Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

Też myślałem o k-5, zreszta mój brat go ma .Jakościa wykonania nie ustępuje olympusom serii E (jednonumerowym).Zrezygnowałem ze względu na dość częste powtarzające sie zgłoszenia uszkodzeń płyty głównej (być może pzrzypadlosć wczesnych wersji).Druga sprawa to bardzo daleki serwis, co wiąze się długim oczekiwaniem na ewentualne naprawy.
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    nikt ci nie kupi za 2500 bez gwarancji , ja swoja 5 bez gwarancji ok 6mies temu kupilem za 2200 , a sprzedalem za 2100
    Nie chciałeś przy niej pozostać?? to dość mała puszka i z fajnymi stalkami kompaktowa - tylko czasem przeszkadza.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Nie chciałeś przy niej pozostać?? to dość mała puszka i z fajnymi stalkami kompaktowa - tylko czasem przeszkadza.
    na ulicy lustrzanka niezbyt dobrze sie sprawdza , zwraca na siebie uwage , poczatkowo myslalem o kupnie da21 , ale doszedlem do wniosku ze potrzebny mi maly aparat , mial byc ricoh gxr ale ze wzgledu na slaba dostepnosc w naszym kraju zostalo x100 i jestem bardzo zadowolony ,pozdr

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Pucha fajna, ale limitedy za drogie i optycznie wcale nie takie genialne. W zasadzie jeśli chodzi o optykę trzeba polegać np. na Sigmie.
    Sigma to ostatnie na czym bym polegał. Miałem sporo gwiazdek i limitedów - te ostatnie mogę polecić w ciemno. Może nie są najjaśniejsze, ale za to bardzo dobre optycznie. Zarówno seria DA jak i FA.

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez danmacz Zobacz posta
    Też myślałem o k-5, zreszta mój brat go ma .Jakościa wykonania nie ustępuje olympusom serii E (jednonumerowym).Zrezygnowałem ze względu na dość częste powtarzające sie zgłoszenia uszkodzeń płyty głównej (być może pzrzypadlosć wczesnych wersji).Druga sprawa to bardzo daleki serwis, co wiąze się długim oczekiwaniem na ewentualne naprawy.
    1. Nie słyszałem o padających płytach - a znam K-5 od podszewki. Pierwsze modele miały problem z tzw. koralikami (plamy na matrycy). Pentax, w odróżnieniu od wielu firm ogłosił publicznie akcję naprawy i wymiany sprzętu na nowy bez wad.
    2. Serwis jest w Polsce u dystrybutora na nasza kraj, w firmie Apollo Electronics. Robiłem tam K20D, teraz moja K-5 wylądowała właśnie tam na przegląd gwarancyjny (chcę go sprzedać) i się okazało, że dostanę nową matrycę (nie robiłem zdjęć na przysłonach powyżej f/ i nie zauważyłem, że mam 2-3 plamki. Z serwisu jestem zadowolony.

W mojej ocenie K-5 (i nowe wydania tej puszki) to świetne maszyny. Matryca o niesamowitym DR. Jak na lustro dość małe. Problem - słabo działające lampy (T-TTL), w niektórych egzemplarzach problemy z ostrzeniem w świetle żarowym (podobnie jak u nikona). Z tego co piszą użytkownicy, nowe modele są pozbawione tej wady (ja też tego nie zauważyłem).
    Gdybym miał nadal ochotę targać lustro, to pewnie bym nic nie zmieniał. Ale zmieniły się potrzeby, dlatego będzie OM-D.
    Ostatnio edytowane przez MCR ; 21.11.12 o 22:30
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Sw niektórych egzemplarzach problemy z ostrzeniem w świetle żarowym (podobnie jak u nikona).
    Jakies konkrety?

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

ciekawe to co piszesz, bo kiedyś gdy na tu forum napisałem coś o kupnie K5 dostałem PW od człowieka którego bardzo szanuję za to co pisze i pokazuje żeby pod żadnym pozorem K5 nie kupować - że to tylko na papierze ładnie wygląda ale w eksploatacji lipa... No ale on robi zdjęcia zawodowo, mi pewnie nie byłoby tak łatwo "zajeździć" aparatu.

powyższe dotyczy postu MCR'a

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    na ulicy lustrzanka niezbyt dobrze sie sprawdza , zwraca na siebie uwage , poczatkowo myslalem o kupnie da21 , ale doszedlem do wniosku ze potrzebny mi maly aparat , mial byc ricoh gxr ale ze wzgledu na slaba dostepnosc w naszym kraju zostalo x100 i jestem bardzo zadowolony ,pozdr
    Ja daję radę z K-7 na ulicy a z limitedem 21mm aparat jeszcze mniej się rzuca w oczy. Te puszki są dość małe a ludzie już się przyzwyczaili do lustrzanek, wg mnie to po prostu kadrowanie przez wizjer bardziej przyciąga uwagę niż na LV.

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Sigma to ostatnie na czym bym polegał. Miałem sporo gwiazdek i limitedów - te ostatnie mogę polecić w ciemno. Może nie są najjaśniejsze, ale za to bardzo dobre optycznie. Zarówno seria DA jak i FA
    Ja mam Sigmę 17-70mm f/2.8-4 i jestem zadowolony to naprawdę dobre szkło natomiast 10-20mm f/4-5.6 jest "dziwna" jeszcze ją testuję - z niektórych zdjęć jestem zadowolony a z innych wcale.

Gwiazdek nie posiadam i nie planuję bo zakresem ogniskowych i ceną mi nie odpowiadają natomiast udało mi się kupić okazyjnie trzy używane limitedy 21, 40 i 70mm i jestem b. zadowolony. 70mm zostanie ze mną na pewno bo to świetne szkło i przekonało mnie od razu, 21mm może nie jest tak dobre ale b.poręczne i ogniskowa mi pasuje a 40mm sam nie wiem?? kupiłem aby sprawdzić bo byłem ciekawy - mam DA 35mm i teraz muszę wybrać pomiędzy nimi.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A syndrom kłapiacego lustra w k5, cos było na rzeczy skoro podobne awarie powtórzyły sie w iluś tam przypadkach, może to parę procent ale jednak.

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Panowie, z pentaksa korzystam od wielu lat i miałem sporo modeli z K-5 włącznie. Nie spotkałem się na naszym forum (ani zagranicznym) o kłapiącym lustrze. Raczej jest bardzo ciche i subtelne. Co do Sigm - miałem 30/1.4 i była u mnie super OK, ale wiem, że optyka tego producenta raczej musi być zgrana z body. Dlatego tak napisałem.
    Co do 70/2.4 (DA Limited) - miałem, świetna ostrość i kolory, ale bokeh dla mnie ciut za nerwowy. Zmieniłem na FA77 i było lepiej (za to mocniejsze CA). DA40/2.8 - miałem, ale sprzedałem bo ogniskowa mi nie leżała. Za to szybkość i ostrość - jak najbardziej. DA35 - tylko do macro wykorzystywałem, lepiej spisywał się FA35/2.0 (a najlepiej finalnie FA31Limited). Nie miałem DA21 i DA15 - tak chyba wszystkie Limitedy FA i DA oraz gwiazdki DA. Niemniej, nie dam złego słowa powiedzieć.

@nyny: problem z AF w D7000 - bywam na nikoniarzach i wiem, że ten problem też tam występował. Zobacz sobie... http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=197073&page=3
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No ale wątek tzw szalejącego lustra był poruszany własnie na forum pentaxa, nie chce mi sie szukać konkretnie ale chodziło o kilkukrotne samoczynne kłapanie lustrem przed/po zdjęciu.