mnie nic nie chwyta ... w ostatniej wrzucie "odbitkom" brakuje jakości - co szczególnie widoczne jest w ostatnim zdjęciu... może warto lekko podostrzać i podbijać kolory : )
Pozdrawiam
mnie nic nie chwyta ... w ostatniej wrzucie "odbitkom" brakuje jakości - co szczególnie widoczne jest w ostatnim zdjęciu... może warto lekko podostrzać i podbijać kolory : )
Pozdrawiam
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
Witaj.
Skro chcesz być krytykowany...
Las - za bardzo szumi, za duże ziarno, za dużo czerni w cieniach. Mam wrażenie, że minimalnie leci w lewo, ale może to tylko wrażenie. Mgła jest trudna do fotografowania.
Ścieżka - kadr nawet ujdzie w tłoku, choć zdjęcie typu pamiątka, ale ja bym kadrowała tak, żeby ten stosik drewna był w mocnym punkcie.
Żabka - ciut lepiej, ale ostrość chyba jednak nie na oku, tylko na kamieniu. Przeszkadzają te białe farfocle na górze.
Bajorko - takie sobie bajorko czy insza woda. Ciemne, trzeba by wyciągnąć kolory z cieni, a wtedy od razu będą szumy. Robisz kitem? 40-150 nie lubi takich warunków, dobrze się sprawdza w lepszym świetle, chyba, że używasz statywu, to będzie nieco lepiej.
Murek - kadr ok, ale treści brak. Ot, murek i to z chwastami.
Ruinki - do wyprostowania prawa góra, niebo ma dziwny zafarb.
Pomniczek - ciemny jak noc i raczej nic z niego nie wyciągniesz, kadr taki, jakby brodacz brał nogi za pas i musiałeś go łapać w ostatniej chwili.
Widoczek - do albumu rodzinnego, nie ma tu ani treści, ani kadru.
Moje rady:
-zacznij od focenia nawet banalnych przedmiotów i miejsc, ale dobrze oświetlonych
-nie szukaj na początek trudnych tematów
-tak kadruj, by ważne elementy były w mocnych punktach
-przeglądaj forum, szukaj wątków, w których tematem zdjęć jest to, co lubisz i zwracaj uwagę na to, co sprawia, ze ta fotka się innym podoba
-wstawiaj po 3 fotki, łatwiej się do nich odnieść.
pozdrawiam
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
widzę największy problem z ostrością. jak zostanie to poprawione będzie tylko lepiej.
u mnie na monitorze w lapku wyglada ok - w kazdym razie widze to tak jak chcialem zeby wygladalo. mialo byc zimno, sennie i mimo wszystko ponuro.
oko wyszlo ostro, tyle ze po pomniejszeniu stracilo troche na ostrosci. ma ktos jakis dobry przepis na pomniejszanie? w paru stopniach, za kazdym razem wyostrzajac czy raz zmniejszyc i raz wyostrzyc? albo jak to robic np. w Olympus Masterze?
wzialem pod uwage Twoja rade o fotografowaniu prostych obiektow![]()
chyba przegialem z przyciemnianiemjesli ktos ma chwile i ochote moge podrzucic rawa, bardzo chetnie widzialbym inne spojrzenie
wszystkie fotki robione kitami, wiekszosc 40-150, czasem z raynoxem. jesli chodzi o podbijanie kolorow to sam nie wiem jak to rozwiazac - u mnie to wyglada ok, mniej wiecej taki efekt chcialem osiagnac. nie mam chwilowo warunkow na podlaczenie lepszego ekranu niz ten w laptopie, a wiem ze matryca w nim do rewelacyjnych nie nalezy. kazdy zreszta widzi ten sam obraz inaczej. dlatego zalezy mi na opiniach wielu ludzi, o roznym spojrzeniu na ten sam temat. a za te juz napisane dziekujei prosze o wiecej.
coz za odzew...![]()
Musisz się do tego przyzwyczaić bo ja już takiej schizy dostaję pisząc sam do siebie, że psychiatryki focę
Nie wiem czy korzystasz z jakiś programów przy obrabianiu fotek ale na początek najprostsza sprawa to zabawa jasnością i kontrastem, która już może przynieść i to nawet znaczącą poprawę tego co wyszło z aparatu w JPEG.
Ja tylko i wyłącznie od wielu lat na laptopach pracuję. Nie ma co gadać o lepszym ekranie bo to nic nie daje. zainstaluj sobie Photoscape, program prosty, po polsku. Zmniejszasz zdjęcie do 800 na dłuzszym boku a następnie wyostrzanie x2, ja tak robię od dawna i nikt mi nie pisze że z ostrością nie tak, no chyba że fota jest spie... wtedy zaden program nie pomoże.
Jeśli chodzi o mgłę, to twoje zdjęcie nie jest takie jakie napisałeś że jest, jest do niczego, i jeśli masz Rawa to przysiądź nad nim trochę.
Dawaj mniej zdjęć na raz, a najlepiej jedno, czy dwa jeśli chcesz by konkretnie komentować.
Mgłę, przy takim świetle - statyw, wyłączona stabilizacja, iso najmniejsze jakie daje puszka. I nie zrażaj się ja setki zdjęć wywalałem do kosza zanim doszedłem do wprawy. Cyfra daje nam taką możliwość. Ja uczyłem się krajobrazu sam, patrząc na zdjęcia innych, starając się dogonić choć troszkę z poziomem. To dobra szkoła choć czasochłonna, i trwa trochę nim efekty staną się w miarę zadowalające.
1 nieostre
2 dobrze, że nie ma zbytnich przepałów, ale mało mówi
3 fajne
4 kadr z tyłu średnio pasuje do łabędzia
5 nieostre
6 fajne, ale minimalnie leci ostrośc. Szkoda, bo fajne
7 fajne
9 fajne
11 bardzo fajne
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
19.
fotki wrzucam na imageshack, mozliwe ze ten serwer jeszcze od siebie cos robi ze zdjeciami
Ostatnio edytowane przez dzikie_weze ; 23.11.12 o 19:13