Strona 4 z 30 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 294

Wątek: Sony NEX-6

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Sony NEX-6

co proponujesz?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frytek1986 Zobacz posta
    co proponujesz?

Poczekać aż potanieje.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

to na pewno. Optymalnie będzie pewnie dopiero przed świętami.

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frytek1986 Zobacz posta
    No dla mnie kusząca propozycja bardzo. Ogólnie stoję przed wyborem sprzętu (w zasadzie systemu - bo docelowo chciałbym zoom + ze 2 jasne stałki) i tego NEXa 6 obserwuję już jakiś czas. Kusi przede wszystkim większa matryca niż w OMD i kompaktowość w stosunku do.. D600

Może porównanie jest nie na miejscu... ale jednak tak trochę mam. Sprzęt zupełnie inny a jednak adresowany według mnie do tych samych ludzi - ambitnych amatorów. Pełna klatka bardzo kusi.. cena mniej.

A może by tak GH3.. ale tutaj znowu ta matryca nie za duża.. choć możliwość hacku i późniejsza jakość filmów (jak się spodziewam) będzie kosmiczna. A kręcić też trochę zamierzam. Oczywiście wszystko amatorsko.

Może ktoś jeszcze stoi przed takim wyborem i chciałby wymienić uwagi?
    Jestem właśnie przy wyborze aparatu. U mnie po zaprezentowania nowosci na Photokinie na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6 (pierwszy aparat Sony, który mi się podoba) na miejscu trzecim jest nowy PEN E-PL5 od Olympusa. Zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądało cenowo i myśle ze na początku listopada wszystkie modele bedą już dostępne na rynku.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria

Dopisz sobie do listy OMD, szklarnia w Olku jest dużo ciekawsza niż w Fuji i Sony.

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

OM-D wchodzi w grę, ale pisałem tutaj o aparatach, które zostały zaprezentowane na Photokinie. Jeżeli biorąc aparaty które już są dostępne na rynku to do listy dopisuje właśnie OM-D, Fuji X100, E-P3, GX1, NEX 7. Dokładnie w takiej kolejności.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Kamol3 Zobacz posta
    ...na pierwszym miejscu jest Fuji X-E1, drugie miejsce zajmuje odzież ten NEX 6...
    Aparaty te różni głównie stylistyka, gadżety na pokładzie i wybór obiektywów. Tutaj powinieneś rozstrzygnąć, który jest dla Ciebie lepszy, bo reszta, czyli jakość zdjęć, możliwości fotograficzne i sprawność działania pewnie będą z grubsza podobne.

Cytat Zamieszczone przez piaseczek Zobacz posta
    ...szklarnia w Olku jest dużo ciekawsza niż w Fuji i Sony.
    Na pewno jest liczniejsza. A czy ciekawsza, to już zależy, co kto lubi. Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Na pewno jest liczniejsza. A czy ciekawsza, to już zależy, co kto lubi. Dla mnie na przykład szklarnia Olka i Sony to w większości bida i nuda, a Fuji mimo, że obiektywów jest stosunkowo mało, to w zasadzie każdy trafiony w dziesiątkę (przynajmniej na papierze).
    Nie przesadzaj z tą bidą u Olka. UWA dobry jest ( 9-18 ), ze stałek dla każdego coś miłego 12, 17 (wkrótce), 45, 60 (na dniach) i 75mm. Jedyne czego brakuje to sensownego zooma. Sony zbyt wiele do zaoferowania, póki co, nie ma.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Wcale nie przesadzam. Wymieniłeś 6 naprawdę fajnych obiektywów, ale z ilu? 30? 40? Cała reszta to ciemnozoomy lub twory typu 17 f/2,8 lub 15 f/8. Rozumiem dlaczego takiego obiektywy są w ofercie i neguję racji ich istnienia, niemniej jednak subiektywnie uważam je za bidne i nudne. Poza tym jeśli ktoś celuje w półkę OM-D, NEX-6 czy X-E1, to może być zainteresowany trochę bardziej wyżyłowaną optyką, niż tylko stałki f/1,8 i f/2,8. Jeśli chodzi o jasne (a przynajmniej nie zabójczo ciemne) zoomy czy stałki f/1,4.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Kamol3
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Przeglądając dostępna szklarnie Fuji, Olka i Sony to odpowiadają mi w takiej kolejności w jakiej napisałem. Jeżeli chodzi o ogniskowe. Natomiast jakośc i możliwości to już inna sprawa.