Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 167

Wątek: Olympus E-5 - opinia ;)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Olympus E-5 - opinia ;)

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Nikoniarze w końcu odpalili forum, więc powinno być trochę spokojniej
    ps
    za takie posty na Nikoniarzach zostaje się zjedzonym na sucho bez popicia
    Nie rozumiem dyskusji na zasadzie:
    nie kupuj tego samochodu-tamten sam Cię zawiezie
    ---
    Dobra, Karol wie co robi... to mądry chłop a u nas można trochę więcej pogadać ....
    ---cytat Karola:" Człowiek myślący i znający chociaż trochę temat na tak postawione pytanie odpowie - to zależy... "
    ------------
    I o to zawsze chodzi...Zależy od celu, który sobie fotograf postawił...Sprzęt jest narzędziem, który należy wykorzystywać do osiągnięcia swojego wizualnego celu, a nie do zachwycania się jego technicznym poziomem...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.09.12 o 21:58

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -----
    No to Ci zazdroszczę Ja E-5 miałem tylko parę dni, a używam dalej z powodzeniem E-3 --pozdrawiam
    witaj w klubie

miałem i mam tak samo

patrząc co potrafisz zrobić za pomocą E-3... ja jeszcze sobie na mojej E-3 poćwicze

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Wiesz, przeskok z E3 na E5 to krok - z E510 to raczej skok w dal
    Potwierdzam - od niedzieli przeżywam go przy każadej okazji gdy biorę go do ręki i patrzę w wizjer
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Potwierdzam - od niedzieli przeżywam go przy każadej okazji gdy biorę go do ręki i patrzę w wizjer
    ---Ty nie tylko patrz w wizjer, ale komponuj , fotografuj i ciesz się z tego wspaniałego narzędzia...--pozdrawiam
    ---
    PS: Oczywiście Photoshop to obowiązek... tak jak u mnie kiedyś odpowiednie wywoływacze itd...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 25.09.12 o 22:10

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

PS: Oczywiście Photoshop to obowiązek... tak jak u mnie kiedyś odpowiednie wywoływacze itd...
    Łe tam! Kiedyś właśnie były zdjęcia. Teraz to większość plastyki...
    P.S. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę pobawić się E-5 chętnie udostępnię w Łodzi. Do tego 14-54, 11-22 i Fiszajek Zuiczko
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Irku, już miałem okazję go nieco pomęczyć na próbach teatralnych w bardzo ciemnym pomieszczeniu i widzę kolosalną różnicę pomiędzy E-500 i E-5.
    Przede wszystkim genialne jest to, że mogę odwrócić LCD i przy zmianie parametrów nie oślepiać / przeszkadząć osobom za mną. Tradycyjny AF z 12-60 - 100% celności i X razy szybszy od starego 14-45 (aczkolwiek LV wyrażnie w tej ciemnicy nie wyrabiało). ISO - na moje potrzeby wystarczy. JPG z aparatu z ISO3200 na duży wydruk się nie nada, ale po sensownej obróbce RAW'a już do czegoś da się to to użyć To co mi się szczególnie w ISO podoba, to to, że szum wygląda jak ziarno z kliszy a nie jak kolorowa papka na E-500 - ma to swój urok
    Powiem krótko - dla takiego amatora jak ja, miłośnika wycieczek i podróży, gdzie liczy się przede wszystki wytrzymałość i niezawodność korpusu, to nie ma lepszego sprzętu .... a i kotlet z FL50 też się spokojnie da ustrzelić
    Poprzednio był poruszany wątek cen - fakt, nowy ma b.kiepski współczynnik możliwości/PLN. Ale z drugiej ręki, to już zupełnie inna bajka

---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    P.S. Jeżeli ktoś będzie miał ochotę pobawić się E-5 chętnie udostępnię w Łodzi. Do tego 14-54, 11-22 i Fiszajek Zuiczko
    Ja też się stawię z moją szklarnią - dość amatorską, ale zawsze
    Osobiście najchętniej podpiąłbym do niego TOPy - 7-14, 14-35 i 35-100. Aczkolwiek boję się czy potem nie będą mi się śniły tak jak 50-200 SWD, którego testowałem przez chwilę gdy kupowałem E-5
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    ---
    Masz fajny sprzęt... moja Żona tego nie czyta na moje szczęście...--do zobaczenia w mieście Łodzi

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

do zobaczenia w mieście Łodzi
    Ahhhhhh, radujesz mnie niezmiernie
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Koledzy, spokojnie...

Faktem jest, że E-5 to fajny sprzęt. Lekko drogi ale cóź - na pół roku tego nie kupujesz

Ja się na piątkę przesiadłem z 510 i brak mi paru przycisków na korpusie oraz tarczy z wyborem trybów. Wiem - kwestia przyzwyczajenia, jednak nie jest na tyle problemem, żeby wracać (chociaż nadal używam jako drugi korpus).
    Popieram, po przesiadce z 520 jest spora różnica jakości ale w E-5 brakuje mi tego samego co Tobie i jeszcze dodam od siebie sposób wyświetlania ekspozycji w wizjerze. W E-520 było np. -0.7 , 0.0 , +0.7 a w E-5 jest "drabina" na której małe kwadraciki wskazują aktualne parametry. Nie było by w tym nic uciążliwego gdyby nie fakt iż w wizjerze jest wartość dwa kwadraciki na minusie a na wyświetlaczu +1.0. Wiadomo, kiedy pobawię się nim nieco dłużej (mam go od wczorajszego wieczora) to dojdę do tego na jakich ustawieniach zdjęcia będą odpowiednio doświetlone. Sam wizjer w porównaniu do E-520 jest wielki i jasny ale wyświetlanie parametrów w E-5 jak dla mnie jest mniej przyjazne.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

A mnie się akurat bardziej podoba wizjer w piątce - zwłaszcza to, że dane są na dole a nie z boku jak w 510 (co bywało uciążliwe).
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014