Strona 25 z 30 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 294

Wątek: Sony NEX-6

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

jak na body z 2 letnia gwarancja chyba nie jest zle , osobiscie gdybym mial to bym skorzystal z okazji , kit nie lezy w zakresie moich zainteresowan , i tak bym dokupil stalki sigmy i samyanga 8mm , dodatkowo przejsciowke do szkiel manualnych , no i jest okazja zaoszczedzic kilka stowek ,pozdr

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    , i tak bym dokupil stalki sigmy
    o jakich ogniskowych ?

widzę, że nex6 ciągle chodzi Ci po głowie przyspawaniec w x100 ogranicza czasem ?
    pozdr
    runner

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chreasy Zobacz posta
    o jakich ogniskowych ?

widzę, że nex6 ciągle chodzi Ci po głowie przyspawaniec w x100 ogranicza czasem ?
    pozdr
    zawsze chodzil ale nie jako zamiennik tylko uzupelnienie , gdybym mial cisnienie sprzedalbym 3 miesiecznego fujika dolozyl dwie trzy stowki i mam tego nexa , ale to najlepszy aparat jaki mialem do tej pory , a stalki sigmy sa tylko dwie na rynku , 19mm i 30 mm tanie i dobre ,pozdr

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    zawsze chodzil ale nie jako zamiennik tylko uzupelnienie , gdybym mial cisnienie sprzedalbym 3 miesiecznego fujika dolozyl dwie trzy stowki i mam tego nexa , ale to najlepszy aparat jaki mialem do tej pory , a stalki sigmy sa tylko dwie na rynku , 19mm i 30 mm tanie i dobre ,pozdr
    A nie myślałeś o NX200?
    Nex jest b.interesujący ale ten Samsung kosztuje połowę tego co NEX i posiada nieprzyzwoicie tanie a zarazem dobre stałki.
    Chcę jeszcze utrzymać Pentaxa i szukam tylko czegoś lżejszego na wyjazdy i ew. do streetu - Nex ciągnie ale budżetowy jest Samsung.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

NX200 to jest konkurent dla NEX-3/5 które również są znacznie tańsze niż szóstka.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    NX200 to jest konkurent dla NEX-3/5 które również są znacznie tańsze niż szóstka.
    Nie stawiałbym NX200 ze względu na brak wizjera obok starszych Nexów - dopiero NEX5r jest jakimś konkurentem ale kosztuje więcej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

A co ten NX200 ma takiego, że stawiasz go powyżej NEX-3/5 i nawet proponujesz zamiast NEX-6?

Szybkie porównanie:
    - NEX-F3 ma wbudowaną lampę (którą można dodatkowo odchylać), NX200 nie ma wbudowanej lampy
    - NEX-F3 umożliwia podłączenie wizjera, NX200 nie ma takiej możliwości
    - NEX-F3 ma mniej pikseli, ale matryca daje lepszą jakość zdjęć
    - NEX-F3 ma gibany ekran
    - NX200 ma więcej klatek/s ale aparat zapycha się już po 1 sekundzie i trzeba potem długo czekać na opróżnienie bufora
    - NX200 ma gorącą stopkę, i to jest jedyna zaleta NX200 jaką widzę, niestety zaleta której nie można w pełni wykorzystać bo lampy systemowe Samsunga oferują niewiele więcej niż te dla małych NEX-ów (odchylanie palnika jedynie do góry i brak innych funkcji). A jak ktoś chce podłączyć niesystemową to na upartego pod NEXa można kupić przejściówkę na stopkę ISO.

Więc wygląda na to, że NEX-F3 jest lepszy niż NX200. Nie mówiąc już o NEX-6 który ma jeszcze świetny wizjer i gorącą stopkę.

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    A nie myślałeś o NX200?
    Nex jest b.interesujący ale ten Samsung kosztuje połowę tego co NEX i posiada nieprzyzwoicie tanie a zarazem dobre stałki.
    Chcę jeszcze utrzymać Pentaxa i szukam tylko czegoś lżejszego na wyjazdy i ew. do streetu - Nex ciągnie ale budżetowy jest Samsung.
    myslalem niejednokrotnie o samsungu , ale brak wizjera chocby zewnetrznego dyskwalifikuje ten sprzet dla mnie , akurat trafila mi sie okazja zarobienia dodatkowych pieniedzy i juz w marcu bede mial fundusze aby kupic ten sprzet z zestawem tych trzech stalek nawet w obecnych cenach , ale pewnie kupie taniej , kusza tez nowe peny + swietny Vf-2 , do tego stalka 12mm i 20mm panasonica + samyang 7,5 mm , po glowie chodzi mi tez caly czas ricoh gxr z dwoma modulami staloogniskowymi , ciezka bedzie wybrac ale poki co ten sony jest faworytem i pewnie wyjdzie najtaniej ,koszt zewnetrznego wizjera to prawie jedna stalka od sigmy ,pozdr

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    A co ten NX200 ma takiego, że stawiasz go powyżej NEX-3/5 i nawet proponujesz zamiast NEX-6
    Nie proponuję zamiast 6 ale jest b.ciekawą alternatywą dzięki przystępnej cenie i tanim obiektywom.

NEX-F3 ma wbudowaną lampę (którą można dodatkowo odchylać), NX200 nie ma wbudowanej lampy
    OMD też nie ma a ludzie pomimo tego go kupują.
    NEX-F3 umożliwia podłączenie wizjera, NX200 nie ma takiej możliwości
    Fakt
    NEX-F3 ma mniej pikseli, ale matryca daje lepszą jakość zdjęć
    Niezupełnie - Nex ma lepsze jpg a jakość Raw jest b.podobna.
    NEX-F3 ma gibany ekran
    Jak każdy NEX
    NX200 ma więcej klatek/s ale aparat zapycha się już po 1 sekundzie i trzeba potem długo czekać na opróżnienie bufora
    Nie zauważyłem - nie strzelam długimi seriami.
    NX200 ma gorącą stopkę, i to jest jedyna zaleta NX200 jaką widzę, niestety zaleta której nie można w pełni wykorzystać bo lampy systemowe Samsunga oferują niewiele więcej niż te dla małych NEX-ów (odchylanie palnika jedynie do góry i brak innych funkcji). A jak ktoś chce podłączyć niesystemową to na upartego pod NEXa można kupić przejściówkę na stopkę ISO
    To chyba zaleta? mogę sobie też podłaczyć mojego Tumaxa w manualu i mam obracany w pionie i poziomie palnik.

Więc wygląda na to, że NEX-F3 jest lepszy niż NX200. Nie mówiąc już o NEX-6 który ma jeszcze świetny wizjer i gorącą stopkę
    Zapomniałeś wspomnieć o sterowaniu w NEX-f3 w którym do zmiany prawie każdej funkcji trzeba się grzebać w menu - to w Samsungu zajmuje 1-2kroki, NX200 posiada też dwa pokrętła do zmiany parametrów i dedykowaną funkcję iFn w niektórych obiektywach. Ekran nie jest gibany ale ma dobrą jasność i kontrast i jest widoczny pod prawie każdym kątem a funkcje są wyświetlane poza obszarem roboczym dzięki czemu zawsze korzystamy z 3" ekranu.

Wspomniałem, że Samsung NX200 kosztuje z kitem na Amazonie 370 Funtów - 100 funtów mniej niż NEX 5R i ponad 400 taniej niż NEX 6? - może warto czasem spojrzeć też na ofertę konkurencji??

A o NEX-ie 6 czy 5R też jeszcze pomyślę
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 1.12.12 o 22:39

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Nowy test na Fotoblogia.