Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odp: K-5 II i K-5 IIs - dwie nowe lustrzanki Pentax

10-17 był w pytkę fajny
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Jest i troche optycznych perelek w Pentaxie, bez problemu sie znajdzie, na Limitedach sie nie konczy. Np. kilka udanych konstrukcji jest w gwiazdkach (z "*" w nazwie) - wszystkie pouszczelniane - czyli powiedzmy odpowiednikach "L-ek" Canona. A 10-17 to ciekawa konstrukcja, podobnie jak jej pelnoklatkowy odpowiednik - 17-28 tez Fish-eye, to byl chyba pierwszy pelnoklatkowy zoom rybie oko
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

W gwiazdkach siadały często napędy SDM. Optycznie też kapota - np: DA*16-50, ale faktycznie taki DA 10-17 jest b. dobry, F DA 100/2.8 Macro i DA 12-24/4 również.

Siedziałem trochę w tym systemie, ale jak podliczyłem listę życzeń jeśli chodzi o szkła to wyszło mi taniej sprzedać i wejść D700 + szkła - czyli N20/2.8D, N50/1.4D, N85/1.8D i N60/2.8D Macro.
    Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 21.11.12 o 18:14
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zdarzalo sie, ze napedy SDM padaly w dwoch pierwszych gwiazdkach - 16-50 i 50-135, w nowszych modelach juz sie tak nie dzieje. DA 16-50 mialy rozrzut jakosciowy pierwszej serii, ja mialem z pozniejszej i byla bdb optycznie. Ale fakt, ze jak kilka lat temu znacznie wzrosla cena dolara, to ceny szkiel Pentaxa podskoczylyna tyle, ze zrobil sie z tego drogi system. Wczesniej byl jednym z tanszych - ja np. DA* 16-50/2.8 kupilem nowe z PL dystrybucji za 2300 zl brutto. Niezla cena jak za firmowe szklo f2.8 z silnikiem ultradzwiekowym i uszczelkami. Obecnie kosztuje ~3650 zl, co nadal nie jest drogo w porownaniu do najblizszej konkurencji, ale juz nie az tak tanio...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Mnie Pentaxiarze namawiaja na K-5IIs bez filtra ale nie jestem zdecydowany - może tyllko przejdę na K-5 bo trochę nowa matryca ciągnie. Lubię ten system, jest dla mnie już pełny bo niczego więcej nie potrzebuję ponad to co posiadam - tylko czasem waga denerwuje.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Mnie Pentaxiarze namawiaja na K-5IIs bez filtra ale nie jestem zdecydowany - może tyllko przejdę na K-5 bo trochę nowa matryca ciągnie. Lubię ten system, jest dla mnie już pełny bo niczego więcej nie potrzebuję ponad to co posiadam - tylko czasem waga denerwuje.
    k5 smigane chodza w ok 2500 zl , wtedy sie oplaca , bo jesli rozpatrujesz zakup nowej puszki ,to wolalbym doplacic te kilkaset zl i miec ulepszony model ,pozdr

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    k5 smigane chodza w ok 2500 zl , wtedy sie oplaca , bo jesli rozpatrujesz zakup nowej puszki ,to wolalbym doplacic te kilkaset zl i miec ulepszony model ,pozdr
    Też o tym myślałem ale poczekam trochę. Na wiosnę bardziej przydałby mi się jakiś bezusterkowiec na wyjazdy - może wybiorę któregoś Nexa bo one najlepiej współpracują z innymi szkłami.
    Już nie mam takiego parcia na sprzęt jak kiedyś - teraz bardziej liczy się dla mnie ergonomia i użyteczność. K-7 nadal zdjęcia robi
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

ja mam tylko kompakta i tez daje rade , pozdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    2,5 koła za śmigane i pewnie po gwarancji to IMO licha okazja jeśli nowe można mieć za 3 - 3,1 tysiaka. Trochę za mała rezerwa zostaje na wypadek gdyby się coś miało posypać

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

nikt ci nie kupi za 2500 bez gwarancji , ja swoja 5 bez gwarancji ok 6mies temu kupilem za 2200 , a sprzedalem za 2100