Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Dzikie poczatki...

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Odp: Dzikie poczatki...

mnie nic nie chwyta ... w ostatniej wrzucie "odbitkom" brakuje jakości - co szczególnie widoczne jest w ostatnim zdjęciu... może warto lekko podostrzać i podbijać kolory : )

Pozdrawiam
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Witaj.

Skro chcesz być krytykowany...

Las - za bardzo szumi, za duże ziarno, za dużo czerni w cieniach. Mam wrażenie, że minimalnie leci w lewo, ale może to tylko wrażenie. Mgła jest trudna do fotografowania.

Ścieżka - kadr nawet ujdzie w tłoku, choć zdjęcie typu pamiątka, ale ja bym kadrowała tak, żeby ten stosik drewna był w mocnym punkcie.

Żabka - ciut lepiej, ale ostrość chyba jednak nie na oku, tylko na kamieniu. Przeszkadzają te białe farfocle na górze.

Bajorko - takie sobie bajorko czy insza woda. Ciemne, trzeba by wyciągnąć kolory z cieni, a wtedy od razu będą szumy. Robisz kitem? 40-150 nie lubi takich warunków, dobrze się sprawdza w lepszym świetle, chyba, że używasz statywu, to będzie nieco lepiej.

Murek - kadr ok, ale treści brak. Ot, murek i to z chwastami.

Ruinki - do wyprostowania prawa góra, niebo ma dziwny zafarb.

Pomniczek - ciemny jak noc i raczej nic z niego nie wyciągniesz, kadr taki, jakby brodacz brał nogi za pas i musiałeś go łapać w ostatniej chwili.

Widoczek - do albumu rodzinnego, nie ma tu ani treści, ani kadru.

Moje rady:
    -zacznij od focenia nawet banalnych przedmiotów i miejsc, ale dobrze oświetlonych
    -nie szukaj na początek trudnych tematów
    -tak kadruj, by ważne elementy były w mocnych punktach
    -przeglądaj forum, szukaj wątków, w których tematem zdjęć jest to, co lubisz i zwracaj uwagę na to, co sprawia, ze ta fotka się innym podoba
    -wstawiaj po 3 fotki, łatwiej się do nich odnieść.

pozdrawiam
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

widzę największy problem z ostrością. jak zostanie to poprawione będzie tylko lepiej.

Awatar dzikie_weze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nevra Zobacz posta

Las - za bardzo szumi, za duże ziarno, za dużo czerni w cieniach.
    u mnie na monitorze w lapku wyglada ok - w kazdym razie widze to tak jak chcialem zeby wygladalo. mialo byc zimno, sennie i mimo wszystko ponuro.

Żabka - ciut lepiej, ale ostrość chyba jednak nie na oku, tylko na kamieniu.
    oko wyszlo ostro, tyle ze po pomniejszeniu stracilo troche na ostrosci. ma ktos jakis dobry przepis na pomniejszanie? w paru stopniach, za kazdym razem wyostrzajac czy raz zmniejszyc i raz wyostrzyc? albo jak to robic np. w Olympus Masterze?

Murek - kadr ok, ale treści brak. Ot, murek i to z chwastami.
    wzialem pod uwage Twoja rade o fotografowaniu prostych obiektow

Pomniczek - ciemny jak noc i raczej nic z niego nie wyciągniesz
    chyba przegialem z przyciemnianiem jesli ktos ma chwile i ochote moge podrzucic rawa, bardzo chetnie widzialbym inne spojrzenie

wszystkie fotki robione kitami, wiekszosc 40-150, czasem z raynoxem. jesli chodzi o podbijanie kolorow to sam nie wiem jak to rozwiazac - u mnie to wyglada ok, mniej wiecej taki efekt chcialem osiagnac. nie mam chwilowo warunkow na podlaczenie lepszego ekranu niz ten w laptopie, a wiem ze matryca w nim do rewelacyjnych nie nalezy. kazdy zreszta widzi ten sam obraz inaczej. dlatego zalezy mi na opiniach wielu ludzi, o roznym spojrzeniu na ten sam temat. a za te juz napisane dziekuje i prosze o wiecej.

Awatar dzikie_weze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

coz za odzew...

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzikie_weze Zobacz posta
    coz za odzew...
    Musisz się do tego przyzwyczaić bo ja już takiej schizy dostaję pisząc sam do siebie, że psychiatryki focę

Nie wiem czy korzystasz z jakiś programów przy obrabianiu fotek ale na początek najprostsza sprawa to zabawa jasnością i kontrastem, która już może przynieść i to nawet znaczącą poprawę tego co wyszło z aparatu w JPEG.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Ja tylko i wyłącznie od wielu lat na laptopach pracuję. Nie ma co gadać o lepszym ekranie bo to nic nie daje. zainstaluj sobie Photoscape, program prosty, po polsku. Zmniejszasz zdjęcie do 800 na dłuzszym boku a następnie wyostrzanie x2, ja tak robię od dawna i nikt mi nie pisze że z ostrością nie tak, no chyba że fota jest spie... wtedy zaden program nie pomoże.

Jeśli chodzi o mgłę, to twoje zdjęcie nie jest takie jakie napisałeś że jest, jest do niczego, i jeśli masz Rawa to przysiądź nad nim trochę.
    Dawaj mniej zdjęć na raz, a najlepiej jedno, czy dwa jeśli chcesz by konkretnie komentować.
    Mgłę, przy takim świetle - statyw, wyłączona stabilizacja, iso najmniejsze jakie daje puszka. I nie zrażaj się ja setki zdjęć wywalałem do kosza zanim doszedłem do wprawy. Cyfra daje nam taką możliwość. Ja uczyłem się krajobrazu sam, patrząc na zdjęcia innych, starając się dogonić choć troszkę z poziomem. To dobra szkoła choć czasochłonna, i trwa trochę nim efekty staną się w miarę zadowalające.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

1 nieostre
    2 dobrze, że nie ma zbytnich przepałów, ale mało mówi
    3 fajne
    4 kadr z tyłu średnio pasuje do łabędzia
    5 nieostre
    6 fajne, ale minimalnie leci ostrośc. Szkoda, bo fajne
    7 fajne
    9 fajne
    11 bardzo fajne
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Ja tylko i wyłącznie od wielu lat na laptopach pracuję. Nie ma co gadać o lepszym ekranie bo to nic nie daje. zainstaluj sobie Photoscape, program prosty, po polsku. Zmniejszasz zdjęcie do 800 na dłuzszym boku a następnie wyostrzanie x2, ja tak robię od dawna i nikt mi nie pisze że z ostrością nie tak, no chyba że fota jest spie... wtedy zaden program nie pomoże.

Jeśli chodzi o mgłę, to twoje zdjęcie nie jest takie jakie napisałeś że jest, jest do niczego, i jeśli masz Rawa to przysiądź nad nim trochę.
    Dawaj mniej zdjęć na raz, a najlepiej jedno, czy dwa jeśli chcesz by konkretnie komentować.
    Mgłę, przy takim świetle - statyw, wyłączona stabilizacja, iso najmniejsze jakie daje puszka. I nie zrażaj się ja setki zdjęć wywalałem do kosza zanim doszedłem do wprawy. Cyfra daje nam taką możliwość. Ja uczyłem się krajobrazu sam, patrząc na zdjęcia innych, starając się dogonić choć troszkę z poziomem. To dobra szkoła choć czasochłonna, i trwa trochę nim efekty staną się w miarę zadowalające.
    Święte słowa. Ja również pracuję wyłącznie na laptopie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar dzikie_weze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

19.

fotki wrzucam na imageshack, mozliwe ze ten serwer jeszcze od siebie cos robi ze zdjeciami
    Ostatnio edytowane przez dzikie_weze ; 23.11.12 o 19:13