Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

Hm... sprawdzę. Skoro tak piszesz - na pewno tak było, ale pomimo tego, że jestem na forum praktycznie bardzo często, nie trafiłem na ten problem. Było coś z zawieszającym się lustrem, ale to w różnych modelach, ale że kłapał parę razy... Niemniej, nie znam osobiście nikogo z tym problemem, a trochę userów K-5 znam dobrze.
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    @nyny: problem z AF w D7000 - bywam na nikoniarzach i wiem, że ten problem też tam występował. Zobacz sobie... http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=197073&page=3
    Mylisz pojecia, bo to nie problem zarowego swiatla, a problem ogolnie nieprzewidywalnego AF, taki syndrom wieku dzieciecego wystepowal, teraz sie juz rzadko zdaza.
    Generalnie mozna porownanie AF tych dwoch firm traktowac w kategorii zartu (od razu uprzedze, do czynienia mialem z wieloma pentaxami i w rodzinie z mojego polecenia jest jedna K-5).

W linka nie musze patrzec, bo raz ze znam te tematy na wylot, gdyz siedze na tamtym forum, dwa posiadam rowniez min. D7k, ktore o dziwo nie ma zadnej przypadlosci.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.11.12 o 23:54
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie pisze ze to dotyczy wiekszosci, bo tak nie jest, to raczej procent, ale dotczyło modeli k5 ,kr i trza było wysyłac do Francji, natomiast w nocie serwisowej opisywano jako uszkodzenie wlasnie płyty głównej, czasami objawiało sie to tym ze każdy przycisk aparat traktował jako przycisk migawki, czytalem o tym na pentax forum i nie były tp przypadki odosobnione.Natomiast K5 jest i tak udanym aparatem, byłem bardzo blisko zakupienia go z kitem , gripem i da 21mm, ale w końcu wybrałem soniacza a77 z 16-50, choć na poczatku trochę żałowałem bo to aparat wymagajacy przyzwyczajenia.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 22.11.12 o 01:12 Powód: ortografia
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    No ale wątek tzw szalejącego lustra był poruszany własnie na forum pentaxa, nie chce mi sie szukać konkretnie ale chodziło o kilkukrotne samoczynne kłapanie lustrem przed/po zdjęciu.
    W K-5 to chyba nie jest jakiś częsty problem, tutaj jest wątek http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=39135
    pojawiają się też problemy z migawką, ale to dotyczy bardziej K-r niż K-5.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Ja zarejestrowałem sobie tylko problemy z koralikami w K-5 a śledziłem wątek o K-5 przez dłuższy czas.
    Teraz koraliki juz się nie zdarzają.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

K-5 miał tą jedną niezaprzeczalną zaletę, jak bardzo ciche lustro. Po zmianie na D700 i pierwszym zdjęciu zrobionym mojemu dziecku - poprostu zrobiła podkówkę bo się przestraszyła

Z perspektywy czasu doceniam ten korpus coraz bardziej, ale wiem czemu się rozstaliśmy.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    K-5 miał tą jedną niezaprzeczalną zaletę, jak bardzo ciche lustro. Po zmianie na D700 i pierwszym zdjęciu zrobionym mojemu dziecku - poprostu zrobiła podkówkę bo się przestraszyła

Z perspektywy czasu doceniam ten korpus coraz bardziej, ale wiem czemu się rozstaliśmy.
    To normalne przy przesiadce z cropa na FF. FF macha ponad 2x większym lustrem.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To normalne przy przesiadce z cropa na FF. FF macha ponad 2x większym lustrem.
    Witam !

Co to machajacego lustra wielkosci pelnej klatki jak sie chce to mozna wykonac bardzo cichy mechanizm.
    Przykladem jest Canon 10D ktory ma matryce APS-C ale... posiada lustro wielkosci FF i to wraz z mechanizmem migawki
    pracuje niezwykle cicho. W nastepnym modelu czyli 20D zmniejszyli lustro i to zaczelo ewidentnie klapac...

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

W Pentaxie ME Super tez jest dosc ciche, ale juz w A850 klapie jak pokrywa od smietnika Nie wiem do konca od czego to zalezy poza odpowiednim mechanizmem. Faktem jest, ze K-5 ma jedno z najcichszych lusterek/migawek jakie kiedykolwiek spotkalem w lustrzankach.
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    W Pentaxie ME Super tez jest dosc ciche, ale juz w A850 klapie jak pokrywa od smietnika Nie wiem do konca od czego to zalezy poza odpowiednim mechanizmem. Faktem jest, ze K-5 ma jedno z najcichszych lusterek/migawek jakie kiedykolwiek spotkalem w lustrzankach.
    Moje Me Super trochę kłapie ale pianki były wymieniane to może dlatego. Ale moja K-7 jest cichutka.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)