Strona 80 z 415 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290130180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 4146

Wątek: Olympus XZ-2

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2

A mógłbyś nakręcić taki poglądowy film nagrywając "ciszę" ? Oraz ten film z koncertu gdzie kręcisz z MR ? Byłbym Ci wdzięczny jakbyś mi wysłał takie filmy.

A tu tarkotanie jest obłędne. Kicha z tymi filmami. Chyba go skreślę z listy zakupów przez to tarkotanie Co możecie polecić jakiś aparat tej klasy, ale żeby nagrywał bez tego dzwięku, który doprowadza mnie do szału.

Ostatnio edytowane przez dm82 ; 17.03.14 o 16:42

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Terkocze podobnie jak na foto, tylko zwroc uwage jak na tym ostatnim filmie malo slychac w stosunku do tego goscia co godo do kota.

Powiem tak, AF lubi sobie czasem pojezdzic, spojrzmy prawdzie w oczy, TO JEST KOMPAKT nie widze przeszkod, ba! nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze...

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Nie wiem po co ten cały szum (a raczej terkot) wokół terkotania AF podczas filmowania . Jeśli ktoś chce używać tego aparatu do kręcenia filmów zawsze może dokupić adapter zewnętrznego mikrofonu podłączany do portu akcesoriów i dokupić mikrofon:
    http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html
    Moje zdanie jednak jest takie, że aparaty fotograficzne są po to aby rejestrować jak najlepszej jakości zdjęcia a nie filmy i pod tym kątem są projektowane. Nie rozumiem więc tych pretensji o terkotanie AF. Niestety nie ma i nie będzie idealnego aparatu, który wszystko będzie robił super-hiper. Tym bardziej aparat typu kompakt o tak małych rozmiarach. Dla mnie do kręcenia filmów są kamery a nie aparaty fotograficzne. Zupełnie nie pojmuję czemu ktoś kto kręci dużo filmów kupuje aparat kompaktowy i wymaga od niego cudów. Nie ma rzeczy dobrych i tanich - jeśli chcesz mieć coś dobrego i taniego to musisz kupić dwie rzeczy - dobrą i tanią .
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

| OlyJedi Awatar dm82
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Terkocze podobnie jak na foto, tylko zwroc uwage jak na tym ostatnim filmie malo slychac w stosunku do tego goscia co godo do kota.

Powiem tak, AF lubi sobie czasem pojezdzic, spojrzmy prawdzie w oczy, TO JEST KOMPAKT nie widze przeszkod, ba! nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze...

pozdroofka
    Możesz mi to rozwinąć : nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze..."

---------- Post dodany o 17:34 ---------- Poprzedni post był o 17:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez jaskier1969 Zobacz posta
    Nie wiem po co ten cały szum (a raczej terkot) wokół terkotania AF podczas filmowania . Jeśli ktoś chce używać tego aparatu do kręcenia filmów zawsze może dokupić adapter zewnętrznego mikrofonu podłączany do portu akcesoriów i dokupić mikrofon:
    http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html
    Moje zdanie jednak jest takie, że aparaty fotograficzne są po to aby rejestrować jak najlepszej jakości zdjęcia a nie filmy i pod tym kątem są projektowane. Nie rozumiem więc tych pretensji o terkotanie AF. Niestety nie ma i nie będzie idealnego aparatu, który wszystko będzie robił super-hiper. Tym bardziej aparat typu kompakt o tak małych rozmiarach. Dla mnie do kręcenia filmów są kamery a nie aparaty fotograficzne. Zupełnie nie pojmuję czemu ktoś kto kręci dużo filmów kupuje aparat kompaktowy i wymaga od niego cudów. Nie ma rzeczy dobrych i tanich - jeśli chcesz mieć coś dobrego i taniego to musisz kupić dwie rzeczy - dobrą i tanią .
    Mi nie chodzi o jakość filmów, bo wiem, że od tego są kamery. Chodzi mi o ten dźwięk, czy ten aparat tak ma tylko czy inne modele też. Czy to jakieś niedopatrzenie Olympusa ten terkot

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Duzo aparatow lubi sobie pobzykac.
    Rozwijajac powyzsze, kompakt ma z reguly duza glebie ostrosci wiec przejscie na manuala nie utrudnia pracy, a ja ulatwia, wszak wszelkie materialy PROFI, kreci sie glownie na manualu...

Jak chcesz kupic cos do krecenia filmow, to mam aktualnie BLACKMAGIC CINEMA na sprzedaz, nie terkocze, bo manual i kreci 2.5k w RAWie, choc pewnie jak znam zycie, tez jakis minus sie tez znajdzie....

pozdroofka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Sprawdziłem i rzeczywiście bzyczy

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    No, chyba trochę się zagalopowałeś To nie jest dźwięk AF, tylko zmiana ogniskowej. Jak dźwignię przestawisz na na MF, to żeby zrobić zoom-a, to silnik i tak musi zmienić ogniskową, no i będzie bzyczało. Rada jaskiera z zewnętrznym mikrofonem wydaje mi się najsensowniejsza. Gdy testowałem filmowanie w E-PM2, to takiego efektu nie było z prostej przyczyny - zmiana ogniskowej, to kręcenie pierścieniem na obiektywnie, a tu silnik jeździ. Owszem mógłby ciszej, ale podejrzewam, że w otoczeniu gdzie jest dużo zewnętrznych źródeł dźwięku efekt "terkotania" będzie do pominięcia.

Jak sobie przypomnę filmowanie na Minolcie S414 lub Lumiksie FZ-7, gdzie w trakcie filmowania nie dało się zmienić ogniskowej, to i tak jestem happy
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jaskier1969
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mi nie chodzi o jakość filmów, bo wiem, że od tego są kamery. Chodzi mi o ten dźwięk, czy ten aparat tak ma tylko czy inne modele też. Czy to jakieś niedopatrzenie Olympusa ten terkot
    Sporo aparatów ma tego typu problemy choćby z racji tego, że napęd AF jest konstrukcją mechaniczną. Nawet zaawansowane lustrzanki mają z tym problemy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego mikrofonu. Aparaty Panasonica mają dobrze dopracowane opcje filmowania ale za to średnio wypadają pod względem jakości zdjęć. Coś za coś
    ...a tu silnik jeździ...
    - dokładnie o to mi chodziło.
    Ostatnio edytowane przez jaskier1969 ; 17.03.14 o 19:17
    Pozdrawiam - jaskier1969
    http://flickr.com/photos/jaskierek

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Boszsz, toc wiadomo, ze zoom zawsze zagwizdze, my tu rozmawiali o AFie

pozdroofka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Ale ten dźwięk AF to jest nic w porównaniu z tym najazdem zoom'a
    The question is, who cares?

Jd
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    A mnie zastanawia coś całkiem przeciwnego. Czy można dezaktywować przycisk nagrywania? Nie używam i nie zamierzam go używać, a nader często zdarza mi się włączyć go niechcący.
    Niestety Olki nie mają takiej opcji. Przeryłem całą instrukcję XZ-2 i E-M5 i nigdzie nie ma nic na ten temat. Natomiast ma to Panasonic GX7.

PS Ja tez kilka razy przez nieuwagę włączyłem nagrywanie w XZ-2.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów