualu, niektóre w TTL.
    Obecnie z EM 5 używam bezprzewodowo metza 48, FL 36R i FL 300, moim zdaniem precyzja naświetlenia jest dużo lepsza niż w starym SONY. XZ-2 ma zdaje się takie same możliwości
    Piszę o swoich doświadczeniach. Z Minolt używałem cyfrowej A1 i analogowej Dynax 5, z Sonego używam NEX-3 - w każdym z przypadków nie narzekam(łem) na jakość błysku. Szczególnie pasi mi błysk w NEX-3. U Olka lampy używałem z E-1, E-300, E-3, E-P5 i niestety im nowsza puszka tym błysk bardziej nieprzewidywalny, to już lepiej błyska Panosikowy LX5.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez spe2 Zobacz posta
    ...Dla mnie wystarczającym było by podanie liczby szacunkowej,resztę potrafię sobie wyliczyć sam..
    Optyczni przy testowaniu XZ-2 o lampie wbudowanej napisali:
    ..."Widać, że lampa tego aparatu ma naprawdę dużą energię w porównaniu do innych konkurencyjnych konstrukcji. Zmobilizowało to nas do wykonania pomiaru energii błysku – uzyskaliśmy LP=8, co stanowi bardzo dobry wynik, gdy weźmiemy pod uwagę niewielki rozmiar lampy." ...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kristof Zobacz posta
    Czy wszystkie zamienniki akumulatora LI-90B mają napięcie 3,7V? Oryginał ma 3,6V. Dlaczego producenci zamienników podnoszą je o 0,1V? Czy taki akumulator jest bezpieczny dla aparatu?
    Jest bezpieczny, napięcie będzie i tak takie do jakiego naładuje go ładowarka - co pisze na akumulatorze nie ma tu znaczenia. Z drugiej strony te 0,1 V i tak nie robi różnicy. Napięcie można podnieść w celu zwiększenia pojemności (a przy okazji zmniejszenia żywotności) tak jak to ma miejsce w BLN-1 (do E-M5) gdzie napięcie to wynosi 3,8V na celę i do tylu ładuje oryginalna ładowarka.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Nie jest prawdą jak pisze ahuta,jakoby stwierdziłem że aparat nie posiada lampy błyskowej.Napisałem tylko,że Olympus w danych technicznych nie wspomina nawet,że aparat posiada wbudowaną lampę błyskową.
    Wiesz, kwestia interpretacji słowa pisanego. Możliwe, ze siedząc przy piwie każdy z nas odebrałby inaczej słowa tego drugiego.
    Słowa
    Cytat Zamieszczone przez spe2
    Dlaczego Olympus w danych technicznych aparatu Olympus xz2 nawet nie wspomina,że aparat ma wbudowaną lampę błyskową?
    można zinterpretować prosto - z danych technicznych wynika, że aparat nie ma lampy błyskowej.

Druga sprawa:
    Jestem bardzo wdzięczny osobom,które potwierdziły nieczytelność niektórych zapisów dotyczących lampy błyskowej,wynikających prawdopodobnie z błędów tłumaczenia.
    Idąc tropem informacji jakie chciałbyś uzyskać, np.:

A swoją drogą szanująca się firma jaką jest Nikon w danych technicznych aparatu Nikon P7700 podaje:Wbudowana lammpa błyskowa /W/ 0,5-10m, /T/ 0,5-5-5m, przy czułości ISO automatycznej.
    lub
    Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.
    to ich brak w instrukcji z pewnością nie wynika z błędów w tłumaczeniu, a z faktu, że ich po prostu tam nie ma. W angielskiej wersji instrukcji także nie występują.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    dziś kilka fotek z pracy :

Załącznik 124664Załącznik 124665Załącznik 124666Załącznik 124667

wiem...wiem... fajną mam pracę
    A co w tej robocie fajnego? Jesteś młodocianym fotografem ?
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi Awatar Mike017
    Mieszka w
    Ełk / Płock
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    A co w tej robocie fajnego? Jesteś młodocianym fotografem ?
    motocykle to hobby i praca, piękne kobiety lubię jak chyba każdy , fotografia to też miłe zajęcie, chociaż na poziomie amatorskim, a to wszystko na raz w pracy i jeszcze mi za to płacą ... mi się podoba a to jest najważniejsze !

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mike017 Zobacz posta
    motocykle to hobby i praca, piękne kobiety lubię jak chyba każdy , fotografia to też miłe zajęcie, chociaż na poziomie amatorskim, a to wszystko na raz w pracy i jeszcze mi za to płacą ... mi się podoba a to jest najważniejsze !
    Rozumiem Cie doskonale. Mam tak samo tylko na 4 kolach :]

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Elegancki skórzany futerał do Olympusa xz2 za grosze !!! Kupujemy miękki skórzany futerał od analogowego Canona z napisem Canon na beżowym tle,usuwamy beżowy element z napisem i w to miejsce wszywamy element z napisem Olympus na czarnym tle pochodzący z innego futerału.Polecam.Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcie futerału.Jeśli ktoś mi podpowie jak dołączyć zdjęcie do odpowiedzi,udostępnię go wszystkim.

Siła reputacji
    11
    Moja galeria

Jeśli ktoś nie jest zainteresowany futerałem za grosze może kupić futerał usztywniony QPB 202 firmy Cace Logic z paskiem na ramię w którym Olympus xz2 idealnie się mieści /oczywiście bez paska olympusa/lub inny futerał firmy Case Logic.

| OlyJedi Awatar jarod69
    Mieszka w
    FWS
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Problem futerału był przerabiany przed dekielkiem, który był przerabiany przed smyczą i paskiem
    Najlepszy aparat fotograficzny to ten, który masz przy sobie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów