A kiedy panna O_O zaszczyci jakieś trójmiejskie spotkanie, hm??
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Gdyby ciąć z prawej, pozostały by same gołębie w pustce, może jedynie lekko zarysowanej przez strumienie wody czy pozostałą na dole platformę fontanny. Poza tym gołębie przytuliłyby się do któreś z krawędzi. Tu bardziej wypadałoby pokazać szerszy plan, osadzić te gołębie w przestrzeni, pokazać ich kierunek wznoszenia jak i kierunek z którego przybyły. Taki artystyczny bełkot z tego zdania wychodzi, ale zmierzam do tego, że nawet gołębie uchwycone znienacka można zamrozić w niedającej się na co dzień zaobserwować, niespotykanej pozie (co akurat się udało). Trzeba im jeszcze dodać tło, czyli tak zakomponować kadr by wiadomo było gdzie żyją owe gołębie. To fotografia uliczna, nawet jeśli nie przedstawia ulicy, ludzi. Jest chwila, pewna fontanna, gołębie pewnie w niej buszują, piją z niej wodę. To ich środowisko. Trudność zadania polega na tym, że albo wybieramy kompozycje tła i czekamy aż coś w tej przestrzeni się wydarzy albo łapiemy chwilę, a wtedy zdajemy się na świetnie chwycony temat w nie do końca pasującej scenerii. Tło można pominąć, to tylko wyjaśnienie miejsca. Temat jest ważniejszy.
106. dla sprawdzenia przyciąłem w kwadrat i nie uważam aby zdjęcie na tym straciło, a nawet chyba kompozycyjnie wygląda lepiej.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
To właśnie jest problem, który mam często - złapanie chwili, która trwa ułamek sekundy i zgranie z optymalnie skomponowanym tłem. Z reguły stawiam na „chwilę” i wtedy nie zawsze jedno z drugim współgra idealnie. Gdyby gołębie zatrzymały się w powietrzu przez parę sekund dłużej¸ zdjęcie wyglądałoby inaczej, może podobnie jak po przycięciu przez Jaclasa. Ale to bardzo ruchliwe ptaki...
Dziękuję wszystkim za odwiedzenie wątku.
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.04.14 o 10:38
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
WOW świetne te gołąbki![]()
podoba mi się 106. gratuluję nowego sprzętu, wyciskaj z niego ile się da
mam nadzieję że pomoże z natchnieniem![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie