Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Wątek: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Canon 6D - czyżby kolejny (nie)tani fulfrejm?

Tak prosto raczej nie będzie. Sporo ludzi kupuje tanie lustra z mysla o przesiadce na FF z zachowaniem szklarni (poza zoomem 18-55) i jak FF stanieje, to takich będzie jeszcze więcej, dlatego tanie lustra APS-C nie wyginą, a pewnie podzielą się rynkiem z bezlustrami. 1/2"-1" dla kompaktów, a niżej, to już będa telefony i fototablety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Myślisz, że APS-C i APS-H znikną z rynku?
    Nie mówię o formacie matrycy, tylko o konstrukcji wizjera. Sądzę, że wizjery z lustrem i pryzmatem prędzej czy później znikną z półki amatorskiej, bo po prostu będą bez sensu przy bezlusterkowcach.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Sporo ludzi kupuje tanie lustra z mysla o przesiadce na FF z zachowaniem szklarni (poza zoomem 18-55) i jak FF stanieje, to takich będzie jeszcze więcej, dlatego tanie lustra APS-C nie wyginą, a pewnie podzielą się rynkiem z bezlustrami. 1/2"-1" dla kompaktów, a niżej, to już będa telefony i fototablety
    Nie znam nikogo, kto kupuje 1000D z kitem z myślą o przejściu na FF. Taki zakup w 90% przypadków jest przypadkowy i nawet niczym nie uzasadniony. A myśli o przejściu na FF pojawiają się dopiero wtedy, gdy już się zmieni puszkę na lepszą i kupi trochę porządnych szkieł. Równie dobrze można do bezlusterkowców dawać przejściówkę na stare obiektywy i problem z głowy. Zresztą jak ktoś kupi bezlusterkowca z kitem za 2.000 zł i po jakimś czasie stwierdzi, że chce FF, to pójdzie do sklepu i kupi na raty entry level FF za 6.000 zł, zamiast bawić się w półśrodki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...
    Nie znam nikogo, kto kupuje 1000D z kitem z myślą o przejściu na FF. Taki zakup w 90% przypadków jest przypadkowy i nawet niczym nie uzasadniony. A myśli o przejściu na FF pojawiają się dopiero wtedy, gdy już się zmieni puszkę na lepszą i kupi trochę porządnych szkieł. Równie dobrze można do bezlusterkowców dawać przejściówkę na stare obiektywy i problem z głowy. Zresztą jak ktoś kupi bezlusterkowca z kitem za 2.000 zł i po jakimś czasie stwierdzi, że chce FF, to pójdzie do sklepu i kupi na raty entry level FF za 6.000 zł, zamiast bawić się w półśrodki.
    Myślałem, że nie rozważamy preferencji zakupowych Twoich znajomych, tylko spekulujemy na temat przyszłości rynku foto. Jeśli FF zejdzie do poziomu cenowego dwucyfrowych Canonów, to na rynku i tak zostaną najtańsze APS-C, jako start, jako backup. Samym FF bez szkieł przesiadacz z bezlustra zdjęć nie zrobi, więc nie będzie to takie proste.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Obecnie użytkownik 1000D z kitem po zakupie puszki FF też nią żadnych zdjęć nie zrobi, więc co za różnica?

darkelf
    Gość

epicure to jest 3 watek gdzie piszesz o "tanich" FF (do tego na forum olympusa), wymysliles sobie jakas teze i probujesz ja za wszelka cene udowodnic, juz bardziej nawet wypowiedzi freta maja sens

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cieszę się, darkelf, że mi kibicujesz. Czytaj częściej, komentuj, może czasem dodasz coś mądrego od siebie.

darkelf
    Gość

Napisales, ze idzie "bieda fullfrejm od Nikona". Okazalo sie, ze ma on taka cene jak D700. Nie odpowiedziales, czy D700 to bieda fullfrejm. Zignorowales. Bo nie pasuje do Twojej tezy. Zaczynasz znowu z Canonem, mimo, ze cena bedzie podobna. W trzecim watku piszesz o Sony, ktore zawsze mialo tansze lustrzanki (pamietam kilka lat temu reklame na caly budynek ze sony alfa tanio lustrzanka w sprzedazy).

W efekcie wykreowano "fakt medialny" o tanich fullfrejmach. Rzeczywistosc nijak do tego nie pasuje, ale w wirtualnej rzeczywistosci fakt medialny nadal zyje swoim zyciem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Nie zaczynajcie z epicure bo sprowadzi Was do swego poziomu i pokona doswiadczeniem.On zyje tymi przewidywaniami,wnioskami tezami.....
    Ja to bym nawet na prezydenta go wnioskowal

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Napisales, ze idzie "bieda fullfrejm od Nikona". Okazalo sie, ze ma on taka cene jak D700.
    Wiesz na czym polegają wątki plotkarskie? Na pisaniu tego, o czym się mówi w plotkach. Proste, prawda? Tamten wątek powstał na wiele dni przed oficjalną premierą aparatu, gdy wiadomo było jedynie o kilku zdjęciach i nazwie modelu - o niczym więcej. Wszystko poza tym to były wyłącznie plotki i gdybania.

A jeśli chodzi o cenę, to gdy nowy model o lepszych parametrach, który w przedsprzedaży (bo jeszcze go tak naprawdę nie ma - jak się fizycznie pojawi w sklepach, to pewnie będzie tańszy, bo tak się zazwyczaj dzieje), kosztuje tyle samo, co 4-letni staroć z tej samej półki, to można mówić o tym, że jego cena jest wyjątkowo atrakcyjna. Ciekawe czy Olympus, wypuszczając E-PL5, też zaproponuje cenę na poziomie E-PL1, czyli jakieś 900 zł. Jeśli okaże się, że cena będzie wyższa, to oczekuję, że będziesz pierwszą osobą, która zacznie narzekać na to, jaki jest bezczelnie drogi. W końcu Nikon daje nowe w cenie starego, prawda?

Nie odpowiedziales, czy D700 to bieda fullfrejm. Zignorowales.
    No to chyba wysyłałeś to pytanie w kosmos, bo nie przypominam sobie, aby ono do mnie dotarło. Na przyszłość: jeśli o coś mnie pytasz, to adresuj pytanie moim loginem albo wyślij mi je na priv, bo ja nie śledzę każdego Twojego posta (w przeciwieństwie do Ciebie, bo wydajesz się doskonale wiedzieć, o czym piszę, kiedy i w jakim temacie).

Ale odpowiadając: jak na 4-letni korpus cenę D700 uważam za wyjątkowo wysoką. Tyle powinny kosztować aparaty tej klasy, które są na rynku co najwyżej 2 lata. Gdyby jednak w tej cenie pojawiła się jakaś nowość rynkowa o lepszych parametrach, to uznałbym ją za stosunkowo tanią. Tak, mógłbym ją kolokwialnie określić "bieda-fullfrejmem", szczególnie z kitem 24-85 mm, który będzie kosztował zapewne tyle samo, co amatorski GH3 z 12-35, oferując podobne możliwości. Czy teraz zaspokoiłem już Twoją ciekawość?

Bo nie pasuje do Twojej tezy.
    Jakiej tezy?

Zaczynasz znowu z Canonem...
    A bo widzisz, to jest taki dział na forum, na którym zaczyna się wątki o aparatach innych marek. Dział ten zwie się "Pozostali producenci". Jeśli się zgubiłeś i trafiłeś tu przypadkiem, to możesz być tym faktem zaskoczony. Rozumiem to. Sugeruję w takim razie jednak, abyś poprosił któregoś z szanownych moderatorów, aby wziął Cię za rączkę i odprowadził do działu, w którym najbardziej lubisz się bawić.

...mimo, ze cena bedzie podobna.
    Daj namiary na wróżkę, do której chodzisz. Jej cenne przepowiednie przydadzą mi się przy następnej kumulacji lotka.

W trzecim watku piszesz o Sony, ktore zawsze mialo tansze lustrzanki...
    Piszę w wielu różnych wątkach. Ale jak sięgam pamięcią, to nie przypominam sobie, aby w cenach lustrzanek Sony można było zauważyć regułę, że są one tańsze od konkurencji. Był jeden (przynajmniej o jednym wiem) atrakcyjny cenowo model, A850. Ale nie wysuwałbym tak daleko idących wniosków o cenach wszystkich lustrzanek Sony. I nigdy taki wniosek nie padł z mojej strony.

W efekcie wykreowano "fakt medialny" o tanich fullfrejmach. Rzeczywistosc nijak do tego nie pasuje, ale w wirtualnej rzeczywistosci fakt medialny nadal zyje swoim zyciem.
    "Tanio" i "drogo" to pojęcia względne. Należy je do czegoś odnieść i najlepiej, gdyby tym czymś nie było własne widzimisię. Cenę najlepiej odnieść do podobnego wiekiem i zbliżonego parametrami produktu konkurencji. Cenę nowej Dacii należałoby odnieść do ceny innych podobnych nowych samochodów i na podstawie różnicy oceniać, czy jest droga czy tania. Autorytatywne wypowiadanie się o rzekomo wysokiej cenie tego samochodu tylko na podstawie zasobności własnego portfela doprowadzić może jedynie do tego, że osoba wyrażająca taki pogląd uznana zostanie za błazna. Sugeruję zatem stosować obiektywny punkt odniesienia również w przypadku cen aparatów, bowiem i na tym podwórku można z siebie zrobić pośmiewisko.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie zaczynajcie z epicure bo sprowadzi Was do swego poziomu i pokona doswiadczeniem.On zyje tymi przewidywaniami,wnioskami tezami.....
    Ja to bym nawet na prezydenta go wnioskowal
    Jak zwykle pełna humoru i mądrości ludowej wypowiedź. Ale jako że jesteś pupilem tego forum, można Ci wybaczyć, że nie zastanowiłeś się nad nią ani sekundy. Zabawiaj nas dalej i nie myśl przy tym za wiele.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 15.09.12 o 20:13

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Nikon D600 miał być FF dla mas i najpierw spekulowano o cenie 1500$, potem 2600$ a dzień przed premierą okazało się że będzie to 2100$ (dzięki Ci litościwy Nikonie). Wszystkie te przecieki to kontrolowane newsy z agencji PR producenta, bo w wycieki z fabryk ja nie wierzę.
    Rolleicord, Canon
    flickr