Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 141

Wątek: Program do obróbki zdjęć - porada przy zakupie

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Program do obróbki zdjęć - porada przy zakupie

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam dość śmiałe stwierdzenie. Mam jedno pytanko, czy w Gimpie otwierasz pliki RAW? Wiem jest tam dodatek UFRaw ale jego użyteczność jest mocno kontrowersyjna. W PS Elements jest Adobe Camera Raw choć okrojony w porównaniu do ACR z pełnego Photoshopa to do podstawowej obróbki jest wystarczający. Używałem Gimpa jakiś czas. zdarza się i teraz, że coś tam w nim robię. W Elements jak dla mnie pracuje się wygodniej (bardziej intuicyjny interfejs) i szybciej. Tak tylko dla przykładu zdarzało mi się nieraz potrzeba wykadrowania z dużego zdjęcia określony wymiar np. 800x540pix. W Elements robi się bardzo prosto wpisując ten rozmiar i się kadruje. To jest jedna operacja, a w Gimpie już tak łatwo nie jest.
    Pytanie dotyczyło edycji zdjęć, a nie otwierania RAW-ów.
    Na gimpuj.info tak to określają -> Gimp to Linuxowy odpowiednik PS. A jest też wersja Windowsowa.
    Na naszym forum bardzo dużo tutków wstawiał Zbyma.
    Sam pracowałem z PS-E dość krótko, i powiem że brakowało mi niektórych funkcji. Fakt - może nie umiałem. Wychodzę jednak z założenia, że najpierw sprawdzę co mi oferuje darmowe oprogramowanie, potem będę kupował.
    Jak do tej pory niczego, absolutnie niczego w Gimpie mi nie brakuje.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Na gimpuj.info tak to określają -> Gimp to Linuxowy odpowiednik PS. A jest też wersja Windowsowa.
    Na naszym forum bardzo dużo tutków wstawiał Zbyma.
    Sam pracowałem z PS-E dość krótko, i powiem że brakowało mi niektórych funkcji. Fakt - może nie umiałem. Wychodzę jednak z założenia, że najpierw sprawdzę co mi oferuje darmowe oprogramowanie, potem będę kupował.
    Jak do tej pory niczego, absolutnie niczego w Gimpie mi nie brakuje.
    No cóż- ja wyjmuje kartę i płacę. Nawet jak mi cena nie bardzo pasuje. Właśnie zaktualizowałem PS do 6-ki. Z programów innych producentów podoba mi się Apreture. I nie jest przesadnie drogi.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Chcąc mieć dobrze obrobione zdjecie to raczej korzysta się z formatu RAW. Co jeśli autor wykonuje zdjęcia tylko w formacie RAW. Dlatego uważam, że Elements jest bardziej uniwersalny, ale to tylko moje zdanie i nie musisz się zgadzać.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MichalP Zobacz posta
    Panowie, spróbuję wyjaśnić jaśniej do czego zmierzam.
    Photoshopa używałem tylko w pracy - nie mam licencji domowej i nie wykorzystywałem go do obróbki zdjęć i wykorzystywać nie będe ze względu na wysoką cenę.
    Nie chcę korzystać z programów darmowych - pytacie dlaczego - odpowiedź brzmi: bo nie. Korzystałem z kilku i nie przypadła mi do gustu ich funkcjonalność, może jest to efekt zbyt długiego użytkowania photoshopa.
    NO, to jak nie, bo nie, zamiast ściągnąć i wypróbować samemu pasuje, bo to darmowe, to lepiej liczyć na opinie innych i kupować w ciemno. Ciekawa koncepcja.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Ja obstawiam Elementsa---można legalnie używać akcji zrobionych na Photoshopie i ma wg mnie najlepszą współpracę z tabletami graficznymi...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Minimum to LR4 + PSE (nie musi być najnowszy). Ten pierwszy nie umożliwia praktycznie żadnego retuszu, za to jest genialny do wołania rawów, natomiast drugi pozwala na pracę na warstwach i maskach, więc nadaje się do retuszu, ale za to ma bardzo okrojonego ACRa.

Jeśli robisz rawy, LR musisz mieć koniecznie. Jeśli nie stać Cię na zakup obu programów, to zastąp PSE Gimpem, ale LRa kup koniecznie. A jeśli robisz jpegi, to LRa możesz w ogóle sobie odpuści i ograniczyć się tylko do PSE.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

A do wołania rawów też musi być coś "nie darmowego"?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Rozumiem Twój argument, że nie chcesz w domu używać pirata. Rozumiem i pochwalam.
    Dalej będzie brutalnie - trudno.
    Argument "nie - bo nie" świadczy o Twojej całkowitej ignorancji w temacie. Niektóre sceny w "Gwiezdnych wojnach" były opracowywane przy pomocy Gimpa.
    Wszystkie programy w zakresie cenowym "mniej niż 500" będą gorsze od Gimpa, a Gimp jest tylko trochę gorszy (ma mniej funkcji, lub inaczej działające) od PS.
    Dosc kontrowersyjna opinia biorac pod uwage fakt ze PSE kosztuje w okolicach 300 zl. Dla kogos kto uzywal PS przestawienie sie na PSE powinno byc duzo latwiejsze niz na GIMP'a

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    A do wołania rawów też musi być coś "nie darmowego"?
    Zapewne nie musi ale Olympus Viewer niestety wymięka przy Lightroom 4.0. Przy okazji jest to świetny sposób katalogowania zdjęć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Dosc kontrowersyjna opinia biorac pod uwage fakt ze PSE kosztuje w okolicach 300 zl. Dla kogos kto uzywal PS przestawienie sie na PSE powinno byc duzo latwiejsze niz na GIMP'a
    Niekoniecznie, bo w PSE prawie nic nie wygląda tak samo i nie jest w tym samym miejscu, co w PSie. Tak czy siak trzeba zmieniać przyzwyczajenia, czy to korzystając z PSE, czy z Gimpa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb