Strona 13 z 30 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Wynika z tego, ze ogniskowa musimy sobie sami dobrac do portretu, w zaleznosci od grubosci twarzy modela
    To jest ta sama twarz, tyle, ze potraktowana różnymi ogniskowymi. Nie bez powodu 85mm i 135mm są nazywane portretówkami. Krótszymi ogniskowymi można też robić ciasne portrety, ale trzeba bardziej zwracać uwagę na anatomię twarzy, aby czegoś nie uwypuklić. Poza tym lepiej widać różnicę jak obok siebie zestawi się zdjęcia robione różnymi obiektywami, jeśli robi się jedną ogniskową, to czasami ciężko jest dopatrzeć się czegoś nieprawidłowego.

Cytat Zamieszczone przez frytek1986
    Jakieś konkrety? Rozmawiajmy rzeczowo nt NEX6. Z testów sampli itp. widać oczywistą różnicę między 5n a GH2. Chciałbym wiedzieć jak wypada porównanie NEX6 vs GH2 ew NEX6 vs GH3 (no i jeszcze najlepiej to wszystko vs OMD)
    OMD pod kątem filmowania wypada najgorzej, chyba nawet tu Fatman porównywał OMD do NEX-5N.
    Sony i Panasonic mają też zupełnie inne filozofie w kwestii filmowania przez bezlustrowce. Panasonic ma modele GH z doskonałym trybem filmowym, Sony natomiast oferuje kamery filmowe z bagnetem E i matrycą z NEXów. Niemniej jednak funkcja filmowania w NEX'ach stoi na wysokim poziomie ... z resztą z filmem jest podobnie jak z fotografią, nie ważne czym, ważniejsze są umiejętności operatora i pomysł.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Niemniej jednak funkcja filmowania w NEX'ach stoi na wysokim poziomie
    Nie licząc tego, że na stabilizacji taki Nex 7 potrafi się przegrzać w czasie filmowania po 3 minutach. To samo u Soniaków z półprzepuszczalnymi lustrami. Po 2 latach filmowania A55, EM-5 przyniósł w moim przypadku dużo większą swobodę działania, celniejszy fokus i znacznie większą głębię ostrości przy tych samych przysłonach co w APS-C.
    E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
    7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    Nie licząc tego, że na stabilizacji taki Nex 7 potrafi się przegrzać w czasie filmowania po 3 minutach.
    Przecież NEXy nie mają stabilizowanej matrycy.
    Stabilizacja jest potrzebna jak się kręci z ręki u cioci na imieninach ....
    To my tu przeliczamy się na klatki na sek, Megabity strumienia, aby potem wyjechać z tekstem o stabilizacji .....?
    Cytat Zamieszczone przez LuiN Zobacz posta
    To samo u Soniaków z półprzepuszczalnymi lustrami. Po 2 latach filmowania A55, EM-5 przyniósł w moim przypadku dużo większą swobodę działania, celniejszy fokus i znacznie większą głębię ostrości przy tych samych przysłonach co w APS-C.
    Widzisz jednemu zależy na dużej GO, innemu na małej ... nie dogodzisz.

PS
    Zazwyczaj jedno ujęcie do filmu trwa o wiele krócej niż 3 minuty ... chyba, ze dalej rozmawiamy o filmach u cioci ....
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 1.10.12 o 15:11

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Przecież NEXy nie mają stabilizowanej matrycy.
    Stabilizacja jest potrzebna jak się kręci z ręki u cioci na imieninach ....
    To my tu przeliczamy się na klatki na sek, Megabity strumienia, aby potem wyjechać z tekstem o stabilizacji .....?

Zazwyczaj jedno ujęcie do filmu trwa o wiele krócej niż 3 minuty ... chyba, ze dalej rozmawiamy o filmach u cioci ....
    Ze stabilizacją w Nexach masz oczywiście rację - mea culpa.

Nie zmienia to faktu przegrzewania się Nexów i lusterek Sony z półprzepuszczalnym lustrem. Kręcę dużo materiałów dłuższych niż trzy minuty na potrzeby recenzji sprzętu. Nawet jeśli będziesz sobie dawkował ujęcia po 2-3 minuty, to jeśli masz zebrać dajmy na to 25 min. finalnego materiału jednym ciągiem i tak matryca się przegrzewa. Co jakiś czas trzeba zrobić sobie przerwę by móc nagrać kolejne ujęcie. Po pierwszym "przegrzanym nagraniu" zwykle każde następne ujęcie kończy się monitem z termometrem i samoistnym wyłączeniem aparatu.

Dodam tylko, że w A55 stabilizację wyłączałem przy pracy na statywie, a zdjęcia do testów starałem się robić dopiero po nagraniach, by niepotrzebnie nie rozgrzewać sensora. Pomagało, ale nie na tyle by móc mówić o komforcie działania.

---------- Post dodany o 15:29 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------

Tu przegrzewanie się Nexa 7:

A tu proponowane "rozwiązanie" dla Nexów:
    Ostatnio edytowane przez LuiN ; 1.10.12 o 15:28

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Kolego LiuN, nie demonizujcie. Sam mam NEX-3, czasami używam go do nagrywania występów dzieciaków w przedszkolu, więc nagrania dwudziestoparo minutowe nie są mojemu NEXowi obce. Nigdy nie pojawił się komunikat o przegrzaniu. Fakt bolączką NEXa 3 i 5 było przegrzewanie, ale zostało to usunięte poprzez upgrade oprogramowania.
    Czy wyobrażasz sobie co by się działo z systemem NEX, gdyby tak jak mówisz po 3 minutach filmowania występowało przegrzewanie w każdej puszce???? Nie przesadzaj, na tym forum naprawdę są ludzie, którzy bardzo dobrze znają sprzęty różnych producentów.

| OlyJedi Awatar LuiN
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

@tymczasowy_

Ależ nie śmiem demonizować i nie mam w tym żadnego interesu. Nie podważam też wiedzy Klubowiczów. Na przegrzewającej matrycy w Sony przejechałem się jednakowoż wielokrotnie i na ten temat uczulam tylko i wyłącznie w dobrych intencjach.

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

czy ne6 ma matryce z nex7, czy tez stworzyli nowa, po ktorej mozna spodziewac sie jeszcze lepszych osiagow?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    czy ne6 ma matryce z nex7, czy tez stworzyli nowa, po ktorej mozna spodziewac sie jeszcze lepszych osiagow?
    Jeśli jest inna ilość Mpix to i matryca musi być inna.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jak moze miec te sama matryce skoro to jest 16 vs 24 MPix, a do tego na matrycy NEX-6 sa piksele do AF z detekcja fazowa. To zupelnie inne konstrukcje, podejrzewam, ze ta z NEX-6 to rozwiniecie bardzo udanej konstrukcji znanej ze swietnych osiagow min w Pentaxie K-5, czy Nikonie D7000.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

mhm, nie przeczytalem specyfikacji ;p