dlaczego od razu wytykania błędów a nie pochwał. Dla mnie ok..z ostrością coraz lepiej
![]()
na pochwalach daleko nie zajdea jesli ktos sensownie napisze co jest nie tak z tymi zdjeciami to czegos sie przynajmniej naucze
Widzę, że makro męczysz nadal. Nie łatwy kawałek chleba. Zdjęcia coraz lepsze, ale nadal z ostrością jak dla mnie nie tak, na 7 złapana na odnóżu robala a lepiej było by na "twarzy"... Mucha chyba mocno wyostrzana jest nie wiem co nie zagrało ale nie jest źle (moje początki były podobne)
9 no tu z ostrym tematem zdjęcia już nie ma problemu, jest jak najbardziej ok, może gdyby pobawić się obróbką, światłem było by jeszcze lepiej
10 nie oceniam bo tu można by punkt ostrości w różnych miejscach łapać i będzie ok, ty wiesz gdzie miał być i pod tym kontem sam musisz ocenić czy Ci się udało czy nie.
Trening czyni mistrza, trzeba sporo zdjęć zrobić, by poznać aparat, jego możliwości i ograniczenia i zacząć je wykorzystywać.
czekam na kolejne fotki
pozdr.
może delikatnie rozjaśnić pająka. Co do raynoxa to trzeba mieć cierpliwość ale za którymś razem uda się trafić z ostrością prosto w owada gały![]()
Ostatnio edytowane przez tkud ; 25.09.12 o 23:10
mnie trochę makro pociąga wiec dorzuce trzy grosze ; ) - mucha jest prawie dobra tyle że za mało ostra i słabo skadrowana (a podłoże jest wiec potencjał był) - by zaciekawić zbliżeniem prócz ostrego "modela" można wykazać się nieszablonowym kadrem (nawet centralnym ale przemyślnie poprzesuwanym w którąś ze stron - ja zawsze próbuje powiększyć kadr w stronę którą "robal" patrzy), ciekawymi "podbitymi" kolorami (szczególnie w tle - pamiętam że zawsze krytykowano mnie za beznadziejny dalszy plan) i zaskakującym światłem (warto poczekać chwilkę przy zachmurzeniu - może warunki się zmienią - albo podejsć z innej strony - nie raz nie dwa odsłaniałem światło przestawiając siakieś gałązki czy inne liście)... : )
Będę zaglądał : )
Pozdrawiam
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem