co proponujesz?
co proponujesz?
to na pewno. Optymalnie będzie pewnie dopiero przed świętami.
Jestem właśnie przy wyborze aparatu. U mnie po zaprezentowania nowosci na Photokinie na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6 (pierwszy aparat Sony, który mi się podoba) na miejscu trzecim jest nowy PEN E-PL5 od Olympusa. Zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądało cenowo i myśle ze na początku listopada wszystkie modele bedą już dostępne na rynku.
Dopisz sobie do listy OMD, szklarnia w Olku jest dużo ciekawsza niż w Fuji i Sony.
OM-D wchodzi w grę, ale pisałem tutaj o aparatach, które zostały zaprezentowane na Photokinie. Jeżeli biorąc aparaty które już są dostępne na rynku to do listy dopisuje właśnie OM-D, Fuji X100, E-P3, GX1, NEX 7. Dokładnie w takiej kolejności.
Aparaty te różni głównie stylistyka, gadżety na pokładzie i wybór obiektywów. Tutaj powinieneś rozstrzygnąć, który jest dla Ciebie lepszy, bo reszta, czyli jakość zdjęć, możliwości fotograficzne i sprawność działania pewnie będą z grubsza podobne.
Na pewno jest liczniejsza. A czy ciekawsza, to już zależy, co kto lubi. Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wcale nie przesadzam. Wymieniłeś 6 naprawdę fajnych obiektywów, ale z ilu? 30? 40? Cała reszta to ciemnozoomy lub twory typu 17 f/2,8 lub 15 f/8. Rozumiem dlaczego takiego obiektywy są w ofercie i neguję racji ich istnienia, niemniej jednak subiektywnie uważam je za bidne i nudne. Poza tym jeśli ktoś celuje w półkę OM-D, NEX-6 czy X-E1, to może być zainteresowany trochę bardziej wyżyłowaną optyką, niż tylko stałki f/1,8 i f/2,8. Jeśli chodzi o jasne (a przynajmniej nie zabójczo ciemne) zoomy czy stałki f/1,4.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przeglądając dostępna szklarnie Fuji, Olka i Sony to odpowiadają mi w takiej kolejności w jakiej napisałem. Jeżeli chodzi o ogniskowe. Natomiast jakośc i możliwości to już inna sprawa.