Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 167

Wątek: Olympus E-5 - opinia ;)

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: Olympus E-5 - opinia ;)

Mi też na początku brakowało kółek z prawej strony - o ile do Mode już się przyzwyczaiłem (najczęściej używam A), to ciągle odruchowo prawym kciukiem szukam u góry kółka przy podglądzie zdjęć czy zmianie wartości
    Co do wizjera - wg dpreview jest on wielkościowo praktycznie taki sam jak w D700 - wprawdzie jest naprawdę super nawet dla okularnika ale nie mogę się z tym zgodzić. Osoba od której odkupiłem E-5 przesiadła się właśnie na tego Nikona i miałem okazje porównać obydwa - wizjer w D wydawał mi się znacznie większy. Ale za to materiał korpusu (a w szczególności guma na gripie) jest o niebo lepsza w Olku. Nikon był jakiś strasznie plastykowo - twardy.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

No wlaśnie - guma na gripie. Mam nadzieję, że nie bedzie się odlepiała. W 510 po czterech latach chyba zaczyna...
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    W 510 po czterech latach chyba zaczyna...
    A kto tyle lat aparatu używa
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    A kto tyle lat aparatu używa
    Uzytkownik Olka, bo inne marki się już dawno rozsypały

A zobaczysz w Łodzi, bo się pojawię ze swoją szklarnią.
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

A zobaczysz w Łodzi, bo się pojawię ze swoją szklarnią.
    Dobre Gryphoon dobre ...
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Hehe, ja ma Olka analoga chyba już z 15 lat
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ciagle jeszcze czekam na zakup e-5, i ciagle mam watpliwosci. Mam pare opcji kozystniejszych cenowo. W cz tkwi fenomen olka? Przegladajac internet w przedziale cenowym o olku nawet nikt nie wspomina. Ok mam olka wiec przestawienie sie na lepsze body nie bedzie trwalo dlugo, mam tez szkla ktore wykozystam, ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5.
    Nie chce wszczynac systemowych wojen ale czy kupno e-5 spelni moje oczekiwania?
    Jako ze jest to nie maly wydatek, chce to zrobic raz a dobrze.
    Pozdrawiam
    Zapraszam: http://forum.olympusclub.pl/threads/...ne-kiedys-moze...
    pure liquid fire running through my veins

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mr_Crowley Zobacz posta
    Ciagle jeszcze czekam na zakup e-5, i ciagle mam watpliwosci. Mam pare opcji kozystniejszych cenowo. W cz tkwi fenomen olka? Przegladajac internet w przedziale cenowym o olku nawet nikt nie wspomina. Ok mam olka wiec przestawienie sie na lepsze body nie bedzie trwalo dlugo, mam tez szkla ktore wykozystam, ale mam oferte na kupno canona 60d z 18-135 mm i 50mm 2.5 za 730 eur czyli nawet taniej niz za body e-5.
    Nie chce wszczynac systemowych wojen ale czy kupno e-5 spelni moje oczekiwania?
    Jako ze jest to nie maly wydatek, chce to zrobic raz a dobrze.
    Pozdrawiam
    Powiedza Tobie mantre powtarzana od wielu wielu lat.
    Stabilizacja, uszczelnienia, pancernosc, uchylny ekran, serwis.
    Poza tym ostatnim, to cala reszta u konkurencji juz dawno jest dostepna. Z ficzerami typu matryca, zaplecze to juz odjechana w sina dal przez konkurencje.
    Jesli Twoj system 4/3 na ta chwile nie jest zbyt rozbudowany to warto sie zastanowic, brnac w nim dalej czy rzucic w cholere i przejsc do konkurencji lub zainwestowac w kastraty.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Hmmmm ... dlaczego nie jestem zaskoczony, że nyny odpowiedział na poprzedniego posta ????

Mr_Crowley - pytanie co masz i czego potrzebujesz?
    Jeżeli w ciemnych jaskiniach robisz zdjęcia nietoperzy w ruchu, to na pewno E-5 nie spełni Twoich oczekiwań Robisz zdjęcia do profesjonalnych sesji do katalogów i musisz mieć min. 20Mpix? Olek też nie jest dla Ciebie. Robisz _profesjonalnie_ zdjęcia sportowe - wypożycz puszkę + szkła top-pro i spróbuj - wcale bym się nie zdzwił gdyby duet ZD300 + E-5 szczególnie odstawał od Nikona.

Ja pomimo tego, że o Olku nic nie słychać w sieci i nikt go nie poleca (a takich "piewców" jak nyny nie brakuje), to parę dni temu zainwestowałem w używanego E-5+12-60 (aczkolwiek wyglądają jak nowe) i absolutnie nie żałuję. Gdybym sprzedał to co miałem i dołożył to co wydałem, to spokojnie kupiłbym używanego D700 czy 5/7D z jakimś sensownym szkłem. Ale czy ja potrzebuję ślepo gonić za modą na FF? Nie. Czy wykorzystałbym to co mi daje FF? Pewnie tak (no bo dlaczego nie? )
    To co mi oferuje puszka i szklarnia Olka zaspokaja moje potrzeby w 90% (ciągle liczę na jasne (poniżej F2.0) stałki do portretów). A świadomość granicząca z pewnością, że puszka mnie nie zawiedzie gdzie bym nie wyjechał i w jakich warunkach bym nie robił zdjęć jest dla mnie bezcenna.
    Poza tym czy przechodząc na inny system i mając dostęp do dziesiątków obiektywów będę miał je wszystkie? Nie. Czy będę miał wszystkie które potrzebuję? Nie - nie będzie mnie na nie tak samo stać jak i na te Olympusa, które mi się śnią po nocach. Poza tym czy konkurencja zaoferuje mi lepsze szkła? Niekoniecznie. Ale co ja tam wiem ... przecież ze mnie tylko taki mały Oly-talib jest ...

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 15:44 ----------

Jeszcze jedna rzecz - jak dla mnie z Olympusami jest trochę z Jaguarami. W porównaniu do Audi, BMW i Marcedesa prawie się o nich nie mówi. I pomimo tego, że nie są najszybsze, nie mają najwięcej miejsca z tyłu i największej ilości wodotrysków, to jest całe mnóstwo osób (w tym i ja) które je kochają za charakter, "osobowść", jakość wykonania i każdego dnia jeżdżą nimi z przyjemnością.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Sam się nie tak dawno temu zastanawiałem czy nie zmienić systemu. Mało tego, myślałem o kredycie albo leasingu. Ale jak sobie wszystko podliczyłem, a zwłaszcza jak zobaczyłem, ile musiałbym zabulić za odpowiednika ZD 14-54, to mi przeszło. E-30 nadal dobrze mi służy. A niedługo dołączy do niego PEN, nazwany przez nyny'ego - wg mnie całkiem niesłusznie - kastratem.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1