Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: FE 170 Kiepska jakość zdjęć

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

FE 170 Kiepska jakość zdjęć

Witam, od kilku dni jestem posiadaczem aparatu FE-170. Niestety jakość zdjęć nie jest satysfakcjonująca, pomimo matrycy 6MPix. Zdjęcia w przybliżeniu są nieostre i granulkowate. Chciałbym wymienić się doświadczeniami z posiadaczem takiego samego modelu i porównać zdjęcia robione w najwyższej jakości. Zastanawiam się czy jest to norma czy usterka podlegająca reklamacji. Pozdrawiam, czekam na odpowiedzi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W jakich warunkach Ci tak wychodza? Wrzuc jakis przyklad.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie wiem jak jest w twoim aparacie ale zdjęcia w kompaktach na maxymalnym powiększeniu są realizowane za pomocą zoomu cyfrowego tzn:

Na poczatku jest wykorzystywany zoom optyczny (realizowany za pomoca soczewek obiektywu ) który powiększa max 3x obraz jeśli skończy się zakres zoomu optycznego wtedy jest wykorzystywany zoom cyfrowy a polega on na tym że jest wycinany kawałek kadru i powiększany a punky których brakuje są interpolowane czyli uśredniane w stosunku do sąsiednich.

Wiąże się to z utratą szczegułów, ziarnem utratą ostrości.

Zoom w kompaktach jest nieprzydatnym gadżetem którego nie powinno się wogóle wykorzystywać, ot taki chwyt reklamowy, moja rada, przy powiększaniu nie wychodz poza zakres zoomu optycznego.
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi, co do posta nr 2, nie używam w ogóle zooma cyfrowego. Zdjęcia faktycznie wychodzą lepiej przy świetle dziennym. Daję link do czterech fotek (makro, wnętrze, wnętrze i dwór):

http://picasaweb.google.pl/staroszczyk/TestAparatu

Proszę o komentarze.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To po prostu szum. Jak jest mniej światła to aparat podnośi czułośc matrycy - stad te efekty,

Ale widzisz, go \tylko w powiększeniu 1:1 po zmniejszeniu jest ok, co zreszta widać na tych zdjeciach... na papierze tez będzie ok.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hmm , niestety tak to jest z tymi małymi kompakcikami , nie wiem czy mozesz ręcznie ustawić na " sztywno " ISO ( obawiam sie że nie ) .
    Patrząc na zdjęcia to o ile fotka psiaka jest ok . to zdjęcia w pomieszczeniu maja typowe mankamenty małych kompaktów ( wyłaczyłbym tu Fuji F30/31 ) , niedoświetlone , zaciemnione narożniki , słaba lampa błyskowa , szumy matrycy .
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yacek
    hmm , niestety tak to jest z tymi małymi kompakcikami , nie wiem czy mozesz ręcznie ustawić na " sztywno " ISO ( obawiam sie że nie ) .
    Patrząc na zdjęcia to o ile fotka psiaka jest ok . to zdjęcia w pomieszczeniu maja typowe mankamenty małych kompaktów ( wyłaczyłbym tu Fuji F30/31 ) , niedoświetlone , zaciemnione narożniki , słaba lampa błyskowa , szumy matrycy .
    fe to totalne automaciki. I kupując je trzeba mieć tego świadomosc. Ja kupiłem i jestem zadowolony - ale kupic trzeba świadomie, a nie brac co popadnie, a potem narzekać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez yacek
    fe to totalne automaciki. I kupując je trzeba mieć tego świadomosc. Ja kupiłem i jestem zadowolony - ale kupic trzeba świadomie, a nie brac co popadnie, a potem narzekać.
    popieram , ja ( i moja żonka ) ostatnio "naciełem " sie na ixsus-ie 75 , niby wsio cacy , ładny metalowy korpus , duży monit ładnie świecący , cacko , dobre noty w testach internetowych ( zagranicznych ) , mi fotki nie odpowiadały i mojej żonce , moze miałem pecha i trafiłem na wadliwy egzemplarz , całe szczęście że udało mi się wymienić na A710IS
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja miałem doczynienia z sony N1 i powiem wam że jak na taki aparacik to jestem pod wrażeniem fotek jakie z niego wychodzą, przed zakupem E500 rozważałem też zakup Sony N2 wtedy foteczki były by pewnie super, no ale to już najwyższa półka kompaktów.
    A tu przykład fotek, były robione w pochmurny dzień, są tylko zmniejszone i wyostrzone o 2-3 ponkty w Olympus master 2 ( oczuwiście wszystkie ustawienia auto ):
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

Awatar piotrekp
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A mnie się nieśmiało wydaje, że są to po prostu "początki" robienia nowym aparatem. Najpierw go trochę wypróbujesz, potem sobie pomyślisz że można by np. zadbać o lepsze światło, zaaranżować sytuację itp., i tak, stopniowo, będzie coraz lepiej. Fajne foty można robić każdym aparatem. Po prostu fotografuj to, co uznajesz za warte sfotografowania i nie przejmuj się, że czasem coś nie wychodzi (też nie jestem fachowcem więc wiem to po sobie )
    pozdrawiam